Gasztronómia, borászat
Kolozsváriak sütnivalója

gasztro_plakatA III. Kolozsvári Magyar Napok legínycsiklandozóbb programjára hívjuk meg Önöket, OSZKÁR- DÍJAS FŐZÉSRE, melyre az Apáczai Líceum udvarán kerül sor. Ebben az évben is várjuk amatőrök és profik, háziasszonyok és baráti társaságok jelentkezését.

Ne maradjon otthon! Főzzünk együtt és érezzük jól magunkat idén is!

A nap fénypontja:

Kiss-Budai Tibor irányításával egy 2x2,5 méteres edényben készül Kolozsvár legnagyobb lecsója.

2012. augusztus 18., szombat, 9-15 óra között

A csapatok jelentkezését augusztus 14-ig várjuk Dobra Imolánál a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen, vagy a 0742-591-639-es telefonszámon.


a Kolozsvári Magyar Napok szervezői csapata

 
Borbemutatók, borkóstolók

Takács Attila pincészete, Csombord
    Időpont: augusztus 13., hétfő 18.00 óra
    Helyszín: IKE klub, Bocskai (Avram Iancu) tér 15. szám

Rex Vinorum pincészet, Csombord (Györfy Jenő)
borkostolo_3    Időpont: augusztus 14., kedd 18.00 óra 
    Helyszín: IKE klub, Bocskai (Avram Iancu) tér 15 szám

Kolonics pincészet, Somló
    Időpont: augusztus 15., szerda 18.00 óra
    Helyszín: IKE klub, Bocskai (Avram Iancu) tér 15 szám

Nachbil pincészet, Krasznabéltek
    Időpont: augusztus 16., csütörtök 19.00 óra
    Helyszín: Lutheránus püspökség, Reményik Sándor Galéria

Bárdos Sarolta – Tokaj Nobilis, Tokaj-hegyalja
    Időpont: augusztus 17., péntek 18.00 óra
    Helyszín: Lutheránus püspökség, Reményik Sándor Galéria

borkostolo2

Borkóstoló és irodalmi est
    Meghívottak: Márkus András és Cserna-Szabó András az irodalmi est fellépői
                     Orsolya pince, Eger
    Időpont: augusztus 18., szombat 18.00 óra
    Helyszín: Lutheránus püspökség, Reményik Sándor Galéria

Seprődi József pincészete, Dicsőszentmárton
    Időpont: augusztus 19., vasárnap 18.00 óra
    Helyszín: Lutheránus püspökség, Reményik Sándor Galéria


 FitoMark Tokaji Borház, Tokaj-hegyalja
    Időpont: augusztus 20., hétfő 18.00 óra
    Helyszín: Lutheránus Püspökség Reményik Sándor Galériája

 

A borkóstolókon való részvétel ingyenes.
Az idei borkóstolókat nagy érdeklődés övezi, így minden hely betelt.
Jelentkezésüket várólistán fogadjuk a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen, illetve a 0749-986721-es telefonszámon. Jelentkezési sorrendben foglalhatják el az esetleges visszalépők helyét.

 


 
Kiss István Családi Pincészete

fito2005_110
A Kiss István Családi Pincészet 20 hektáron termeli a Tokaji borvidék három fő fajtáját: a Furmintot, a Hárslevelűt és a Sárgamuskotályt. A dűlők kizárólag Tolcsva község határában találhatók, boraik magukon viselik a tolcsvai medence ízvilágának sokszínűségét és egyediségét.

A szőlőfeldolgozás minden tekintetben a hagyománytiszteletre épül, a modern technológia adta lehetőség elsősorban csak segítsége a borkészítésnek. Termékeik között megtalálhatóak a ma oly divatos késői szüretelésű valamint az alap és különleges minőségű szamorodni és aszú borok, amelyek a hazai és nemzetközi borversenyeken is kiváló eredményeket érnek el – legújabban  a 2012. évi Vinagora Nemzetközi Borversenyen 1 nagyarany érem, 3 aranyérem mellett elnyertük a „Legeredményesebben szereplő családi pincészet” díjat is.

 

Kis_istvan2kisistvan4

 
Tokaj Nobilis


barakonyiAmikor a tulajdonosok elhatározták, hogy megalapítják a Tokaj Nobilis Szőlőbirtokot, egy olyan kézműves borászatról álmodtak, ahol egyedi minőségű borokat alkotva jutna kifejezésre a dűlő, a fajta és a természethez való viszonyuk. Első lépésként olyan termőterületeket kerestek, amelyek alkalmasak voltak arra, hogy elképzeléseiknek megfelelő borokat készíthessennek. Így esett a választásuk Bodrogkisfalud határában a Barakonyi és a Csirke-mál dűlőkre, ahol 6 hektár szőlőt telepítettek.

A borászat legfontosabb része a fahordós erjesztő, hiszen a legtöbb bor fahordóban erjed és érlelődik több hónapig.
Hagyományos pincékben kierjedt és többször fejtett aszúkat érlelnek, évjárattól függően 2-2,5 évig. A lepalackozott borokat 3-6 hónapig pihentetik, mielőtt forgalomba hozzák.  A rendkívül tömör és ásványos borok hosszabb érlelést igényelnek, lassan nyílnak, ezért a száraz borokat 15-18 hónapos érlelés után kezdik értékesíteni.    

www.tokajnobilis.hu

 
Tokaji Borecet Manufaktúra

 

alt

Borecetünk Tokaj szívében fogant, a kézzel szüretelt és a válogatott szőlőfürtök, majd a belőlük készülő kiváló tokaji borok gyermekeként. Tokaj-hegyalja kedvelt településén, Bodrogkeresztúron jött világra, ahol a gondos odafigyelés, a korszerű technológia, a hagyományok tisztelete, a tölgyfahordós érlelés, valamint a türelem és a megbecsülés keltette életre ezt a kivételes nedűt.

http://www.tokajiborecet.hu

 
Kolonics pincészet

"A Somlói a bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt."
 Hamvas Béla

kolonics


A több generációra visszanyúló családi vállalkozás a Somló dél-keleti oldalán, az Apátság-dűlőben található. A Pincészet hét hektár szőlőterületen gazdálkodik, de ebből jelenleg csak három és fél hektár a termő. Szőlőfajták közül megtalálható az olaszrizling, juhfark, hárslevelű, ugyanakkor furmintból is készítenek bort.

A borok klasszikus, tradicionális eljárással készülnek: hozamkorlátozással, fahordós erjesztéssel és érleléssel. A borászat 20 000 liter fahordós kapacitással rendelkezik. A borok két-három évig érlelődnek a pincében, s csak ezután kerülnek lepalackozásra. Ennek és a jelentős hozamkorlátozásnak köszönhetően boraik tipikus somlai, gazdag mineralitású borokként kerülnek forgalomba.

Az elmúlt években több rangos díjat is kaptak a pincészet borai:

Hárslevelű 2009 – Semmelweis Egyetem Bora 2012
Olaszrizling 2006 – China Wine Awards 2011 – ezüstérem
Hárslevelű 2008 – Chine Wine Awards 2011 – aranyérem
Juhfark 2009 – Pannon Bormustra 2011 – csúcsbor

www.kolonicspinceszet.hu

 
„GOOD VIN” Pincészet

SEPRODI

Id. Seprődi József kertészmérnök, borász, hivatásos borkóstoló, Seprődi János (Kibéd 1874 - 1923 Kolozsvár) zenepedagógus, zenetörténész, folklorkutató leszármazottja, közel 35 éve foglalkozik szőlészettel-borászattal a kisküküllőmenti Dicsőszentmártonban.

Szerinte a minőségi és jó borok készítéséhez fontos a hazaszeretet, a munka, a becsület és a kitartás. Ezzel a filozófiával jellegzetes aranyéremmel díjazott borokat készített, mint például: olasz rizling, királyleányka, fehérleányka, sauvignon, tramini, ottonel muskotály.

Borai kereskedelemben nem találhatók, csak a pincéjében, Dicsőszentmártonban.

 

 
Krasznabélteki Nachbil Pincészet

borA szőlőtermesztés  és borászat gondolata egy utazás folyamán fogant meg a tulajdonosokban, akik 1999-ben megalapították a céget. A cég folyamatosan fejlődött és egyre több területet vásárolt meg, a kezdeti 2,5 hektárról a területet 15,5 hektárra emelték, de a fejlesztés ezzel még nem ért véget, hiszen a régen betelepített és mára elhagyatott területek még kiaknázásra várnak. A 2006-os nagy telepítés 25%-át sajnos elvitték a fagyos szentek, amit újra kellett telepíteni.

A Pinot noir, Merlot, Cabernet sauvignon, Sangiovese, Kékfrankos és Syrah vörös, valamint Chardonnay, Pinot gris, Sauvignon blanc, Rajnai rizling, Traminer és Királyleányka fehér szőlőfajták alkotják a borvidék színes szőlőpalettáját. A borászat tiszteli és  ápolja az ősök hagyatékát ezért is volt fontos, hogy megvásárolja 2002-ben az akkoriban már romokban lévő Károlyi-pincét, aminek sikerült visszaállítani régi arculatát. A jelen nem képzelhető  el múlt nélkül és nem élhetne tovább jól meghatározott jövőkép nélkül, mely kép fejlesztéséért és bővítéséért dolgozik a cég egész csapata.

www.nachbil.ro

boraszatClipboard01borpince

 
Orsolya Pince

Ostoros falubaorsolyan, az Egri Borvidéken 10 hektáron gazdálkodik a kis családi borászat, melyen a munkát a házaspár: Turcsek Orsolya és Tarnóczi Zoltán végzi. Ostoros, Eger és Andornaktálya 9 különböző dűlőjében 14 szőlőfajtát termesztenek, köztük olyanokat is, amelyek a filoxéravésszel eltűntek a borvidékről (Ezerjó, Furmint, Csókaszőlő).

A szőlőtermesztésben a legfontosabbnak az alacsony tőketerhelést tartják (0,5-1 kg/tőke), annak értekében, hogy a kellően koncentrált és a termőhelyeik egyediségét kifejező borok születhessenek. A bor készítésében a lehető legnagyobb természetességre törekednek, borászati segédanyagok nélkül mutatják meg, hogy az adott évjáratban az adott dűlőben az adott szőlőfajta mire is volt képes.


Címkéik érdekes színfoltot jelentenek a magyarországi borkínálatban, jól kifejezik a borok máshoz nem hasonlítható egyéniségét és alkotóik lendületét, vidámságát.

www.orsolyapince.hu
 
Rex Vinorum

rex_vinorum_cimke_logo
A Rex Vinorum KFT- 2006-ban alakult, Nagyenyed-i székhellyel, aminek 3 tulajdonosa van: Király István, Kerekes Gábor, Győrfy Jenő.

Adminisztrátor Győrfy Jenő, aki egyben a szőlész és borász funkciókat is betölti.

Kezdetben a cég a környékbeli szőlősőkből felvásárolt termésből készített száraz. félszáraz, félédes tipusú borokat. 2011-ben a pincészet saját ültetvényeiről begyűjtött szőlőfajtákból készült borokat forgalmazta: Olasz Rizling, Neuburger, Ottonel muskotaly, Szürkebarát, Füszeres Tramini, Sauvignon blanc, Rajnai Rizling. Jelenleg a cég ömlesztve értékesíti a borait.

 
Nagyenyedi Takács Pincészet

A Nagyenyedi Takács Pincészet 2008-ban alakult, amikor a magánszőlők visszaszolgáltatása révén a tulajdonos a Csombord faluhoz tartozó szentkirályi hegyen 22 hektár termőszőlő birtokosa lett. Ezt a területet a Domeniu Boeriu cég vette bérbe, mely ősszel bér fejében szőlővel fizetett. A pincészet technológusa Takács Attila, a szaktanácsadó pedig dr. Csávossy György.

A szőlő feldolgozása villanymotoros zúzó-bogyozóval, a sajtolás Colin-rendszerű horizontális sajtóval történik. A vörösbor melegítéses eljárással készül.

A pincészet két különálló pincehelyiséggel rendelkezik. Az érlelő pincében 18 db 500-120 literes tölgyfahordó található ászkon. A borok szűrését vezetőkeretes lapszűrővel, vagy membránszűrővel, a palackozást olasz gyártmányú kis palackozóval és kézi dugaszolóval végzik. A palackok előzetes fertőtlenítése tömény szesszel, sugáröblítővel valósul meg.

A 2011-es évjárat igen jónak bizonyult, az általában közepes minőségű Olasz rizling mustja is magas cukrot tartalmazott. A fehérborok eképpen félszárazak és félédesek lettek.

A kis pince tulajdonképpen bortéka, itt több db 120-250 litres hordó található, a polcokon pedig kétezernél több palack sorakozik.