160x600-slide2
Hangversenyek
Orgonamuzsika-maraton

Szombat, augusztus 24.
Helyszín: Szent Mihály templom
Időpont: 13:00 és 18:00 óra között

A maraton elnevezést általában sport tevékenységek alkalmával említjük, de az idei Kolozsvári Magyar Napokon belül, új értelmet adva, egy zenei-, kulturális „távfutásra” szeretnénk meghívni az érdeklődőket. A legenda szerint Pheippidész görög katona, futva tette meg a 150 mérföldnyi távolságot Marathon és Spárta között, hogy a perzsa túlerővel szemben, Athén védelmére a spártaiak segítségét kérje. Az orgona-maraton alkalmával Pheippidész szerepét kolozsvári orgonisták vállalták fel, hogy előadott műveik által végig fussák a különböző zenei stílusok félévezrednyi terjedelmét.
A hangversenyen a következő szerzők műveit hallhatjuk: G. Frescobaldi, J. S. Bach, G. Muffat, J. Pachelbel, M. Zippoli,F. Mendelssohn, C. Franck, F. Liszt, E. Kraus, J. Alain, O. Messiaen és sokan mások.
A Szent Mihály templom (nagy)orgonáját, 1753 október 4-én adta ád a nagyszebeni Johannes Hahn orgonaépítő az egyházközségnek, 12 szólóregiszterrel. 1899-ben Csintalan Gyula és Simon László az orgonát javítják és bővítik, illetve ekkor kap helyet a hangszerben két pedál-változat. 1990-ben elkezdődött a közel 240 éven át szolgálatot teljesítő orgona szakszerű restaurálása és bővítése. 1996 áprilisában a munkálatok befejeztével az új-régi hangszer 3 manuállal és pedálművel, illetve 35 regiszterrel, méltón mondható országunk egyik legértékesebb barokk orgona együttesének.
Több mint 15 év elteltével, időszerűvé vált a csodálatos hangszer teljes újrahangolása, tisztítása illetve javítása. Az erre célra juttatott adományaikat hálásan köszönjük.

A „maratonisták”:

13:00 – 14:00 – Pozsár Róbert

14:00 – 14:45 – Miriam Marinescu

14: 45 – 15:45 – Miklós Noémi

15:45 – 16:15 – Horváth Zoltán

16:15 – 17:15– Csengeri Kostyák Zsuzsa

17:15 – 18:00 – Potyó István

 
Oláh Mátyás és Oláh Boglárka koncert

Szombat, augusztus 24., 17:00

Koncert: Oláh Mátyás (cselló) és Oláh Boglárka (zongora).
Programon: Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin, Ernest Bloch, Kodály Zoltán darabok.
Szervező: Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház

 
A hannoveri Ensemble Tedesco vonósnégyes hangversenye

Kedd, augusztus 20., 18:00

tedesco
A kamaraegyüttes tagjai: Kozák László − hegedű, Max Hilfenhaus − hegedű, Franziska Bouterwek − brácsa, Sabine Angela Lauer − cselló.

Műsoron: J. Haydn: Vonósnégyes op.3 nr.5.; W. A. Mozart: d-moll vonósnégyes K.V. 421; A. Glazunov: G-dúr vonósnégyes op.26.

Az Ensemble Tedesco 1992-ben alakult Streichtrio Tedesco néven. Az évek folyamán a repertoár növekedésével új tagokkal is bővült. A kamaraegyüttes főleg Németországban koncertezik, de felléptek Svájcban, Spanyolországban és Dél-Koreában is.

Kozák László Kolozsváron született, hegedűtanárai Adorjáni Ildikó, Zsurka Péter és ifj. Balogh Ferenc voltak. 1979-től Karlsruheban (Németország) tanul tovább Josef Rissin tanítványaként. 1983-ban Sionban (Svájc) Varga Tibor mesterkurzusán vesz részt, és a Staatliche Hochschule für Musik Karlsruhe hegedűversenyén 1. díjat szerez. 1984-től a Württembergisches Kammerorchester Heilbronn koncertmester-helyettese, 1986-tól a Radiophilharmonie Hannover tagja, mint koncertmester-helyettes, majd 2003-tól szekund szólamvezető.

Max Hilfenhaus Hannoverben született, Oswald Gattermann, Kozák László és Attila Aydintan voltak a tanárai, ezt követően Detmoldban Ulrike Anima Mathé-nál tanult. Számos mesterkurzuson vett részt, tanárai többek között Roman Nodel, Hansheinz Schneeberger, Hatto Bayerle és Simon Standage voltak. 2007 óta a Neue Lausitzer Philharmonie Görlitz szólamvezetője.

Franziska Bouterwek Münchenben született. Detmoldban Nobuko Imainál tanult, és Varga Tibor, Lucas David és Wladimir Mendelssohn mesterkurzusain vett részt. A Freie Musikschule Hannoveren tanít.

Sabine Angela Lauer Riversideban (Kalifornia) született. Trossingenben Gerhard Hamannál és Hannoverben Konrad Haeslernél tanult. Mesterkurzust végzett Boris Pergamensikovnál. Az utóbbi években karmesterkurzusokon vett részt, és gyakrabban vezényel is. Ő is a Freie Musikschule tanára.

Szervező: EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház
Helyszín: EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház

 
Toronymuzsika a Szent Mihály templom tornyából

neumark_brass
Időpont: 2013. augusztus 25 - 19:00 órától
Időtartam: 30 perc.
Előadók: NEUMARKT BRASS  Marosvásárhely

Műsoron J. S. Bach, G. F. Haendel, J. Clarke, H. Purcell műveiből.

A toronyzene, különálló zenei műfajként a 17. századtól vált népszerűvé a német nyelvterületen, és olyan többszólamú muzsikát jelölt, amelyet rézfúvósok csoportja a városháza vagy templomtornyából játszott a napszakok vagy más események jelzésére.

Sok korabeli zeneszerző álma lehetett egy jól fizető nyugdíjas állás, amely ugyan jár néhány kötelességgel, de alkalmat adott a szabad alkotás lehetőségére. Pont ilyen lehetett a középkorban német nyelvterületen városi zenésznek (Stadtpfeifer) lenni. A városi zenész fogalmát, a források már a 14. század közepétől említik és ezt a státust céhrendszer szabályai szerint érhette el a szorgalmas érdeklődő. Akinek a származása elfogadható volt, bekerült egy városi zenekarba, majd néhány év inaskodás után mesterlegénnyé avatták, ezek után eldönthette, hogy helyben marad vagy elvándorol állásokat megpályázni. A Stadtpfeifer a napszakok jelzésén kívűl, házasságkötésekkor, keresztelők alkalmával, városi ünnepeken, fontos (esetleg királyi) látogatásokkor volt köteles zenét szolgáltatni, de besegített a templomi zenei élet szervezésébe is.

Hirschler Józsefet (1874 Budapest  1936 Kolozsvár), 32 évesen választotta Gróf Majláth Gusztvá Károly a kolozsvári Szent Mihály plébánia élére, s 24 esztendőn át fejtette ki áldásos tevékenységét. Az ő intézkedései révén a templom tornyának harangjainak magasságában vasrácsozatott illesztettek, s ezáltal alkalmassá vált toronyzene megrendezésére.


 


160x600-slide2
Quantumpharm-banner
160x600-slide2
160x600-slide2
www.wedas.ro