Múzeumi standok
Erdélyi Néprajzi Múzeum

hostatKözösség a közösségben: a kolozsvári hóstátiak

A középkori városfalakon kívül, a város fő utcáinak meghosszabbításában alakultak ki azok a majorgazdaságok – gyűjtőnevükön a Hóstátok –, amelyek évszázadokon át Kolozsvár éleskamrájának számítottak. Eredetileg földműveléssel, állattenyésztéssel foglalkozó lakói sajátos életmódjuk, közösségi intézményeik, a 20. század második felében végbement nagy gazdasági-társadalmi változások között is erős csoportöntudatuk révén Kolozsvár napjainkig meghatározó magyar közösségének számítanak.

Az Erdélyi Néprajzi Múzeum és a Kriza János Néprajzi Társaság közös fotókiállítása a tradicionális hóstáti életmód utolsó időszakát mutatja be. A megnyitó napján a múzeum udvarán hagyományos hóstáti termények és termékek vására zajlik.

 
Farkas Gyula Egyesület
DSCF1143_1280x960A Farkas Gyula Egyesület a Matematikáért és Informatikáért a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Kara magyar vonalának háttérintézménye.

Az egyesület 2001. január 21-én nyerte el jogi személyiségét és fő célja a magyar nyelvű oktatás fejlesztése, a tudományos kutatás megszervezése, a Matematika és Informatika Kar diákjai, magiszteri, doktori hallgatói és tanszemélyzete szakmai előmeneteléhez szükséges feltételek biztosítása, életkörülményeinek javítása.

Bővebben...
 
Gödöllői Királyi Kastély

Barokk_sznhz_Company_Canario_eaMagyarország egyik legnagyobb barokk kastélya, a folyamatosan megújuló Gödöllői Királyi Kastély történelmi és műemléki szempontból is kiemelkedő értéket képvisel. Olyan közeg, ahol békében megfér egymás mellett a kulturális, turisztikai és protokolláris funkció – mindez családbarát szolgáltatásokkal fűszerezve. Építtetője, a XVIII. század egyik legtekintélyesebb magyar főura, Mária Terézia királynő titkos tanácsosa, Grassalkovich I. Antal új stílust teremtett a magyar kastélyépítészetben.

Az Osztrák-Magyar Monarchia idején Erzsébet királyné (Sisi) kedvelt pihenőhelyeként szolgált a kastély. A II. világháború után szovjet laktanya és szociális otthon működött benne, s ez az épület lassú pusztulásához vezetett. A kastély épületegyüttesének felújítása az 1990-es évek elején kezdődött és 1996 óta fogad látogatókat a világ minden tájáról.

Bővebben...
 
Haszmann Pál Múzeum

kicsiiA csernátoni Haszmann Pál Múzeum a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum külső egységeként működik 1973 óta. 1999-ben vette fel alapítója, Haszmann Pál pedagógus (1902–1977) nevét.

Az intézmény a Damokos Gyula-féle kúriában és annak parkjában, illetve kertjében kapott helyet. A betelepített székely házak, székely kapuk, vízimalom, a székely népi építészeti örökség egy-egy jellegzetes típusa adja a skanzen jellegét.

A szabadtéri múzeum mellett még négy nagyobb gyűjteménycsoport található: a legértékesebb a régi mezőgazdasági szerszám- és gépkiállítás, ahol korabeli gőzgépeket, cséplőgarnitúrákat, traktorokat, motorikus erőgépeket, talajművelő gépeket, valamint jó néhány egyedi mezőgazdasági szerszámot láthatnak az érdeklődők.

Bővebben...
 
Jósa András Múzeum

muzeum_belso7A nyíregyházi Jósa András Múzeum a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Múzeumigazgatóság központi intézménye. A Múzeumigazgatóság jogelődje az 1868. december 1-jén Nagykállóban megalapított Szabolcs Vármegyei Régészeti Egylet.

Az alapítók Jósa András orvos és báró Vécsey József alispán. Az előbbi szorgalmazására és az alispán támogatásával régi vágyat valósítottak meg. A lelkes és korát messze meghaladó tudományossággal felvértezett Jósa doktor már ekkor figyelemre méltó gyűjteménnyel alapozta meg a megyebeli régészeti kutatást, melynek ekkortól „hivatalosan” is élére állt és elképzelhetetlen lelkesedéssel gyűjtötte, illetve ásta ki a „régiségeket”. A magyar és nemzetközi szakmai kapcsolatok, külföldi tanulmányútjai a szabolcsi régiségek hírét messze vitték, így az elismerés sem maradt el. Jósa András volt az első, aki a temetőfeltárások során sírrajzokat készített, ezzel az ásatás egyik legfontosabb dokumentációját „állítva elő”. Nem véletlen, hogy László Gyula honfoglalás kori kutatásai során nagy mértékben támaszkodott Jósa doktor munkásságára.

Bővebben...
 
Maros Megyei Múzeum

maros_muzeum

A múzeumi gondolat gyökerei Marosvásárhelyen a 19. század végéig, a Székelyföldi Iparmúzeum alapításáig nyúlnak vissza. A két világháború közötti időszak Aurel Filimon neve által fémjelzett múzeuma, a II. világháború után működő tartományi múzeum valamint a mai modern intézmény-együttes mind ennek az örököse.


A Maros Megyei Múzeumnak jelenleg hat osztálya van: a Régészeti, Történeti, Néprajz- és Népművészeti, Művészeti, valamint Műtárgyvédelmi Osztály. Az intézmény adminisztrációjához tartozik a görgényszentimrei Bornemisza-kastély is.


Az elmúlt években gyökeresen megújult intézmény több helyszínen működik: a Kultúrpalotában (itt tekinthető meg a híres Bernády-galéria, a tavaly megnyílt és a két világháború közötti művészet színe-javát felvonultató Modern Román Művészeti Galéria, a Bernády-emlékszoba) a Székelyföldi Iparmúzeum egykori épületében (Természetrajzi Osztály), a Toldalagi-palotában (Néprajzi Osztály) valamint a marosvásárhelyi várban álló egykori sorozókaszárnya épületében: utóbbi helyen tekinthetőek meg az időszakos kiállítások, de a megújulófélben lévő épület fog otthont adni az intézmény történeti-régészeti állandó kiállításának is

 
Mezőgazdasági Múzeum

Gzgp_a_mezgazd.trtneti_killtsbanA Budapestre látogató turisták legkedveltebb célpontjai közé tartozik a Hősök tere és a Városliget, ahonnan már messziről látható a Magyar Mezőgazdasági Múzeum soktornyú épületegyüttese. A múzeum Európa legnagyobb agrármúzeuma, amely 1897 óta fogadja a látogatókat. Évente több százezer turista keresi föl megcsodálni az Alpár Ignác tervezte romantikus várkastélyt, mely az erdélyi Vajdahunyad váráról kapta nevét a magyar főváros lakóitól.

A Mezőgazdasági Múzeumunk egyedülállóan gazdag gyűjteménnyel rendelkezik, amely reprezentálja a magyarországi mezőgazdaság több mint ezer éves történetét. Gyűjteményeiben sok különleges érték található, például egy 1852-ben Magyarországra került gőzlokomobil. Kivételesen gazdag makett- és modellgyűjteménnyel rendelkezik. A látogatók megcsodálhatják a vadászati kiállítás trófeagyűjteményét, amelyben számos világbajnok trófea található. A halászat minden módszere és eszköze megtekinthető a halászati kiállításban.

Mezőgazdaságtörténeti kiállítás azokat a magyar búzafajtákat mutatja be, amelyek 1945-ig uralták az európai piacot. Láthatjuk a magyarországi állattenyésztés kimagasló eredményeit, köztük a külföldön is keresett szürke magyar szarvasmarhát vagy a magyar mangalica sertést. Ugyanakkor a világhírű magyar szőlészetről és borászatról is teljes képet kaphat az érdeklődő.

Bővebben...
 
Tarisznyás Márton Múzeum

Az első Gyergyói Múzeum szervezése már 1902-ben elkezdődött, ahol több száz leltári tárgy gyűlt össze az évtizedek folyamán, ám az anyag 1944-ben, a háborús körülmények között megsemmisült. A XX. század elején az összegyűlt muzeális tárgyak egy része a helyi örménység adományaiból került ki. Többek között Tarisznyás Márton nagyapja, akkor még ifjú Tarisznyás János több mint húsz régiséget adományozott a gyarapodó Múzeum-Egyletnek.

asvany_es_kozetkiallitas

Az újrakezdés 1950–51-re tehető, Tarisznyás Márton és Karácsony János kezdeményezésére. Tarisznyást, a Marosvásárhelyen megkezdett muzeológusi tevékenysége után a gyergyószentmiklósi múzeum megszervezésével bízzák meg.

A Múzeum megalapítása és első kiállításának megnyitása (a régi Művelődési Házban) 1952-ben történt, s az ezt követő években folytatódik a múzeum anyagának gyarapítása, ekkor az intézmény dr. Csiby Andor és Bálint Ákos tanító vezetése alatt működik.

Bővebben...