500 de ani de la Reforma Protestantă, comemorați la Cluj printr-o expoziție de grafică specială

Expoziția Reforma Protestantă 500 – Biblia lui Szalay Lajos a fost vernisată joi, 10 august, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. La eveniment – unul premergător Zilelor Culturale Maghiare din Cluj – au luat cuvântul Lucian Nastasă-Kovacs, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Csepreghy Nándor, Secretar de Stat pentru relațiile cu Parlamentul și viceministru în Guvernul Ungariei, Fertőszögi Péter, Președintele Corpului Custozilor Fundației de Artă „Kovács Gábor”, Kosinsky Richárd, custodele expoziției și muzeograful Bordás Beáta.

Expoziția reunește 66 de lucrări de grafică pe teme biblice ale lui Szalay Lajos (1909-1995), unul dintre cei mai importanți graficieni maghiari ai secolului XX, și comemorează Reforma protestantă din 1517, la împlinirea a 500 de ani de la aceasta. Lucrările – realizate, în cea mai mare parte, în tuș pe hârtie – au fost realizate de-a lungul a cinci decenii și abordează teme inspirate din Biblie, dar înfățișează și lupta de zi cu zi a omului, pe care o reprezintă în cheie religioasă.

Lucian Nastasă-Kovacs a subliniat importanța expoziției, spunând că acesta „este singurul eveniment din Transilvania care comemorează Reforma”. În același sens, secretarul de stat Csepreghy Nándor și-a arătat aprecierea pentru lucrările expuse, dar a subliniat și importanța expoziției pentru Cluj, „un oraș exemplu în ceea ce privește conviețuirea etniilor”.

Operele lui Szalay Lajos au avut o mare influență asupra graficii maghiare. În anii ’30, acesta a trăit la Paris și a lucrat alături de Pablo Picasso. Conform legendei, Picasso ar fi spus despre artistul maghiar: „Dacă posteritatea își va aminti de numele a doi graficieni din secolul XX, cel de al doilea va fi al meu, dacă doar de unul, acela va fi Szalay Lajos”.

Expoziția este organizată de Fundația de Artă „Kovács Gábor”, Muzeul de Artă Cluj-Napoca și Universitatea de Teologie Reformată din Debrecen.

Foto: Iakob Attila