SZOMBATI PROGRAMAJÁNLÓ – Tizenöt ok, hogy ne maradjon ma otthon

Bár hivatalosan még nem kezdődtek el, így a fő helyszínek egyelőre még nem üzemelnek, a Kolozsvári Magyar Napok -1. napján is számos programlehetőség közül lehet válogatni.

Korán reggel már útnak indultak a Kós Károly Gyalogos és Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúrák résztvevői. 11 órától Bálint Tibor kolozsvári író, műfordító egykori fellegvári házánál kerül sor a Magyar Napok kulturális programsorozatának megnyitójára.  A 2010-ben felavatott emlékharang megkondítása az összefogás és a közös ünneplés szimbolikus üzenetét hordozza évről évre.

A családosok kihagyhatatlan programpontja a Kolozsvári Magyar Lovasnap a Lomb utcai Szilaj Lovastanyán. 11 órától estig vágtaversenyek, lovas bemutatók és gyermekprogramok várják a lovak iránt érdeklődőket. 15 órától a Szent Mihály templom-bejárata előtt Molnár-Bánffy Kata nyitja meg a Hátrahagyottak emlékezete című szabadtéri kiállítást az aradi vértanúk szeretteinek emlékére. Emlékezzünk mindazokra, akik életüket adták a hazáért, de ne feledkezzünk meg a nemzeti hősök özvegyeiről, árváiról sem!

Hatodik éve jelenik meg a Kincses Kolozsvár Kalendárium, amelyet ezúton ajánlunk olvasóink figyelmébe. Ahogy már megszokhattuk, hasznos kertészeti tippek, többszáz éves receptek, sporttörténeti és városismereti legendák, elmés keresztrejtvények, gyermekeknek szóló oldalak egyaránt színesítik kiadványunkat. A bemutatóra 16 órától a Bánffy-palota Tonitza termében kerül sor.

Ugyancsak a Bánffy palotában 17, illetve 18 órától a Berde család kerül a figyelem középpontjába: először egy előadást hallgathatunk meg Berde Mária és Dóczyné Berde Amál emlékezetéről, majd egy kiállítás nyílik a „tüzesszínű piktúra” nagybányai hagyományát megteremtő művésznő életművéből. Dóczy Berde Amál (1886-1976) művészete csak kis mértékben ismert, pedig a huszadik század egyik legjelentősebb életművét hozta létre.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is birtokba vesszük a Szentegyház (Iuliu Maniu) utca 4. szám alatti teret. A tavaly Magyar Olimpiai Udvarként ismert helyszín idén a Magyar Kézműves Sörök Udvara nevet viseli. A teraszon a kisüzemben főzött sörök gazdag felhozatalából is lehet majd válogatni. Találkozunk szombaton este 7-kor az udvar megnyitóján!

A mérai Szarka-teleken ismét felcsendül a népzene: 19 órától a VI. Kalotaszegi Vándor Néptánctábor gálaműsorát lehet megtekinteni az egyre inkább kulturális központtá átalakuló csűr hangulatos környezetében. A tánc a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén folytatódik, ahol 23 órától táncházzal várják a látogatókat.