160x600-slide2
Kolozsvári Magyar Filmnapok
IV. Kolozsvári Magyar Filmnapok

Szervezők:
Erdélyi Magyar Filmszövetség
Tranzit Alapítvány
Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Szekciók:
Kolozsvári Filmszemle
Szekciófelelős: Tranzit Alapítvány
Partnerek: Erdélyi Magyar Filmszövetség, Filmtett, Kolozsvári Televízió, kukker.ro, Minimum Party, Sapientia EMTE, Transindex, Video-Pontes Stúdió

FilmHíd
Szekciófelelős: Erdélyi Magyar Filmszövetség, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem
Partner: Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézete

Helyszínek:
Művész mozi (Universităţii / Egyetem utca 3.)
TIFF-ház (Universităţii / Egyetem utca 6.)
Tranzit Ház (Bariţiu / Malom utca 16)


MŰVÉSZ MOZI

Szerda, augusztus 21.

11:00 Magyar népmesék 120 perc
         Házigazda: két Kissárkány

17:00 100 éves a kolozsvári filmgyártás – ünnepi vetítés
          A vetítéseket követően beszélgetés az alkotókkal, szakemberekkel

Janovics Jenő: Utolsó éjszaka

fekete-fehér, némafilm, magyar játékfilm, 65 perc, 1917
forgatókönyvíró: Sas Ede, Fekete Mihály, Janovics Jenő
operatőr: Fekete László
szereplők:Nagy Adorján (Karl)
Berky Lili (Gitta)
Lengyel Vilmos (a fiuk)
Fekete Mihály (Vandoris)
Szakács Andor (Szergej Szergejevics)
Gitta ugyan sikerrel lép fel egy kabaréban, mégis boldogtalan, mert távol van a családjától. Új élettársa először ékszereit, később Gittát is eladja. A háború kirobbanásakor visszatér hazájába, de családját nem találja. Férje halott, fiának nyoma veszett. Fővárosi színházhoz szerződik, ahol minden este lelkesen megtapsolja egy titkos imádója...

Zágoni Bálint: Janovics Jenő, a magyar Pathé

színes, fekete-fehér, magyar dokumentumfilm, 62 perc, 2011
Az 1910-es évek eleje: a film még inkább vásári mulatság, mint művészet, mégis sokan a színház jövőjét féltik tőle. Korának legjobb színházigazgatója, Janovics Jenő azonban mindenki megrökönyödésére mozit hoz létre a kolozsvári nyári színkörben, pár évvel később pedig filmgyárat alapít. Irodalmi igényességi filmjeivel történelmet ír, és hamarosan Kolozsvár egyik leggazdagabb és legirigyeltebb polgára lesz. A világháborút követően, a nagy befolyással, és jelentős vagyonnal rendelkező Janovics olyan áldozatokat hoz színházának megmentése érdekében, amelyekhez hasonlókat akkor sem, és talán ma sem hozna senki.

 

Csütörtök, augusztus 22.

11:00 Magyar Népmesék 120 perc
          Házigazda: két Kissárkány

15:00 Prikler Mátyás: Köszönöm, jól

színes, szlovák film, 134 perc, 2013
A vetítést követően beszélgetés az alkotóval
A Köszönöm, jól! nagyjátékfilm, Prikler első egész estés filmje valójában három történet. Az elsőben egy vidéki politikust és vállalkozót, Miroslavot ismerhetjük meg, aki igencsak sajátos módon rendezi a felmerülő problémáit. A második egy nyugdíjasról, Béláról szól, aki váratlanul megözvegyül, és nehezen viseli a magányt. A harmadik történetben Béla fia, Attila elsősorban munkahelye elvesztésétől retteg, miközben családi élete is szétesőben van. A filmre a szemlélődés, a körültekintés jellemző. Ez lehetővé teszi, hogy a film az egyes figurákat empátiával láttassa, gondjaikat, vergődésüket emberközelbe hozza – ők egy olyan világról adnak látleletet, amelyben a morál kiveszőfélben van, a remények viszont tovább élnek.

18:00 Orosz Dénes: Poligamy

színes, magyar romantikus vígjáték, 100 perc, 2009
András többre hivatott szappanopera-szerző, Lilla tanársegéd az egyetemen. Öt év együttjárás után végre közös lakásba költöznek, ez azonban nem várt próbatétel elé állítja kapcsolatukat. Lilla ugyanis szeretne igazi fészket rakni, feleségként gyereket szülni, ám András még nem készült fel erre. A férfit sokkolja, amikor Lilla bejelenti, hogy terhes. Ráadásul a munkából hazatérve egy ugyancsak Lilla nevű, ám vadidegen nő fogadja a lakásban. Felocsúdni sincs ideje, másnap egy másik ismeretlen Lilla mellett ébred, amelyet újabb Lillák követnek. A barátja, Kornél szerint András megőrült.

 

Péntek, augusztus 23.

11:00 Magyar Népmesék 120 perc
         Házigazda: két Kissárkány

15:00 Menni vagy maradni?
          A vetítéseket követően beszélgetés az alkotókkal, szakemberekkel

Maksay Ágnes: Száműzött pályakezdők. Kihelyezettek a Ceaușescu-rendszerben
színes, magyar dokumentumfilm, 30 perc, 2008
A Ceaușescu-rendszer utolsó éveiben a Kárpátokon túlra kihelyezett magyartanárok sorsát mutatjuk be a filmben. Valamennyiükkel visszamentünk azokra a helyszínekre, ahol tanári pályafutásuk kezdődött. A helyszínek mind Moldvához és Olténiához kötődnek. Számos archív felvételt használtunk a Ceaușescu-rendszerből, a diktatúra hangulatát, képi megjelenítését célozva. Felelevenítjük azokat a törvényeket, amelyek életünket akkoriban teljesen ellehetetlenítették.
szaktanácsadó: Novák Zoltán történész
operatőr-vágó: Filep Farkas.
rendező és szerkesztő: Maksay Ágnes.
Készült a Video Pontes Stúdióban az ORTT támogatásával. 2008


Kincses Réka: Szülőföld, szex és más kellemetlenségek
színes, német–magyar nagyjátékfilm, 90 perc, 2012
szereplők: Bogdán Zsolt, Kerekes Krisztina, Péter Hilda, Tóth Attila
A Magyarországról Németországba kivándorló Zsuzska németebb lesz a legnémetebb németnél is, azonban eljön a pillanat, amikor ráeszmél, mi mindentől fosztotta őt meg ez a lassú átváltozás ...

18:00 Rudolf Péter: Üvegtigris 3.

színes, magyar vígjáték, 100 perc, 2010
Egy fogpiszkáló, egy lövés, egy megkeseredett orvos és egy jókor érkező luxuskocsi – ennyi elég, hogy Lali meghozza élete nagy döntését: mindent maga mögött hagy és lelép. Az Üvegtigris váratlan vendége, Feri, a budapesti sztárügyvéd – bár nem tervezte –, a büfénél marad, míg Lali – bár nem tervezte –, az ügyvéd Bentley kabriójában marad.

Elindul egy őrült nap, az álomautóra azonnal felfigyel az álomnő, Lali játszani kezdi a nagymenőt, és elkezdődik élete legnagyobb kalandja, élete talán legjobb nőjével, sőt nőivel. De vajon mi történik, ha Laliról kiderül, hogy nem nagymenő és találkozik a feleség, a szerető, a majdnem szerető és a majdnem vízvezeték-szerelő? Mi történik, ha barátai Lali után mennek, hogy megmentsék Feritől, akit egy időre elnyelt a Tigris? Mire számíthatnak, ha Feri mégis kiszabadul és kiderül, hogy Lali – tudtán kívül – magával vitt valamit, ami sokkal fontosabb, mint a kocsija? Lali élete mindenképp nehéz lesz, akár a Tigrisen innen, akár a Tigrisen túl.

 

Szombat, augusztus 24.

11:00 Jankovics Marcell: Fehérlófia

színes, magyar animációs film, 82 perc, 1982
A legismertebb magyar népmesének és a Távol-Kelettől Ausztriáig elterjedt változatainak nyomán készült a film. A fehér kanca megellik, fia születik. Mesét mond neki egy királyi párról, annak három fiáról, feleségeikről: Aranyhajúról, Ezüsthajúról és Rézhajúról. Az asszonyok kíváncsisága miatt három alvilági sárkány elpusztítja váraikat meg a férfiakat és a királykisasszonyokat földalatti birodalmába hurcolja. A mese hallatán a fehér ló fia szent esküvéssel fogadja meg, hogy elbánik a gonoszokkal.

15:00 Jankovics Marcell: Az ember tragédiája

színes, magyar animációs film, 160 perc, 2011
Az ember tragédiája című film forgatókönyve 1983-ban született. A gyártás 1988-ban kezdődött, és hosszú hányattatások után csupán nemrégiben ért véget. A film érdekessége, hogy Jankovics Marcell mind a 15 színt más-más stílusban készítette el. Az egyes színekből már kaphattunk ízelítőt az elmúlt évek során a különböző fesztiválokon és a Duna Televízióban, azonban a teljes, közel 160 perces mű 2011-ben készült el.

A legismertebb magyar dráma tizenöt színből áll, az első három és az utolsó a bibliai teremtéstörténet paradicsomi környezetével keretbe foglalja a többi tizenegyet.
Madách Imre Az ember tragédiája című drámájának hőse az első emberpár, akit a paradicsomból való kiűzetésük után a sátán, Lucifer, álmukban végigkísér a történelmen, és elvisz a beláthatatlan jövőbe. Lucifer az égben Isten féltékeny társa a teremtésben, a földön Ádám árnyéka. Ádám a történet végén fölébred és ráébred, hogy a „cél halál, az élet küzdelem, s az ember célja e küzdés maga.”

Jankovics Marcell, a Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező korábban olyan nagysikerű egészestés animációs filmeket készített, mint a János Vitéz (1973), a Fehérlófia (1982) és az Ének a csodaszarvasról (2002), illetve dolgozott a Gusztáv és a Magyar népmesék sorozatokon is. Sisyphus című 1974-es animációs rövidfilmjét Oscar-díjra jelölték, 1977-ben a háromperces Küzdőkkel pedig Arany Pálma-díjat nyert a cannes-i filmfesztiválon.

18:00 Herendi Gábor: Valami Amerika

színes, magyar vígjáték, 110 perc


TIFF HÁZ

Kedd, augusztus 20.

17:00 Ünnepi megnyitó és vetítés
         Válogatás a kolozsvári fiatal filmesek munkáiból (I. rész)
         A vetítést követően beszélgetés az alkotókkal 

Szerda, augusztus 21.

17:00 Válogatás a budapesti Inforg Studió filmjeiből
         A vetítést követően beszélgetés az alkotókkal 

Csütörtök, augusztus 22.

17:00 Válogatás a Sapientia EMTE 2013-ban végzett hallgatóinak vizsgafilmjeiből
         A vetítést követően beszélgetés az alkotókkal 

Péntek, augusztus 23.

17:00 Felméri Cecília: Eladó remények

dokumentumfilm, 52 perc, 2012
A vetítést követően beszélgetés az alkotókkal és szakemberrel

A film hét olyan lány történetét mutatja be, akiket különböző módszerekkel becsaptak és eladtak prostitúcióra, de sikerült megszökniük.
Egyikük sem hitte volna, hogy mindez megtörténhet vele. Vajon velünk megtörténhetne? 

Szombat, augusztus 24.

17:00 Kolozsvári amatőr filmek
         A vetítés után előadás és beszélgetés: Tóth Orsolya
         (amennyiben van otthon őrzött filmtekercse, hozza el és átmásoljuk digitális hordozóra)   

Vasárnap, augusztus 25.

17:00 Válogatás a kolozsvári fiatal filmesek munkáiból (II. rész)
         A vetítést követően beszélgetés az alkotókkal

Minden este 23:00 órától FILMKOCSMA a TIFF-házban


TRANZIT HÁZ

Hétfő, augusztus 19.

18:00 A Kolozsvári Magyar Filmnapok megnyitója

  Plakát- és könyvkiállítás, filmzene, bográcsgulyás

         Kolozsvári filmes műhelyek / Video-Pontes Stúdió

20:00 Dokumentumfilm: Száműzött pályakezdők. Kihelyezettek a Ceaușescu rendszerben – Maksay Ágnes, 2008 - 100'

22:00 Kolozsvári filmes műhelyek / Sapientia EMTE, Filmművészet, fotóművészet, média szak (2012-2013) - 86'

 

Kedd, augusztus 20.

Kolozsvári filmes műhelyek / Video-Pontes Stúdió

18:00 Portré és kordokumentumfilm: Az utolsó maszek.

 Szilágyi Domokos – Maksay Ágnes és Marius Tabacu, 2007 - 72'

         Filmszínház / Kolozsvári színészek filmen:
         Vitályos Ildikó, Török Katalin, Vadász Zoltán, Héjja Sándor, Bencze Ferenc, Toszó Iló

20:00 Sánta angyalok utcája – a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadása

  A felvételt a Román Televízió Magyar Szerkesztősége készítette 1972-ben
  rendezte: Szabó József, írta: Bálint Tibor, 1972 - 130'

          Kolozsvári színészek filmszerepekben / Váta Loránd
22:30 A tréfa - Gárdos Péter, 2009 - 93'

 

Szerda, augusztus 21.

Időutazás / Privát Kolozsvár

18:00 8 mm-es amatőrfilmek a 70-es 80-as évekből – Tárkányi János, 2013 - 15'

18:30 Kolozsvári amatőr filmek a II. világháború előtti évekből

  A vetítés után Tóth Orsolya előadása és beszélgetés

19:00 Kolozsvári filmes műhelyek / Kolozsvári Televízió 47'

  Dokumentumfilm: Védett sírhantok – Benczédi József, Miklós Sándor, Bardocz Sándor - 24'

  Dokumentumfilm: „Énekeljetek az Úrnak új éneket” (90 éves a Szociális Nővérek társasága) - Erdős Zsigmond, Daniel Țăranu,
  Miklós Sándor, Márkus Etelka, 23'

          Kolozsvári színészek filmszerepekben / In memoriam Lohinszky Loránd

20:00 Apám néhány boldog éve – Simó György, 1977 – 89'

         Kolozsvári színészek filmszerepekben / Bogdán Zsolt

22:00 Aglaja - Deák Krisztina, 2012 - 110'

 

Csütörtök, augusztus 22.

17:00 Válogatás a kolozsvári fiatal filmesek munkáiból

18:00 Kolozsvári filmes műhelyek / Filmtett Alkotótábor (2012-2013) 60'

         Kolozsvári filmes műhelyek / Video-Pontes Stúdió

19:30 Dokumentumfilm: Szerencsét, sok tejet! Juhmérés Magyardécsében - Maksay Ágnes és Filep Farkas, 2013 - 26'

         Kolozsvári színészek filmszerepekben / Széles Anna, Héjja Sándor, Csíki András, Lohinszky Loránd

20:00 Ábel - Mihályfy Sándor, 1994 - 108'

22:00 Kolozsvári alkotók / dokumentumfilm: Eladó remények (Speranțe la vânzare) - Felméri Cecília, 2012, 52'

 

Péntek, augusztus 23.

17:00 Kolozsvári filmes műhelyek / Minimum Party - 30'

17:30 Kolozsvári filmes műhelyek / kukker.ro - 30'

         Kolozsvári filmes műhelyek / Transindex TV – 67'

18:00 Száz év vagány – Gyöngyi Annamária

         Kolozsvári színészek filmszerepekben / In memoriam Lohinszky Lóránd

20:00 Retúr – Palásthy György, 1996 – 85'

22:00 A szomszédnéni filmen (is) van!

 Válogatás a Szomszédnéni Produkciós Iroda kisfilmjeiből: Tóth Szabolcs és Bálint Ferenc - Schneider Tibor, 2003 – 2013 - 60'

 

Állandó programok:

Plakát- és könyvkiállítás. Videotéka a Kolozsvári Magyar Napok előző kiadásainak filmjeiből kedd, augusztus 20-a és péntek, augusztus 23-a között,  naponta 16 órától – 22 óráig a Tranzit Ház emeletén.

Minden este 22:00 órától KERTMOZI a Tranzit Ház udvarán

 

EXTRA FILMES PROGRAMOK

MESESÁTOR

Történt már veled olyasmi, amiről úgy gondolod: annyira vicces, kedves, hátborzongató, könnyfacsaró, földöntúli, drámai, megható vagy csak egyszerűen egyedi, hogy akár filmet is lehetne forgatni belőle? Ha igen, gyere a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt a Filmkockához. Itt elmondhatod a történeted, mi felvesszük – és film is készülhet belőle! Forogni kezd az életed!
KERESD A FILMKOCKA SÁTRAT!

ÁLOMSÁTOR

Az álomvilág a kultúrák és a nyelvek fölött létezik. 7 milliárd ember 7 milliárdféleképpen álmodja ugyanazokat az álmokat. Egy színes-paradox-efemer történetfolyamba csöppenünk éjről éjre, amelyről felébredéskor többnyire elfeledkezünk, mégis permansen él és dolgozik bennünk.  Számtalan álmoskönyv, álomfejtés, tudományos álomkoncepció és megfilmesített  álomkép született.
Mi most az Álmosfilmre szeretnénk vállalkozni. Nagyszabású audiovizuális tablót szeretnénk alkotni hétköznapi emberek álomélményeiből. Az egyedülálló dokumentumanyag mozi- és televízió-kompatibilis szerkesztési koncepciója mellett kísérleti, archiválási, tudományos, és online közösségszervező szándékkal is készül.
KERESD A FILMKOCKA SÁTRAT!


 


160x600-slide2
Quantumpharm-banner
160x600-slide2
160x600-slide2
www.wedas.ro