În amintirea urmașilor – expoziție bilingvă în aer liber

Expoziția În amintirea urmașilor cinstește memoria familiilor martirilor de la Arad (1849) și va fi vernisată sâmbătă, 12 august, de la ora 15:00, pe platoul din fața Bisericii Sfântul Mihail. Evenimentul va fi deschis de Molnár-Bánffy Kata, inițiatoarea expoziției.

Seria de lucrări surprinde poveștile femeilor și copiilor care au purtat toată viața povara psihică și fizică a soților, logodnicilor și taților lor dispăruți prea devreme. Panourile de mari dimensiuni prezintă figurile soțiilor sau logodnicelor martirilor și spun poveștile acestora prin descrieri bilingve (maghiară și română). Textele au fost elaborate de istoricul Hernádi Zsolt.

„Dar fii puternică, fii femeia mea, precum eu sunt bărbat.” „Nu este posibil ca obiectul dragostei atât de arzătoare a acestui bărbat să fie o femeie cu un suflet neînsemnat” – i-a scris Baló Bénjámin, preot reformat din Aradul vechi, soției contelui Leiningen-Westerburg Károly. În scrisoare îi relatează văduvei despre ultimele ore și minute de viață ale soțului ei. Preotul a avut dreptate: femeile au fost partenerele demne ale soților lor, iar multe dintre ele au reprezentat și mai târziu, în anii dictaturii, acele valori pentru care generalii își dăduseră viața.

Expoziția a fost realizată la cererea Biroului de Evenimente din cadrul Ministerului Apărării din Ungaria, ajungând în diferite localități din Transilvania mulțumită Institutului Balassi – Institutul Maghiar din București și Asociației Carola.