Casa Memorială „Györkös Mányi Albert”

Györkös Mányi Albert, pictor şi profesor de muzică (1922-1993), și-a lăsat prin testament apartamentul-atelier, cu toate obiectele sale aflate în imobil, Societăţii Maghiare de Cultură din Transilvania. Condiția lui a fost întemeierea unei case memoriale care să ocrotească și să răspândească opera sa.

Centrul înființat în 1994 păstrează aproape 200 de tablouri ale artistului, picturi și grafici ale Ilonei Jakab (soția acestuia), cărți, lucruri personale, precum și o serie de obiecte de valoare muzeală: țesături populare, obiecte ceramice, mobilă pictată din Țara Călatei și Câmpia Transilvaniei. Casa memorială organizează regulat și alte expoziții de arte plastice, concerte de cameră (casa deține și pian Steinway de calitate remarcabilă), serate culturale și științifice, lansări de carte, evenimente pentru copii etc.

Pe durata Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, casa memorială se poate vizita luni, joi și vineri între orele 11:00 și 14:00, marți și miercuri între orele 13:00 și 16:00, precum și pe durata evenimentelor sale.

www.emke.ro

www.facebook.com/emkegyorkoshaz