Despre Zilele Culturale Maghiare

Zilele Culturale Maghiare din Cluj au loc între 13 și 20 august, iar ediția din acest an stă sub semnul transylvanicum-ului, sintagmă care descrie valorile materiale, culturale și spirituale specific ardelenești.

Pe lângă locurile deja cunoscute: Piața Unirii, strada Mihail Kogălniceanu, strada Potaissa, în acest an, Zilele Culturale Maghiare se desfășoară și în Parcul Central, care găzduiește concerte, o zonă de relaxare, standuri de bere și de vin, precum și o zonă destinată activităților pentru copii.

În cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj vor avea loc în acest an peste 30 de concerte. Pe lângă concerte, așa cum și-au obișnuit deja publicul, Zilele Culturale Maghiare din Cluj includ câteva sute de evenimente de diverse tipuri, precum: expoziții, dans, proiecții de film, spectacole de teatru, competiții sportive, activități pentru copii, evenimente gastronomice, degustări de vin, târg meșteșugăresc, jocuri medievale, petreceri.

Zilele Culturale Maghiare din Cluj sunt organizate de Asociația Clujul Comoară și co-organizate de Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj. Festivalul se bucură de colaborarea cu peste 100 de parteneri instituționali.

Ediția din 2016 a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj a  avut ca principal obiectiv sărbătorirea împlinirii a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș. În 19 august 1316, Carol Robert de Anjou a redat Clujului privilegiile şi a ridicat aşezarea la rang de oraş (civitas). În cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj 2016, 10 evenimente majore ale manifestării au fost dedicate acestei aniversări.

Anul trecut, Zilele Culturale Maghiare din Cluj adus în fața publicului clujean 500 de evenimente, care s-au desfășurat în 65 de locuri importante din oraș, precum Piața Unirii, strada Kogălniceanu, strada Potaissa, Muzeul de Artă și curtea acestuia, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga”, Sala Polivalentă, Casa Tranzit, Casa TIFF, cafeneaua Insomnia.

Alte obiective importante ale Zilelor Culturale Maghiare din Cluj sunt:

Promovarea culturii maghiare şi aprofundarea familiarizării românilor cu aceasta.   

Clujul, capitala culturală a Ardealului, este căminul unei comunităţi majoritare româneşti. Zilele Culturale Maghiare reprezintă o oportunitate pentru comunitatea maghiară de a-şi afirma diversitatea, puterea sa creatoare de valori şi, mai ales, un cadru propice pentru aprofundarea unui dialog româno-maghiar nu doar în plan cultural, ci şi în alte planuri ale vieţii sociale.

De altfel, numărul mare de participanţi se datorează nu numai comunităţii maghiare, ci şi clujenilor de etnie română, care au savurat manifestările din cadrul evenimentului. La ediţia din 2016 au participat circa 250.000 de persoane.

Consolidarea relaţiilor din cadrul comunităţii maghiare, redarea unui cadru pentru întâlnirea comunităţii maghiare clujene cu maghiarii originari din Cluj, dar plecaţi în străinătate.

Cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare, Clujul aşteaptă, în fiecare an, maghiarii plecaţi în străinătate, să revină acasă pentru a sărbători împreună şi pentru a consolida sentimentul de apartenenţă la aceeaşi comunitate.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.