Augusztus 17-24.

Helyszín: Magyarfenes határa

Az Arkhai Szoborparkot Bartha Ernő szobrász, képzőművész alapította és alkotta Magyarfenes határán. Monumentális méretű szénaszobraival egyedülálló a világon.

A fenyves tövében egy hektáron fekvő park az 5. Kolozsvári Magyar Napok alatt minden nap 11-19 óra között fogadja látogatóit, az Optimus Trans kisbusz naponta 12 órától szállítja az érdeklődőket a helyszínre. A 16 személyes autóbusz a Kolozsvári Magyar Operától indul. Helyfoglalás előzetes bejelentkezés alapján történik a következő telefonszámon: 0751 016 692 (Bács Ildikó).

A szoborpark építése 2008-ban kezdődött, azóta folyamatosan fejlődik. Célja egy befogadó jellegű összművészeti kultúrközpont létrehozása, mely kulturális, közösségépítő és nevelő eseményeknek ad helyet (képzőművészeti kiállítások és vásárok, koncertek, zenei események, alternatív színházi előadások, filmvetítések, gyerek- és ifjúsági programok, nyári képzőművészeti alkotótáborok, díjátadó ünnepségek (Arkhai Sculpture Park díj), szabadidő programok, alternatív kutyakiállítás stb.), továbbá felkarolni a fiatal, pályakezdő művészeket.

Megvalósítandó tervei között egy kortárs képzőművészeti galéria, több alkotót befogadó műterem, művészpanzió megépítése, illetve egy Green Theater kialakítása (szabadtéri hangversenyeknek, alternatív színházi előadásoknak, performance-oknak) is szerepel.

A szoborpark frontját meghatározó kőkerítés a két világ közötti átmenetet határozza meg. A domboldalba beépített Bacchus-szentély egy hagyományosan kőből kirakott borospince, pincegaléria, ahol a művész bronz kisplasztika alkotásait lehet megtekinteni. A borospince előtt egy nyári pavilon, illetve egy hagyományos módon elkészített kültéri búbos sütőkemence található, ahol kenyér, kenyérlángos, de bográcsban készült finomságok is készülnek a látogatók számára.

Bartha Ernő megosztja ezt a szoborparkban megalkotott világot azokkal, akik ezt igénylik és értékelik, illetve az utókorra hagyja. Itt a látogató, e rohanó, információktól túlzsúfolt, elanyagiasodott, fogyasztói világban egy oázisra találhat, ahol az ember, a természet és a művészet közötti harmónia uralkodik.

A szoborpark hivatalosan 2014. június 29-én, ünnepélyes keretek között megnyitotta kapuit. Lehetséges adományozókat, partnereket keres, akik anyagi hozzájárulásukkal segítenének a projekt fejlesztésében és a célkitűzések megvalósításában. A parkot erre a célra alapított, Arkhai Sculpture Park Egyesület működteti.

Vegyen Ön is részt ebben a közös alkotásban! ARS LONGA VITA BREVIS!