Selecție de tablouri Dóczy Berde Amál și prelegere despre literatura lui Berde Amál la Muzeul de Artă

Expoziția Dóczy Berde Amál – selecții din opere a fost vernisată sâmbătă, 12 august, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, în prezența fiicei artistei, în vârstă de 95 de ani. Dóczy(né) Berde Amál (1886, Cățcâu – 1976, Cluj) a fost unul dintre cei mai importanți artiști transilvăneni ai secolului XX, însă opera ei este destul de puțin cunoscută, iar majoritatea pânzelor realizate de ea se află în colecții private. La vernisaj au luat cuvântul curatorul expoziției, Székely Sebestyén György și Iakob Attila, muzeograf al Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Evenimentul a fost precedat de o prelegere a istoricului culturii Gaal György, care a vorbit despre povestea familiei Laborfalvi Berde, cea în care s-au născut Dóczy Berde Amál și Berde Mária (1889-1949), sora acesteia, o importantă scriitoare din Transilvania. Cuvântul de salut al întâlnirii a fost rostit de Gergely Erzsébet, care a jucat un rol important în realizarea expoziției Dóczy Berde Amál – selecții din opere. Istoricul de teatru Szebeni Szabó Zsuzsa a vorbit despre opera scriitoarei, poetei și traducătoarei Berde Mária, în timp ce actrița Vindis Andrea a recitat, în cadrul evenimentului, câteva poezii scrise de aceasta.

Expoziția Dóczy Berde Amál – selecții din opere reunește tablouri ale artistei care surprind mai multe etape ale creației sale, iar temele abordate de lucrări variază de la imagini ale vechiului oraș Cluj până la aspecte ale artei populare din Țara Călatei sau scene de familie și de la portrete până la peisaje montane de o mare forță cromatică.

Székely Sebestyén György, curatorul expoziției, și-a exprimat bucuria față de această recuperare a operei lui Dóczy Berde Amál, care a fost mult timp ignorată ca artist doar din cauza faptului că era femeie. Dóczy Berde Amál era, în prima jumătate a secolului XX, una dintre puținele femei care practicau pictura.

Expoziția Dóczy Berde Amál – selecții din opere  este organizată de Asociaţia Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj, Fundația Házsongárd, Galeria Quadro și Muzeul de Artă Cluj-Napoca și va fi deschisă până în data de 27 august.

Foto: Kiss Gábor