Monumente prin ochii elevilor

Expoziția comună Monumente prin ochii elevilor este rezultatul concursului de istorie a orașului „Örökségünk Őrei”, adresat liceenilor. În cadrul acestui concurs, echipele participante au descoperit numeroase date istorice, scrieri, fotografii de arhivă și legende urbane despre monumentele Clujului: casa Óváry, Parcul mare, Palatele gemene, clădirea Facultății de Litere și farmacia Hintz. Expoziția Monumente prin ochii elevilor se bazează în mare măsură pe munca de cercetare a echipelor participante la concurs, însă dorește să depășească reconstrucția fotografică a istoriei monumentelor și să le prezinte prin ochii elevilor, a cetățenilor secolului XXI. Vernisajul expoziției va avea loc luni, 14 august, începând cu ora 17:00, la Casa Bocskai (strada Matei Corvin, nr. 4).

Pregătirea expoziției a fost precedată de un workshop de istorie fotografică organizat de Asociația Audiovizualului din Transilvania, în cadrul căruia elevii s-au putut familiariza cu istoria clădirilor, instrumentele de înregistrare de odinioară și arhivele fotografice. În cadrul atelierului, s-a discutat și despre autorii fotografiilor și problema drepturilor de autor. În cadrul celei de-a doua întâlniri, participanții s-au ocupat de utilizarea creativă a fotografiilor: s-au deplasat în locurile din care au fost realizate fotografiile de arhivă, le-au recreat și au realizat colaje.

Proiectul este dezvoltat de Asociația Audiovizualului din Transilvania. Expoziția se încadrează în obiectivele asociației privind cercetarea și popularizarea patrimoniului audiovizual transilvănean, întrucât includerea patrimoniului vizual și a patrimoniului construit în conștiința publică sunt deopotrivă activități importante, aflate în strânsă legătură. De clădiri nu se leagă doar măsurile de amenajare urbană, ci și istoriile acelor persoane care au trăit aici și au atribuit funcție și prestigiu acestor spații. Păstrătorii poveștilor personale sunt, printre altele, și fotografiile private, care ilustrează nu doar chipul locuitorilor de odinioară, ci și colțul, fața de masă sau ungherul de grădină din fundal.

Scopul asociației este extinderea colecției Arhivei Audiovizuale Transilvănene și popularizarea patrimoniului vizual transilvănean. Acesta a fost obiectivul expoziției Clujul vizibil. Fotografiile lui Orbán Lajos realizate în oraș, în perioada interbelică în octombrie 2016. (Filmele lui Orbán Lajos pot fi vizionate cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare, la Casa Tranzit, cu acompaniament muzical live.) Asociația dorește să realizeze continuarea acesteia în decembrie 2017, cu expoziția O sută de Crăciunuri.

Curatorul expoziției: Blos-Jáni Melinda și Mira Marincaș.

Au colaborat echipele Liceului Teoretic Apáczai Csere János, Liceului Teoretic Báthory István, Liceului Teoretic Brassai Sámuel, Școlii Gimnaziale Speciale pentru Deficiențe de Auz Kozmutza Flóra și a Colegiului Teologic Reformat, respectiv Márton Attila și Kacsur Krisztina, studenți la secția de Film a Universității Sapientia, Facultatea din Cluj-Napoca.