A rendezvényrőlRendezvénysorozatunk célja:

A város alapításának megünneplése

1316. augusztus 19-én Károly Róbert Kolozsvárnak visszaadja kiváltságait, és a települést városi rangra (civitas) emeli.

A magyar állam alapításának és Szent István napjának méltó megünneplése
 
A kolozsvári magyar közösség és a városból elszármazott tízezrek – közösségépítő hatású – találkozójának megteremtése
Kolozsvár Erdély kulturális fővárosaként e rendezvénnyel közvetlenül is üzenni kíván a városból elszármazottaknak, és évente egyszer hazavárja  őket a közös ünneplésre, és az összetartozás élményének erősítésére. A Magyar Napok ily módon az egykori és jelenlegi városalakító magyar közösség ünnepnapjai is lesznek.

A Kárpát-medencei, elsősorban az erdélyi magyarság kulturális seregszemléje

Kapcsolatteremtés határon belüli és kívüli városokkal, településekkel
Kolozsvár szerepe az erdélyi és kárpát-medencei magyarság múltjában és jelenében kétségbevonhatatlan. A Kolozsvári  Magyar Napok kiváló alkalom a város magyar kulturális életének bemutatására. A rendezvényre több erdélyi és kárpát-medencei meghívottat is várunk, hogy élő kapcsolatok alakulhassanak, fejlődhessenek Kolozsvár közvetítésében. Az új nemzeti együttműködés programjával összhangban a települések közötti kapcsolatokat alakítaná, illetve a meglévő testvérkapcsolatokat fejlesztené rendezvénysorozatunk.

A magyar kultúra bemutatása, megismertetése a többségi lakossággal
Kolozsvár Erdély kulturális fővárosaként otthona a  többségi román közösségnek is. A Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozat lehetőség arra, hogy közösségünk felmutassa életképességét, sokszínűségét, értékteremtő munkáját, és alkalmat kínáljon a párbeszédre nemcsak a kultúra, hanem a közös élettér más vetületeiben is.