Vasárnap, augusztus 17., 17:00 óra

Helyszín: Kolozsvári Szépművészeti Múzeum/Bánffy-palota

A kiállítást megnyitja: dr. Gazsó L. Ferenc, az MTI vezérigazgatója és Galambos István, az MTVA vezérigazgató-helyettese, az MTVA Kós Károly Kollégiumának elnöke

 

 

Az MTI/MTVA fotósai idén tíz díjat nyertek a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) pályázatán, amelyre 310 szerző 3810 pályaművel pályázott.

 

Mohai Balázs: Highline

Adrenalin-függő extrémsportolók találkoztak az olaszországi Misurina közelében lévő Monte Piana hegyen megrendezett nemzetközi highline-találkozón 2013 szeptemberében, ahol egy héten át egyensúlyozhattak sziklák közé kifeszített hevedereken, akár több száz méter mélység felett is. Ez az újdonságnak számító sport a komoly fizikai felkészülés mellett elsősorban a mentális küzdelemről szól, hiszen többféle ellentétes ösztönt kell a mozgó hevederen lévőnek kordában tartania, miközben száz százalékosan kell koncentrálnia az egyensúlyban maradásra.

Mohai Balázs – aki szintén műveli ezt a sportot – sorozatával első helyezést nyert a 32. Magyar Sajtófotó Pályázat sport (sorozat) kategóriájában.

 

Mohai Balázs: Árvíz

Tavaly júniusban rekordmagasságú árvíz vonult végig a Dunán, mely Európa több országában is katasztrófahelyzetet okozott. Mohai Balázs szülei, barátai révén személyesen is érintettnek érezte magát, s ez nagyon érezhető felvételein is. Az így kialakult elszántság segítette abban, hogy több napon át a kritikus szakaszokon legyen, és így bemutathassa az elzárt településeken folytatott küzdelmet.

Mohai Balázs sorozata második helyezést nyert a 32. Magyar Sajtófotó Pályázat képriport (sorozat) kategóriájában.

 

Balázs Attila: Illegalitásban a dohány

A dohánytermékek árának emelkedésével Magyarországon jelentősen nőtt az Ukrajnából induló illegális kereskedelem, az illegális termesztés, valamint a korábban ismeretlen nyersdohány-lopás. A magyarországi dohánytermesztés kilencven százalékát adó, Ukrajnával határos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a rendőrség illetve a vám- és pénzügyőrség munkatársai a lopások és a csempészés visszaszorítása érdekében rendszeresen járőröznek a dohányföldek és a határ mentén, valamint ellenőrzik a megyében feladott postai küldeményeket.

Balázs Attila Illegalitásban a dohány című sorozata harmadik helyezést nyert a 32. Magyar Sajtófotó Pályázat képriport (sorozat) kategóriájában. Balázs Attila a megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter különdíját is elnyerte.

 

Beliczay László: Szlava Ukrajíni!

Beliczay László, aki nem tekinti magát haditudósítónak „egyszerűen” nagy szakmai kihívásnak akart megfelelni, amikor vállalta, hogy tudósít a Kijevben zajló eseményekről. A hónapok óta zajló konfliktus legvéresebb napjának reggelén éppen a rohamrendőrség és a tüntetők összecsapásának végén érkezett meg a Majdanra. Borzalmas látvány fogadta: éppen erre a helyre hozták és fektették egymás mellé a holttesteket. Nem az összecsapásban estek el, hanem a távolból, fedezékből jövő, célzott lövések végeztek velük. A rohamrendőrök és a tüntetők között hónapok óta zajló konfliktus miatt már feszültek voltak az ott élők, azonban az orvlövészek által elkövetett gyilkosságok új helyzetet teremtettek.

A látvány egy háborús filmforgatás díszletére emlékeztetett: építéstörmelékből, fadarabokból, limlomból álló füstölgő, üszkös barikád, a folyamatos gumiégetéstől mindent fekete kátrány borított. Félelmüket leküzdve, idősek és fiatalok, egyre többen vettek részt puszta kézzel a munkában, cipelték a barikád elemeit az új védőfalhoz. Másnap, Janukovics elnök eltűnése után, a belügyi erők rohamrendőrei is láthatatlanná váltak, és a kormánynegyed felügyeletét a tüntetők szervezett védelmi egységei vették át. Janukovics luxusvilláját elözönlötték az érdeklődők.

A következő napokban a Majdan színpadán az aktuális szónokok számtalanszor azt kiáltották, hogy Szlava Ukrajíni! (Dicsőség Ukrajnának!)

 

Beliczay László: Napfényműterem Székelyudvarhelyen

A székelyudvarhelyi Kováts napfény-műterem az egyetlen Európában, amely napjainkban is üzemszerűen működő fényképész műterem. Id. Kováts István az 1910-es években alapította a „fényírdát”, amelyet napjainkban a dinasztia negyedik tagja, Kováts Árpád, feleségével működtet. A digitális gépek mellett, a hagyományos síkfilmes kamerával is készítenek portrékat a régi hátterekkel. Az archívumban 80 ezer negatívot őriznek, amelynek a fele muzeális értékű üvegnegatív.

Beliczay László Napfényműterem Székelyudvarhelyen című sorozata második helyezést nyert a 32. Magyar Sajtófotó Pályázat művészet (sorozat) kategóriájában.

 

Beliczay László: A Kálnoky-birtokok Székelyföldön

Kálnoky Tibor és családja a 2000-es évektől él Székelyföldön, ahol családjának a középkortól fogva jelentős birtokai voltak. A gróf vendéglátás céljából hagyományos székely parasztházakat újít fel a kor igényeinek megfelelő, modern fürdőszobával. A vendégházakba elsősorban Angliából és Nyugat-Európából érkeznek csoportok, hogy megismerkedhessenek az Erdélyben még élő paraszti kultúrával és az érintetlen természettel.

Károly walesi herceg és Kálnoky Tibor a herceg szépnagyanyja, Rhédey Klaudia Zsuzsanna révén távoli rokonok. A hercegnek több háza van a térségben, amit Kálnoky vendéglátással foglalkozó vállalkozása működtet. A képzett biokertész herceg, aki nemcsak az erdélyi épített örökség, hanem a természet, a hagyományos gazdálkodás támogatója is, minden évben több napot tölt a gróffal közös birtokán, elsősorban Zalánpatakon.

 

Illyés Tibor: Szocsi – havon, jégen, levegőben

Illyés Tibor nem szereti sem a jeget, sem a havat, de a sportot, a küzdelmet, az izgalmakat imádja, és tökéletesen megörökíti. A Szocsiban rendezett téli olimpián mindebből volt elég. Szavai szerint egy olimpiáról tudósítani mindig nagy megtiszteltetés és hatalmas szakmai kihívás is.

A téli sportok fotózása nagyon sokban különbözik a nyári olimpiai sportágak fényképezésétől. Többek között kevesebb a versenyszám és ebből következően kevesebb a sportoló is. 2014-ben Magyarországot 18 versenyző képviselte. A fotóriporter feladata az volt, hogy az összes magyar sportolóról készítsen fényképeket verseny közben. Ez azonban néha komoly akadályokba ütközött, hiszen egyedüli magyar fotóriporterként lehetetlen volt egy időben több helyszínen lenni.

Sportolóink közül előzetesen a legtöbb figyelem a rövidpályás gyorskorcsolyázókra irányult. Igazán reflektorfénybe mégis Miklós Edit került. Az erdélyi származású sportolónő a hetedik helyezésével minden idők legjobb magyar alpesi sí eredményét érte el a téli olimpiák történetében. Illyés Tibor számára azért is nagy élmény volt, mert most először fényképezett női lesiklást, s mindezt egy olimpián.

Szervező: Kincses Kolozsvár Egyesület, MTVA, MTI