A rendezvényről

Nyolc év telt el azóta, hogy a Kincses Kolozsvár Egyesület és partnerszervezetei először szervezték meg Erdély szívében, a kincses fővárosban a Kolozsvári Magyar Napokat (KMN). Az akkor még kétkedve fogadott rendezvénysorozatnak olyan szellemi kisugárzása volt, hogy példájára kulturális fesztiválok egész sora indult Erdélyben, a Partiumban és a Bánságban is. A magyar közösségek számára fontossá vált újraértelmezni és megmutatni a helyi értékeket, hagyományokat, ugyanakkor felszabadultan szórakozni az összetartozás megtartó erejének érzésével.

A KMN egyik legnagyobb erénye, hogy hozzájárulhatott ahhoz, hogy a kolozsvári magyarság jövőt építsen magának, és a városban lakó magyarok büszkén vállalják identitásukat. A városban működő valamennyi értékteremtő szakmai és kulturális szervezetet és intézményt megszólítja, mindenki számára van hely az évről évre kiadott programfüzetben. A programok egymást gazdagítják és olyan kulturális kavalkádot hoznak létre, melyben Kolozsvár sokszínűségét tapasztalhatják meg az érdeklődők. Az elmúlt esztendők sikeres magyar napjai igazolták, hogy igény van a közös ünneplésre, amelynek alkalmából nagyon sok Kolozsvárról elszármazott, erdélyiségére büszke személy is hazalátogat. Osztály- és évfolyam-találkozókat időzítenek a KMN idejére, ugyanakkor sok anyaországi vagy más országból érkező turista erre az időszakra tervezi kolozsvári látogatását, hiszen alkalmasabb időszak aligha akadna Kolozsvár múltjának és jelenének megismerésére.

Célkitűzéseink az évek múlásával nem változtak, legfeljebb kiegészültek. Tavaly két történelmi évforduló is a KMN idejére esett: Kolozsvár királyi várossá nyilvánítása és a keresztény magyar államalapítás ünnepe. Károly Róbert magyar király 1316. augusztus 19-én adta vissza Kolozsvárnak kiváltságait és emelte a települést városi (civitas) rangra. Ezt az eseményt 2016-ban, a 700. jubileum alkalmából nagyszabású programsorozattal ünnepeltük, de idén is megemlékezünk róla. Augusztus huszadikát pedig sok más esemény mellett az idén 19. alkalommal, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány által 2017. augusztus 13–20. között megszervezett Szent István-napi Nemzetközi Néptánctalálkozóval ünnepeljük.

Továbbra is célunk Kolozsvár nemzetiségei közötti párbeszéd lehetőségének megteremtése, ezért idén is nagy hangsúlyt fektetünk a román közönség megszólítására. Ezen törekvés eredményességét jelzi, hogy a rendezvény többezres román látogatottsága mellett a kolozsvári városháza és a megyei önkormányzat is kiemelt rendezvényként támogatja a Kolozsvári Magyar Napokat.

 

Az augusztusi esemény jelentőségére vonatkozó visszajelzések alapján méltán gondolhatjuk, hogy erdélyiségre jellemző tulajdonsága, egyedisége, minősége méltó a megkülönböztetésre, kiemelésre, egyszóval a Transylvanicum minőségjelzőre/védjegyre. A megnevezés azt hivatott érzékeltetni, hogy a Kolozsvári Magyar Napok az a „csepp”, ami magába foglalja az erdélyiség esszenciáját.

A fesztivál egyik újdonsága, hogy a Főtér és a Farkas utca mellett a szervezők a Sétateret is bevonják a körforgásba, és ezáltal egy újabb zenei helyszínnel bővül a rendezvény. Nyolc év alatt kinőtte helyszíneit a kulturális fesztivál, ezért a szervezőknek újra kellett gondolniuk a lehetőségeket. A Sétatér, melynek kialakítása a 19. századi magyar polgári lakossághoz köthető, magától értetődő, ideális teret kínál a gyermekprogramoknak, koncerteknek és a pihenőövezeteknek.

A megújulás szellemiségében várunk tehát mindenkit augusztus 13–20. között Kolozsváron. Programjainkról a honlapunkon és Facebook-oldalunkon folyamatosan tájékoztatjuk a nagyérdeműt.

A találkozás reményében,

a szervezők.