HU RO EN

Túlnőtte a rendezvény az elvárásokat


Tabukat döntött fel és húsz éve bennünk élő pszichológiai gátakat zúzott szét az elmúlt hét – vonta le az első Kolozsvári Magyar Napok záróműsorán a rendezvény tanulságát Gergely Balázs főszervező, az EMNT közép-erdélyi régióelnöke. Ünnepi beszédében László Attila, Kolozsvár alpolgármestere a közönség ezreit nevezte meg a rendezvény védnökeinek.

Az ötnapos rendezvénysorozat, amely „ismét európai szellemiségű várossá” tette Kolozsvárt, Vivaldi Négy évszak című versenyművével zárult tegnap. A Filharmónia előadását többezer ember hallgatta végig a Főtéren.

„Ezt szerettük volna összehozni, ezért indítottuk el az egészet, de a legszebb álmainkat is felülmúlta az az érdeklődés, amelyet megtapasztaltunk. Gyakorlatilag „gondviselés-szerűen” elkerült minket a balszerencse, az időjárás is kedvezett. Beérett az a munka, amit végeztünk. Ugyanakkor semmit sem ért volna ilyen szenzációs és ennyire érdeklődő közönség nélkül. Beigazolódott, hogy nyáron is lehet, sőt, kell Kolozsváron ilyen jellegű rendezvényt szervezni. Az elmúlt hét – úgy érezzük – kötelez minket, hagyományt kívánunk építeni: folytatása következik! Vigyék a rendezvény hírét, és mindenkit szeretettel várunk jövőre augusztus 18–22. között Kolozsváron!” – nyilatkozta Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok kezdeményezője, aki „búcsúbeszédében” a románság érdeklődő hozzáállását is megköszönte.

Az egymásra találás nemzetpolitikája


Németh Zsolt a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke tartott ma előadást nemzetpolitikai kérdésekről a Kolozsvári Magyar Napok keretében, a Sapientia-EMTE főépületében.

Nem lehet csupán egy szűk területen alkalmazni a nemzetpolitikát, ennek az élet minden részére ki kell terjednie, ezért jött létre a nemzetpolitikai tárcaközi bizottság is, jelentette ki Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár Kolozsváron, a Magyar Napok keretében tartott előadásán. A magyar kormány minél hamarabb sort kerítene a magyar-magyar párbeszéd újraindításásra is, ezért az ősz elején összehívják a Máért-ot és a Kárpátmedencei Képviselők Fórumát is, tette hozzá az államtitkár. A nemzetpolitikában egy világos jövőképet kell felvázolni, jelentette ki Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki szerint ezt három dimenzióban kell megvalósítani: a határon túli közösségeknek egyenrangúaknak kell lenniük az anyaországiakkal, ugyanakkor a lakhelyük szerinti országok közösségeivel szemben egyenjogúságot kell, hogy élvezzenek. A nemzeti kisebbségeknek ugyanakkor az Európai unióhoz egzisztenciális érdekeik fűződnek, tette hozzá Németh Zsolt, aki a jövőre esedékes magyar uniós elnökséget tűzkeresztségnek tartja. Ha ezt a mandátumot sikerül az unió szempontjából jól kitölteni, akkor Magyarország az egyesült Európa méltó és egyenrangú tagjává válhat, ez pedig kiszélesíti az utat magyar érdekérvényesítési lépések előtt. Az államtitkár elmondta: Közép-Európa előtt egy fontos geopolitikai kihívás áll, képes lesz-e egy átjáróház jellegű Európából egy szerves Európa-részt teremteni. Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke az összmagyar nemztei integráció hat szintjét fogalmazta meg: a közjogi szint a kettős állampolgárság intézménye, ez politikai szinten rendezésre kerül, mondta el Toró. Az erdélyi magyarságnak a román állammal való viszonya rendezéséhez az autonómiaformák szükségesek. Kulturális szinetn össze kell hangolni a magyar és a határon túli intézményrendszereket, de a civil szervezetek együttműködésére is szükség van. A hatodik szint pedig az egyházi integráció, de ebbe a politikának nem lehet beleszólása, jelentette ki az ügyvezető elnök.

A Kolozsvári Magyar Napok hivatalos megnyitójára


A Kolozsvári Magyar Napok hivatalos megnyitójára ma este 19 órától kerül sor a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében. Beszédet mondanak: Gergely Balázs, az EMNT közép-erdélyi régióelnöke, a rendezvény főszervezője, László Attila, az RMDSZ megyei elnöke, Kolozsvár alpolgármestere, Markó Béla, RMDSZ elnök, román kormányfő-helyettes, Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, a rendezvény védnöke, Németh Zsolt a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Kelemen Hunor, Románia kulturális minisztere, a rendezvény védnöke, Szőcs Géza, a Magyar Köztársaság kultúráért felelős államtitkára, a rendezvény védnöke, Szilágyi Mátyás, a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulja, a rendezvény védnöke, Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke.

A Györkös Mányi Emlékház újranyitása


Györkös Mányi Allbert (1922-1993) festő-zenetanár az erdélyi naiv művészet jelentős képviselője, aki az országhatárokon kívül is komoly sikereket ért el a perspektívák szabályait szabadon kezelő, egyszerű, ugyanakkor erőteljes színvilágú festményeivel. A tragikus sorsú művész az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületre hagyta Majális utcai műteremlakását minden vagyonával együtt, azzal a kitétellel, hogy abban emlékházat rendezzen be. Ennek megfelelően már a halála utáni évben megnyílt az Emlékház, amely rövid időn belül mindenféle, művészettel kapcsolatos rendezvény befogadó helye és a kolozsvári művészélet fontos gócpontja lett. 2008-ban váratlanul beomlott az épület pinceboltozata, így nem lehetett rendezvényeket tartani benne.
Az Emlékház padlója szerencsére nem szakadt be, így a nagy értékű vagyon épségben maradt. A helyreállítási munkálatok mostanra értek véget, és a Györkös Mányi Emlékházat most adják vissza a nagyérdeműnek, hogy a névadó végakaratának megfelelően újra betöltse korábbi szerepét.

Augusztus 18. szerda, 17:00 - az Emlékház újranyitása (Majális / Republicii u. 5/1.)

Beszélgetés Gergely Balázzsal a Kolozsvári Magyar Napokról

Lezárult a Kolozsvári Magyar Napok programlistája: az augusztus 18–22. között esedékes rendezvény az előzetesen tervezettnél jóval gazdagabb műsorkínálattal várja az érdeklődőket. Gergely Balázs főszervező, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezetének elnöke büszke arra, hogy a szervezés Kolozsváron soha nem látott civil összefogást eredményezett.tovább


Kolozsváriak sütnivalója

A Kolozsvári Magyar Napok szervezői egy újabb "jóízű" programmal szeretnék "finomítani" az augusztus 18-22. között zajló rendezvénysorozatot. Augusztus 21-én, az Apáczai Líceum udvarán szabadtéri sütés-főzésre invitálják mindazokat, akik valamilyen helyi ételkülönlegességet szeretnének bemutatni.

A szellemi és tárgyi kultúránk felmutatását célzó programok mellett így méltó helyet kap majd az étkezési kultúránk, sajátos ízvilágunk "tálalása" is.

Várjuk mindazok jelentkezését, akik ismernek valamilyen sajátosan helyi, jellegzetesen kolozsvári vagy környékbeli ételreceptet. Mutassuk meg, hogy van sütnivalónk!

Jelentkezési határidő: augusztus 15. Feliratkozás e-mailen vagy telefonon Kis-Budai Tibornál: kolozsvar@magyarnapok.ro, tel. 0723183266.

Speciális eljárásokat igénylő különlegességek esetében a szervezőkkel való előzetes egyeztetés alapján a helyszíni készítés követelményétől eltekintünk.

Amit a szervezők biztosítanak:
- Sátor, asztal, szék
- Gáztűzhely

Amit a jelentkezőnek kell biztosítani:
- alapanyagok (húsok esetében a vásárlást igazoló számla vagy kasszabon kíséretében)
- az elkészítéshez és tálaláshoz szükséges felszerelések (bogrács, edények, tányérok, evőeszközök, stb.)
- legalább tíz főre tervezett adag elkészítése és ingyenes felajánlása a látogatók számára.

Jó tettvágyat kívánunk!

Kolozsvári Magyar Napok szervezői csapata

Beharangozó sajtótájékoztató – 2010. június 24.

2010. június 24-én a szervezők beharangozó sajtótájékoztatót tartottak. Az itt elhangzott részletekről honlapunkon tájékozódhat. A menüpontok alatt folyamatosan feltöltésre kerülnek a rendezvénnyel kapcsolatos újdonságok.Hivatalosan elindultunk – 2010. június 24.

Örömmel tájékoztatjuk, hogy mától elindult a Kolozsvári Magyar Napok honlapja. Kérjük, látogassák minél gyakrabban, és ajánlják oldalunkat barátaiknak, ismerőseiknek.