Múzeumi standok
Csíki Székely Múzeum

Kolozsvari_Magyar_Napok_2010_03A Csíki Székely Múzeum helyi önkormányzati fenntartású közgyűjtemény, Hargita megye legnagyobb múzeuma. Elsődleges feladatának tekinti a Csíki-medence kulturális örökségének feltárását, őrzését, feldolgozását és bemutatását.

Tudományos funkciója mellett a Csíki Székely Múzeum a régió fontos idegenforgalmi célpontja: a négy állandó kiállítást idegenforgalmi szezonban 15.000 turista tekinti meg, az időszaki kiállítások pedig évi 40–60.000 látogatót vonzanak.

A Mikó-vár belső udvara a város kulturális életének kiemelt fontosságú helyszíne.

Bővebben...
 
EmpirX Egyesület

IMG_1109robotAz EmpirX Egyesület egy 2010-ben létrehozott nonprofit szervezet, melynek elsődleges célja a természettudományok népszerűsítése a gyermekek körében. Célunk olyan interaktív játszóházak szervezése, ahol a gyermekek és más játékos kedvű, kíváncsisággal megáldott emberek hasznos időtöltést, intelligens aktivitást találnak, a természettudományokkal kapcsolatosan informálódhatnak, egyes jelenségeket egyénileg tapasztalhatnak meg, mindezt empirikusan, érdekesen, szórakoztatóan és interaktívan.

Az EmpirX Egyesület standján fizikushallgatók fognak érdekes kísérleteket bemutatni az érdeklődőknek. A kipróbálható, interaktív kísérletekhez természetesen magyarázattal is szolgálunk.
Bővebben...
 
Farkas Gyula Egyesület
DSCF1143_1280x960A Farkas Gyula Egyesület a Matematikáért és Informatikáért a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Kara magyar vonalának háttérintézménye.

Az egyesület 2001. január 21-én nyerte el jogi személyiségét és fő célja a magyar nyelvű oktatás fejlesztése, a tudományos kutatás megszervezése, a Matematika és Informatika Kar diákjai, magiszteri, doktori hallgatói és tanszemélyzete szakmai előmeneteléhez szükséges feltételek biztosítása, életkörülményeinek javítása.

Célkitűzéseink:

A Babeş-Bolyai Tudományegyetemen működő Matematika és Informatika Kar diákjai, magiszteri, doktori hallgatói és tanszemélyzete szakmai előmeneteléhez szükséges feltételek biztosítása.

Bővebben...
 
Haáz Rezső Múzeum

DSC_0013A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum az Erdély délkeleti részén elterülő Székelyföld központi részének, az egykori Udvarhelyszék néprajzi, helytörténeti, képzőművészeti és természetrajzi múzeuma.

A város tudományos-művelődési intézményeinek legrégebbike, ugyanakkor egyik legrégebbi Erdélyben is. A Gróf Bethlen János udvarhelyszéki főkapitány által alapított református kollégium könyvtárának első, 1797-ből fennmaradt leltárkönyve (Protocollum) a bizonyíték arra, hogy a könyvtár mellett már lerakták a régiség-, az érem- és az ásványtár alapjait. Ugyanakkor már létezett a fizikai-természetrajzi szertár, a csodás természeti ritkaságok, a klenódiumok, a támogatók címereinek, és a zászlók gyűjteménye. Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharcot követő katonai megszállás, a világháborúk viszontagságai jelentős károkat okoztak a gyűjteményekben, de lassú gyarapodásuk töretlen maradt.

Bővebben...
 
Jósa András Múzeum

muzeum_belso7A nyíregyházi Jósa András Múzeum a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Múzeumigazgatóság központi intézménye. A Múzeumigazgatóság jogelődje az 1868. december 1-jén Nagykállóban megalapított Szabolcs Vármegyei Régészeti Egylet.

Az alapítók Jósa András orvos és báró Vécsey József alispán. Az előbbi szorgalmazására és az alispán támogatásával régi vágyat valósítottak meg. A lelkes és korát messze meghaladó tudományossággal felvértezett Jósa doktor már ekkor figyelemre méltó gyűjteménnyel alapozta meg a megyebeli régészeti kutatást, melynek ekkortól „hivatalosan” is élére állt és elképzelhetetlen lelkesedéssel gyűjtötte, illetve ásta ki a „régiségeket”. A magyar és nemzetközi szakmai kapcsolatok, külföldi tanulmányútjai a szabolcsi régiségek hírét messze vitték, így az elismerés sem maradt el. Jósa András volt az első, aki a temetőfeltárások során sírrajzokat készített, ezzel az ásatás egyik legfontosabb dokumentációját „állítva elő”. Nem véletlen, hogy László Gyula honfoglalás kori kutatásai során nagy mértékben támaszkodott Jósa doktor munkásságára.

Bővebben...
 
Kriza János Néprajzi Társaság
SzakkollegiumA Kriza János Néprajzi Társaság 1990-ben alakult, a megalakulás éve óta fejt ki folyamatos és egyre bővülő tevékenységet Kolozsváron. Alapfeladata a szolgáltatás, a könyvkiadás, az érdekképviselet, a néprajzi-antropológiai kutatás. A Társaság a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológiai tanszék háttérintézménye, tevékenysége kiterjed az oktatástámogatásra is.
Bővebben...
 
Műcsarnok

DSCF4294

A Műcsarnok Magyarország meghatározó kortárs művészeti kiállítóhelye. A német Kunsthallék mintájára szerveződő intézmény a Millennium idején, 1896-ban épült neoreneszánsz stílusban.

Küldetése a nemzetközi és hazai kortárs képzőművészeti trendek, jelenségek közvetítése, bemutatása, alakítása. Az évente mintegy 5-6 nagy kiállításon - amelyek a közép-kelet európai régióban sok esetben mérföldkőnek számítanak, neves hazai és nemzetközi kortárs művészeket mutat be.

A Műcsarnok a kulturális és társadalmi környezettel foglalkozó kortárs kultúra és művészet aktív találkozóhelye és alkotóműhelye.

Progresszív kiállítóhelyként nem csak arra törekszik, hogy művészeti szempontból minél érdekesebb, releváns művészeti felvetésekkel ismertesse meg az érdeklődőket, hanem a látogatók számára is korszerű és izgalmas betekintést kínál a kortárs képzőművészetbe egy-egy kiállítás keretében.

Bővebben...
 
Székely Nemzeti Múzeum
SZNM

A Székely Nemzeti Múzeum 1875 óta látogatható. Ez a jelentős tudományos intézmény a székelység és a székelyföldi regionális örökség kutatását, bemutatását vállalta fel. A pecsétjében szereplő 1879-es évszám annak az emlékét őrzi, hogy ekkor került a székelység közös tulajdonába. Jelenleg a legnagyobb határon túli magyar közgyűjtemény, egyben Kovászna megye és a Székelyföld egyik fontos turisztikai látványossága. A romániai múzeumi hálózatban regionális besorolású, fenntartója Kovászna Megye Tanácsa. Munkáját a kilencvenes években bejegyzett Székely Nemzeti Múzeum Alapítvány is segíti.

A Kós Károly által tervezett sepsiszentgyörgyi épületegyüttesben jelenleg könyvtár, természettudományi, régészet-történelem és néprajzi osztály működik. Az intézményhez tartozik ezenkívül a sepsiszentgyörgyi képtár, a kézdivásárhelyi, a csernátoni, a baróti és a zabolai külső múzeumi egység.

Bővebben...
 
Tarisznyás Márton Múzeum

Az első Gyergyói Múzeum szervezése már 1902-ben elkezdődött, ahol több száz leltári tárgy gyűlt össze az évtizedek folyamán, ám az anyag 1944-ben, a háborús körülmények között megsemmisült. A XX. század elején az összegyűlt muzeális tárgyak egy része a helyi örménység adományaiból került ki. Többek között Tarisznyás Márton nagyapja, akkor még ifjú Tarisznyás János több mint húsz régiséget adományozott a gyarapodó Múzeum-Egyletnek.

asvany_es_kozetkiallitas

Az újrakezdés 1950–51-re tehető, Tarisznyás Márton és Karácsony János kezdeményezésére. Tarisznyást, a Marosvásárhelyen megkezdett muzeológusi tevékenysége után a gyergyószentmiklósi múzeum megszervezésével bízzák meg.

A Múzeum megalapítása és első kiállításának megnyitása (a régi Művelődési Házban) 1952-ben történt, s az ezt követő években folytatódik a múzeum anyagának gyarapítása, ekkor az intézmény dr. Csiby Andor és Bálint Ákos tanító vezetése alatt működik.

Bővebben...
 
Terra Dacica Aeterna Egyesület

_DSC6066A Terra Dacica Aeterna Egyesület 2007-ben alakult, és mint ilyen, elsőként kezdett ókori hagyományőrzéssel foglalkozni Romániában. A kezdetben csak dák és római kultúrákat bemutató kezdeményezés, 2009 nyarán, magyar tagok bekapcsolódása révén Európában elsőként szarmata részleggel bővült, jelentősen színesítve a hagyományőrző palettát. Az egyesület elsődleges célja az ókori civil és katonai élet valós, régészeti- és történelmi kutatásokon alapuló félelevenítése. Tevékenységünk főképpen kül- (Lengyelország, Olaszország, Magyarország, Bulgária) és belföldi hagyományőrző fesztiválokon való részvételekből, iskolákban rendhagyó történelmi foglalkozások- és esetenként cégeknek tartott csapatépítő programok szervezéséből áll.

 
Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület

KMTE_logoA Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület Háromszék idegenforgalmát hivatott fejleszteni, reklámozni. Az egyesület létrehozója és fenntartója Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és Kovászna Város Polgármesteri Hivatala.

Öt éves fennállása során számtalan turisztikai programot, rendezvényt szervezett és támogatott, melyek során népi fürdők épültek újra, kiadványok láttak napvilágot. Az egyesület célja, hogy a Székelyföld déli részén található Háromszéket igazi látogatóbarát környezetté alakítsa és vonzó úti céllá váljon a tudásra szomjazó és pihenésre vágyó turisták számára.

Kiadványaik minden téren ötletet adnak a térségbe látogatónak, legyen az aktív turista (lovaglás, hegyi túra, kajakozás, stb.) kultúrára „szomjazó” (múzeumok, emlékházak, történelmi emlékhelyek, építészeti örökség, stb.) vagy gasztronómiai kalandra „éhező” (Kolbász Parádé, Aquarius - a borvíz ünnepe, főzőversenyek, ínyenc termékek vására, stb.). Különleges ajánlatunk a nemesi portákon való vendégeskedés, úgy ahogy az uraknak és hölgyeknek kijár.

Kalandozzon minálunk, szeretettel várjuk!