Expoziție de anvergură a pictorului Paulovics László la Muzeul de Artă

Expoziția Parcursul Artistic al lui Paulovics László a fost vernisată vineri, 11 august, la Muzeul de Artă din Cluj Napoca. La eveniment au luat cuvântul artistul expozant, Paulovics László, Lucian Nastasă-Kovacs, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca și muzeografii Bordás Beáta și Iakob Attila.

Cele peste 60 de lucrări expuse la Muzeul de Artă, realizate în ulei pe pânză sau folosind tehnică mixtă, au fost create de artistul transilvănean Paulovics László (n. 1937, la Satu Mare) de-a lungul mai multor decenii și surprind evoluția artistică a pictorului. Unele tablouri pornesc de la scene biblice sau mitologice, în timp ce altele abordează subiecte cotidiene. Picturile surprind perioadele diverse din creația lui Paulovics, incluzând o serie de pânze non-figurative sau una de lucrări inspirate din teme mitologice, dar și opere care conțin elemente suprarealiste.

Paulovics László – care a absolvit cursurile Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj în 1964 – și-a exprimat bucuria față de revenirea sa în acest oraș: „Vin la Cluj ca și cum aș veni acasă”, a spus Paulovics. Lucian Nastasă-Kovacs și-a arătat aprecierea față de întreaga carieră a artistului sătmărean și a afirmat că „Beneficiile Clujului în a-l recupera pe Paulovics sunt aproape de nedescris”.

Expoziția va beneficia de un tur ghidat în limba română, care va avea loc marți, 15 august, de la ora 13:00, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

Curatorii expozției sunt Kántor Lajos​ (decedat în iulie 2017) și muzeograful Iakob Attila. Organizatorii acesteia sunt Asociația Kolozsvár Társaság, Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca și Muzeul de Artă Cluj-Napoca.