Egy hajóban evezünk

Középkori hajórekonstrukciókkal eveznek a mosoni Duna-ágon, Mosonmagyaróvártól Budapestig

 

A szigethalmi Őskultúra Alapítvány által működtetett Emese Park és a Kolozsvári Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület Egy hajóban evezünk elnevezésű közös projektje keretében húsz, a Kárpát-medencei felsőoktatásban tanuló egyetemista indult augusztus 11-én útnak, hogy egy négy napon át tartó kaland részeseként két középkori hajórekonstrukcióval végigszeljék a Duna Mosonmagyaróvártól a Csepel szigetig tartó szakaszát.

A csapat augusztus 15-én, 15-órakor köt ki Budapesten, az Országház előtti múzeumhajónál a két viking hajó rekonstrukcióval. A múzeumhajó kikötői platformján, Magyar Attila, a túra főszervezője ad tájékoztatást a sajtó munkatársainak a kezdeményezés céljáról és válaszol a projekttel kapcsolatos kérdésekre.

Budapesten a fiatalokat dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke képviseletében dr. Kelemen András elnöki főtanácsadó fogadja, és közösen látogatják meg a parlament épületét. A hajóút záró programja egy közösségi szolgálat: az együtt hajózó fiatalok korhű viseletekbe öltözve, animátorokként vesznek részt a Kolozsvári Magyar Napok programjaiban, ahol az érdeklődő közönség a hajóút egyik hajóját is kipróbálhatja a Kolozsvári csónakázó tavon.

 

Az előzmény és a projekt:

A Szigethalmon tevékenykedő Őskultúra Alapítvány már az 1990-es évek óta igyekszik minél többet újrateremteni és életvitelszerűen megjeleníteni a X-XI. század tárgyi és szellemi világából. Egy Szent István-kori települést létrehozva, megépítették az élő skanzenként működő Emese Parkot: egy korabeli „ispánsági földvárat” és a hozzá tartozó falu házait, valamint a park taván több történelmi hajót rekonstruáltak.

A múzeumfalu kereteit kibővítve, összefogtak a Kincses Kolozsvár Egyesülettel egy közösen szervezett dunai hajóút érdekében, amelyen a történelmi Magyarország, a Kárpát-medencei magyarság köréből származó főiskolás és egyetemista diákok vesznek részt.

Két történelmi hajórekonstrukción vágnak neki a több száz kilométeres evezésnek a mosoni Duna-ág közepétől a Csepel-sziget közepéig. Egy 7 méter hosszú, négy pár evezős XI. századi hajón (Toportyán) és egy 12 méter hosszú hét pár evezős középkori folyami bárkán (Vörös Kutya) hajóznak együtt a program résztvevői: kézművesek, népzenészek, pedagógusok az Emese Park képviseletében és egyetemisták az anyaországból, valamint a Kárpát-haza elszakított területeiről. Az egyetemisták a Szegedi Tudományegyetem, a kolozsvári Sigismund Toduță Zenei Főgimnázium, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem és az ELTE BTK diákjai.

A húsz fiatal a felsőoktatásban tanuló magyar diákok azon részét képviseli, akik nyitott érdeklődéssel, tettvággyal és felelősen tekintenek kulturális közkincsünkre, történelmi és néprajzi hagyatékunkra.

A projekt elsődleges célja a programban résztvevő diákok ismeretanyagának bővítése. Olyan, szemléletmód-formáló erővel bíró, komplex közösségi élményt szeretnénk biztosítani a számukra, amely közvetlen, pozitív tapasztalatként rögzíti:

  • az összmagyarsághoz tartozást, a közös kulturális, történelmi és néprajzi gyökereket;
  • a megismerés és a jobbítás iránti elkötelezettséget, a közös ügyért való tenni akarás igényét;
  • az empátiás készséget, valamint a cselekvő közösségben való gondolkodást.

Az út során napi rutinként követik egymást a part menti nevezetességek, a vonatkozó történelmi, helytörténeti, néprajzi érdekességek megismerése, a közös ételkészítések és táborállítások, az esti tábortüzeknél való beszélgetések, zenélések, daltanulások. A hajóút záró programjaként az együtt hajózó fiatalok korhű viseletekbe öltözve, animátorokként vesznek részt a Kolozsvári Magyar Napok programjaiban, ahol az érdeklődő közönség a hajóút egyik hajóját is kipróbálhatja a Kolozsvári csónakázó tavon.

A túráról készülő napi összefoglalókat és a rendszeresen frissülő fotótárat a Kolozsvári Magyar Napok facebook oldalán követhetik az érdeklődők.

A szervező Emese Park és a Kincses Kolozsvár Egyesület nevében ezúton is köszönjük a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT megtisztelő pénzügyi támogatását, továbbá Tank György kiváló grafikáját, amely a kezdeményezés emblémájának alapjául szolgált!

A Kincses Kolozsvár Egyesület sajtóközleménye