Kiállítások
Eliza

gyulamatyiplakatkicsiiiii

Lőrincz Gyula és Mátyás László kiállítása

Megnyitó: 2012. augusztus 13., hétfő, 17.00
Helyszín: Kolozsvári Szépművészeti Múzeum

Lőrincz Gyula és Mátyás László képzőművészeti tárlatának témája örök és aktuális is egyben. Egy Nő. Pontosabban: A Nő. Kinek neve...


 
Fiatal kolozsvári fotósok

fiatal_fotosokSzentes Zágon, Makkai Bence, Rigmányi Zsolt és  Székely Erzsébet fotókiállítása

Megnyitó: 2012. augusztus 14., kedd, 15:00
Helyszín: Kolozsvár Társaság Galériája

Fiatal fotósokat kértünk, valljanak arról, mi ragadja meg őket ma az egykoron kincsesnek nevezett városban. Színek, fények, emberek, a tárgyi vagy a régi és az új épített környezet? Felvételeikből kiderült: a lelki város határai számukra messze túlnyúlnak a kihelyezett helységnévtáblákon, hiszen a fiatal fotográfusok a legnagyobb számban természetfotókkal jelentkeztek.S míg városi felvételeiken arcok és tárgyak többnyire a várakozásról beszélnek, a természetfotók a válaszkeresés-válaszadás példái. A társas magánytól az önálló útkeresésen át az egyedüllét derűjéig felsorakoztatott hangulati lépcsőfokok rajzolják ki a „lélekváros-nézés” – lelki felfedezőút kacskaringós ívét.

 
Magma Video Night

magma_plakatVideoművészeti alkotások – vetítés

Megnyitó: 2012. augusztus 14., kedd, 15.30
Helyszín:
Insomnia Kávéház

A sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér 2010. április 1-i megnyitása óta következetesen azon dolgozik, hogy a kortárs képzőművészetet bemutassa, külön hangsúlyt fektetve a médiaművészeti alkotásokra. Ennek jegyében jött létre a folyamatosan bővülő Magma videógyűjtemény, amely mára több mint 20 művész 60 videómunkáját foglalja magába.

A Magma Video Night projekt keretén belül a szervezők ezen gyűjteményből kínálnak válogatást: Csiki Csaba, Estefán Arnold, Hátszegi Zsolt, Iuga Laura, Izsák Előd, Kispál Ágnes-Evelin, Kispál Attila, Kozma Éva, Kozma Levente, Ördög-Gyárfás Ágota, Szabó Éva Eszter, Szigeti Gábor Csongor, Tóth Szilárd, Vetró-Bodoni Barnabás videóműveit tekintheti meg a közönség.


 
Irodalmi lapok Erdélyben 1940–44 között

irodalmi_lapok_kicsiMegnyitó: 2012. augusztus 14., kedd, 15:30
Helyszín: Kolozsvár Társaság

A Szentimrei Alapítvány könyv- és lapgyűjteményének alapja kisebb részt az 1918–1944-es időszakból származik. Az anyag nagy részét Szentimrei Jenő író, költő, színháztörténész 1945-től 1959-ben bekövetkezett haláláig gyűjtötte. Körülbelül ezer kötetről van szó, amely hazai, főként irodalmi lapkollekciókat, de magyarországi lapokat is tartalmaz. Az anyag kiegészült azzal, amit Szentimrei Jenő veje, Szabó Gyula magyartanár, valamint unokája, Szabó Zsolt irodalomtörténész gyűjtött hozzá.

A gyűjtemény a család tulajdonában álló, Kós Károly tervezte sztánai Szentimrei-házban van, az alapítvány alkalmi jelleggel tematikus válogatásokat mutat be a nagyközönségnek, ugyanakkor tervezi Sztánán egy állandó kutatóhelyül is szolgáló Szentimrei-emlékszoba kialakítását a közeljövőben.

Az 2012-es Magyar Napok alkalmából sorra kerülő kiállítás a Kultúra és irodalom a kolozsvári magyar lapokban (1940–1944) című tanácskozás felvezetése, az Erdélyi Helikon, Hitel, Termés, Pásztortűz, Ellenzék, Keleti Újság korabeli lapszámaiból nyújt ízelítőt.


 
Az élő Györkös Mányi Albert

GYMA_90_Megnyitó: 2012. augusztus 15., szerda, 17:00
Helyszín: Györkös Mányi Albert Emlékház


Az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5/1) névadója születésének 90. évfordulója tiszteletére rendez emlékestet. A rendezvény keretében kiállítás nyílik a képzőművész magántulajdonában lévő festményeiből, valamint a róla készült fotókból. Györkös Mányi Albertre kerekasztal-beszélgetés keretében emlékezik Guttman Mihály, Kántor Lajos (egyben moderátor is), Kiss János, Kötő József, Murádin Jenő.

Vetítésre kerül Xantus Gábor 1992-ben forgatott, 16 perces, Hó alatt álom című, Györkös Mányi Albertről készült portréfilmje. Közreműködik: Incze Róbert klarinéton, Munkácsi Dóra zongorán. A rendezvényt kötetlen beszélgetés, emlékezés zárja. A kiállítás 2012. augusztus 31-ig, hétköznapokon 12-17 óráig látogatható.

 
Térszobrok

2A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ kiállítása

Megnyitó: 2012. augusztus 14., kedd, 17.00
Helyszín: Szépművészeti Múzeum

A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ Hargita Megye Tanácsa által fenntartott kulturális intézmény. A művésztelepet 1974-ben alapította Zöld Lajos újságíró, Gaál András és Márton Árpád képzőművészek, Barátság Művésztelep néven. Erdély legrégebbi folyamatosan működő művésztelepe, 1997 óta önálló kulturális intézmény.

A Központ művészeti és kulturális rendezvények szervezésével foglalkozik. Művésztelepeket szervez a középiskolás művészetis diákoknak, egyetemi hallgatóknak, kortárs művészeknek, illetve az idősebb generációt képviselő képzőművészeknek is.

A képzőművészeti tevékenység másik fő programja a GRAFIKAI SZEMLE Grafikai Biennálé, amelyet 2012-ben második alkalommal szerveztek meg. Ezek mellett a Központ írótábort is szervez.

A jelenlegi kiállítás anyaga az elmúlt két évben készült alkotásokból áll össze, többnyire a KorkéP művésztelep anyagából. A KorkéP művésztelep kortárs európai és ázsiai művészeket fogad minden év augusztusában, és egyik fő irányvonala a természetművészeti irányzatok képviseltetése Kelet-Európában.

 
Példaképem

Tobias_MIklos


Az Apáczai Csere János Elméleti Líceum képzőművészeti tagozatos diákjainak tárlata

Megnyitó: 2012 augusztus 14, kedd, 18.00 óra
Helyszín:
Szabók Bástyája

Az Apáczai Csere János Elméleti Líceum képzőművészeti tagozata idei grafikai tárlatának témája szembesít bennünket azzal a dilemmával, hogy gyökerét vesztett, rohanó világunkban milyen szempontok szerint különböztethetjük meg az igazi, valós értékeket a talmitól, illetve, hogy korunkban ki lehet számunkra az értékeket hitelesen megjelenítő példakép.

 

 
A kolozsvári ferences templom és kolostor egykor és most

ferencesek_kicsiFotókiállítás és dokumentumfilm-vetítés a Sapientia EMTE – filmművészet, fotóművészet, média szakos hallgatók és tanárok munkáiból

Megnyitó: 2012. augusztus 14., kedd, 18.00
Helyszín: Ferences kolostor reflektóriuma (Victor Deleu u. – Ferencrendiek – Barát u. 4. szám)

Erdély építészettörténetének rendhagyó színhelye a kolozsvári ferences templom és kolostor. Az épület az évszázadok folyamán iskoláknak, királyoknak és szerzetesek otthona volt. 2011-től viszont végérvényesen visszakapták a ferencesek az épületet. Egyedisége, különlegessége és rendkívül jó fekvése miatt a város kulturális életébe is be szeretnék kapcsolni, ahhoz azonban felújításra szorul. A fotókon és a dokumentumfilmen keresztül szeretnénk bemutatni az egykori és a jelenlegi állapotokat.

A kiállított anyagok között Orbán Lajos egykori kolozsvári fotóművész alkotásai, a rendház gyűjteményéből származó archív felvételek valamint az Erdélyi Múzeum Egyesület adattárából származó, tavaly elkészült felmérés anyaga is szerepel.

 
Csuhészobrok

08_1

Megnyitó: 2012. augusztus 14., kedd, 18:30
Helyszín: Szabók Bástyája

Szabó Erzsébet (Bimbi) Kézdivásárhelyen született, jelenleg Ozsdolán él. A kukoricaháncs (csuhé) megmunkálását Bálint Júlia udvarhelyi népművésztől sajátította el, majd feldolgozásának folyamatát egyéni technikával egészítette ki: a csuhébabákat kifejező arcvonásokkal és gesztusokkal látta el.

Nagy kompozíciói irodalmi műveket jelenítenek meg (Fazakas Mihály: Ludas Matyi; Petőfi Sándor: A helység kalapácsa; Mikszáth Kálmán: Két választás Magyarországon. Vallásos tematikái: Jézus élete, 14 stáció. A faluközösség életképei: kukoricatermesztés, disznóvágás, ház körüli munkák, mezei munkák.

Az évek során számtalan hazai és nemzetközi díjban és elismerésben részesült. 2003-ban A csuhészobrászat kiváló mestere címet is elnyerte.

 
Kolozsvár régi arculatai

regifoter_kolozsvar_kicsiMegnyitó: 2012. augusztus 15., szerda, 16.00
Helyszín: PhotoART galéria

Az alig fél éve megnyílt PhotoART galéria kiállítása Kolozsvár Főterét mutatja be, 1860 és 1936 között készült felvételeken. Ezeket egészítik ki a méltatlanul elfeledett, nagy szakmai tudású kolozsvári fényképész, Szabó Dénes felvételei, amelyek 1941-ben, illetve 1943-ban készültek a Főtéren. A művész halála után a teljes Szabó Dénes-archívum szemétre került.

A képanyag tisztázatlan körülmények között mentődött meg – mintegy 6.000 negatívkocka, üveglemez –, jelenleg egy magánszemély tulajdonában van. A PhotoART galéria elsődleges célja, hogy ezt a felbecsülhetetlen művészi és történelmi értéket megvásárolja, digitalizálja, bemutassa és hozzáférhetővé tegye az érdeklődők számára. Mivel szégyenteljesen keveset tudunk Szabó Dénesről, kiállításunk egyben segélykérés is, várjuk olyan személyek jelentkezését, akik bővíthetik ezt a tudást.

 
„Ha úgy tartanák, hogy tőke halat illik felvenni, felvennéd?”

kurtiplakat-kozepeKürti Andrea iparművészeti kiállítása

Megnyitó: 2012. augusztus 15., szerda, 18.00
Helyszín:
Lutheránus püspökség, Reményik Sándor Galéria

Kürti Andrea divattervező Lewis Carroll népszerű mesehőseiből és a szöveg abszurditásából ihletődött gyerekruha-kollekcióját mutatja be. Extrák: felnőtt kiegészítők, iparművészeti tárgyak, installáció és divatbemutató.

 
“Kolozsvári ablakok és ablakrészletek“

15
Megnyitó: 2012. augusztus 15., szerda, 17.00
Helyszín:
Szabók Bástyája

A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság fotópályázatot hirdetett, amelyre Kolozsvár területén található műemléképületek ablakait, vagy azok részleteit ábrázoló fotók érkeztek be. Egy pályázó legtöbb 5 darab digitális fényképpel pályázhatott, kizárólag függőleges beállítású felvétellel. A kiválasztott legjobb 40 darab fényképből állt össze a kiállított anyag.

 


 
Kolozsvár a képzőművészetben

plakat_KolozsvarKiallitas-kicsiMegnyitó:  2012. augusztus 15., szerda, 19:00
Helyszín: Quadro Galéria

 

Aligha találunk olyan Kolozsvárt élt vagy csak néhányszor hosszabban időző festőművészt, grafikust, akit ne ihletett volna meg a Szamos-parti város valamely festői részlete, összképe, utcája, parkja, épülete. Így születtek meg a XVII. századtól kezdve azok a városábrázolások, amelyek családi otthonokban, múzeumokban, levéltárakban féltett kincsként regélnek a várostörténetről, gyakran már csak e képek segítségével felidézhető épületekről, utca- és térrészletekről.

A XIX. század közepén kezdődő fényképezés sem tudta kiszorítani a művészi ábrázolás hitelességét. Hiszen a színek, hangulatok megragadása, a művészi nézőpont többletet jelent a gyakran még primitív felvételekhez képest. A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság és a Quadro Galéria abból a meggondolásból kiindulva rendezi meg kiállítását, hogy a város sok régi családja vagy újabb gyűjtője értékes, a szélesebb közönség által alig ismert művészi Kolozsvár-ábrázolással rendelkezik.

 
Soó Zöld Margit kiállítása

kicsi_so_zold_margit

Megnyitó: 2012. augusztus 16. csütörtök, 17:00
Helyszín:
Barabás Miklós Céh

Soó Zöld Margit festészeti és grafikai tárlata a Barabás Miklós Galériában Az újjáalakult Barabás Miklós Céh alapítótagja, a Munkácsy-díjas Soó Zöld Margit festő-és grafikusművész az erdélyi képzőművészet emblematikus alakja. Fél évszázadot is meghaladó, az alkotás különböző területeit felölelő életműve rendkívüli komplexitása ellenére is egységes.

Érzelmi felhangokkal dúsított, realitásból táplálkozó, de az elvonatkoztatás magasiskoláját megjárt, sajátos művészi világára a visszafogottság és mértékletesség mellett a mindenkori új iránti nyitottság és különleges műgond jellemző. 

Az olajképeken, pasztelleken, akvarelleken kívül életművében meghatározó szerepet töltenek be rézkarcai, tollrajzai. Esetükben a művész drámaiságba hajló, csapongó fantáziája hűvösen kimért, nagyvonalúan elegáns vonalbeszéddel párosul. Szürrealisztikus hangvételű grafikái egymásba fonódó képi síkokkal, szinte mozzanatokra bontva sejtetik a mozgást, az öröklét és a mulandóság ellentétének képi harmóniává lényegített, együttes létét.

A művész kitűnő rajzkészsége és színérzéke alapos technikai tudással párosul olyan sajátos felületjátékokra teremtve ezáltal lehetőséget, amelyek a formai bravúron túl az érzelmi-gondolati mélységek érzékeltetését is elősegítik. 
Ebből a sajátos életműből nyújt ízelítőt a Barabás Miklós galériában rendezett kamarakiállítás.

A kiállítást megnyitja: Németh Júlia és Alexandra Rus

A kiállítás megtekinthető: Hétfő – Vasárnap, 11:00–14:00. ; 15:00–18:00 óra között.

 
Állapotok

300539_306662412683457_100000191013887_1415577_1099056489_n

Mátyás-Metz Anna, Mányoki Bence, Mányoki Berta és Sebestyén Balázs fotókiállítása

Megnyitó: 2012. augusztus 16, csütörtök, 17.00
Helyszín:
Insomnia Kávéház

Négy fiatal alkotó, négy szemszög, egy téma: nő és férfi állapotai.

 
Herman Levente - Second Hand

secondhand_ppaMegnyitó: 2012. augusztus 16., csütörtök, 18.30
Helyszín:
Korunk Stúdiógaléria

Second Hand – azaz másodkézből: napjainkban gyakorta találkozunk ezzel a szókapcsolattal, életünk merőben különböző területein. Használt tárgyak - ruhák, autók… - sokasága vált mindennapjaink részesévé, rengeteg erre szakosodott üzlet, cég igyekszik új életet adni “kidobásra” szánt objektumoknak. Az újrahasznosítás gondolata régóta foglalkoztatja Herman Leventét, korábbi sorozatai egy-egy darabján legalábbis számos erre utaló jelet találunk (hajóroncs / Zóna – Krízis, 2009; élettel teli ruhák / Infáns lány, Ipari vállalkozó, 2011). Így nem meglepő, ha végül most önálló sorozattá alakulva e használt elemeket egy új megvilágításban látjuk kibontakozni a vásznon: Herman a szemünk láttára kelti életre a rozsdás alkatrészeket, telíti tömeggel az öltözékeket… szóval folytatja már befejezettnek hitt történetüket.

Herman Levente marosvásárhelyi születésű, Budapesten alkotó festőművész Second Hand című kiállítását a budapesti Várfok Galéria közreműködésével tekinthetik meg a látogatók naponta 10–14-ig, augusztus 16. és 31. között.
A tárlatot Tamás Iringó művészettörténész méltatja.

 
Szecesszió Kolozsváron

szecesszio_kicsiMegnyitó: 2012. augusztus 17., péntek, 17.00
Helyszín: Kolozsvár Társaság Galériája

A Kolozsvár Társaság néhány évvel ezelőtt célul tűzte ki, hogy a város egyes történeti korszakainak képét tanulmánykötetek, fotókiállítások és az ezek alapján készült albumok révén eleveníti meg az érdeklődő nagyközönség számára. A város épített örökségét bemutató igen sikeres kiállítások anyagából később albumok születtek, így jelent meg tavaly A barokk Kolozsvár, most pedig a Szecesszió Kolozsváron.

A könyvbemutató alkalmából sorra kerülő kis kiállítás ízelítőt nyújt a kötet anyagából, illetve válogatás az eredetileg 2006-ban, majd 2010-ben kiállításra került bővebb, mintegy 80 felvételt számláló anyagból.


A képeket László Miklós fotográfus jegyzi, aki több mint két évtizede foglalkozik ismeretterjesztő, műemléktörténeti és képzőművészeti jellegű kiadványok fotóanyagának készítésével, az utóbbi években a város épített örökségét bemutató több egyéni és csoportos fotótárlaton is szerepelt.

 
Címerek Kolozsváron
kanyafo_galeria

Máthé János fotókiállítása


2012. augusztus 12., vasárnap, 11.00  Helyszín:                                                                      Helyszín: Kányafő Galéria (Donát út 142. sz.)

Megnyitó beszédet mond Asztalos Lajos helytörténész.