160x600-slide2
Kiállítások
Múló idők - fotókiállítás

Foto_Janky_MariaVasárnap, augusztus 18., 11.00  

Az Erdélyi Kárpát Egyesület - Kolozsvár 1891  fotóklubja kiállítást rendez, melynek keretén belül megemlékeznek Deák József fotóklubtársukról.
"Múló idők" címmel az elmúlást, az idő vasfogának nyomait ábrázoló képeket állítanak ki, ugyanakkor fel szeretnék hívni a figyelmet régi értékeink elhanyagolt állapotára is.

Kiállítók: Ambrus Tibor, Bozsoki Adrienn, Fazakas Ferenc, Jánky Mária, Jójárt Endre, Kalló Márta, Korom Mária, Lőrinczi István, Mezei Elemér, Petra Stefan Zoltán, és Wéber László.
Énekel Jánky Mária, orgonán kíséri Demeter Vincze András.
Helyszín: a Pata utcai református templom Fehér Galériája
Megnyitó 2013 augusztus 18-án vasárnap 11 órakor. 

A kiállítás megtekinthető szeptember 2-ig hétköznap 9 - 14 és 17 - 19 óra között valamint vasárnap 11 - 12 és 17 - 19 óra között.
A kiállítást megnyitja Ferenczi Miklós tiszteletes, a Fehér Galéria részéről  és Kalló Márta, az EKE fotóklub részéről.

 
Gy. Szabó Béla festményei

PLAKAT_gy_szabo
Vasárnap, augusztus 18, 17:00

Helyszín: Kolozsvári Szépművészeti Múzeum

A tárlatot bemutatja Németh Júlia és Ferenczy Miklós.

Gy. Szabó Béla romániai magyar grafikus, az erdélyi fametszés kiemelkedő alakjának eddig ki nem állított festményeiből rendez kiállítást a Kolozsvári Szépművészeti Múzeum.

A kiállításon az erdélyi alkotó ötven alkotását tekinthetik meg az érdeklődők, ebből harminc az 1930-as és 1970-es évek között készült olajfestmény, illetve húsz, 1930 és 1944 között alkotott pasztell.

A tárlat megtekinthető 2013. szeptember 1-jéig a Kolozsvári Szépművészeti Múzeum órarendje szerint.

 
Kolozsvári grafikai iskola – egy nagy nemzedék

Cseh_Gusztv_vgatlanVasárnap, augusztus 18., 18.00

A 2013-as Kolozsvári Magyar Napok alatt a Minerva Galériában újra megtekinthető lesz az erdélyi körútját járó, jelenleg a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum tulajdonát képező, ifj. Cseh Gusztáv rézkarcaiból és grafikáiból álló kiállítási anyag: a „Hatvan főember” című sorozat, a „Jeles házak” sorozat szintén 60 rézkarca, 36 munka az „Ex libris” sorozatból, valamint 21 más mű.

A kiállítást megnyitja: Tibori Szabó Zoltán és Kántor Lajos
Helyszín: Minerva Művelődési Egyesület (Jókai/Napoca u. 16., emelet)

 
Veress Ferenc: Kolozsvár képekben

A_regi_monostori_imahazFotókiállítás az 1859-ben megjelent album képeiből.

Helyszín: Galleria PhotoART, Főtér 10 sz. első emelet, 18-as sz. terem

Veress Ferenc (1832-1916) a neves, Kolozsváron működő fényképészek sorát megnyitó alkotó 1852-ben alapította Erdély első fotóműtermét városunkban. A műterem hamarosan a kor jelentős személyiségeinek a találkozóhelyévé vált, Jókai Mór, Munkácsy Mihály, Brassai Sámuel, Debreczeni Márton is megfordultak benne. Akkoriban még elfogadott volt a fényképezés és a festészet ötvözése, - a fekete-fehér képeket kézzel színezték - így 1858-ben id. Vastagh György festő is betársult a „photographiai és festészeti műterem"-be. Az 1859-ben kiadott „Kolozsvár képekben" fotóalbum felvételein is megfigyelhető a vonalak kézzel való megerősítése, illetve a hiányzó részletek befestése. A képek különleges, mai szemlélőt rabul ejtő hangulatához ez a technikai eljárás is nagy mértékben hozzájárul. A Lucian Blaga Egyetemi Könyvtár tulajdonában lévő kiadvány két kötetben összesen negyvennégy felvételt tartalmaz. Kiállításunkon ebből harminchárom képet mutatunk be, eredeti méretben, művészpapírra nyomtatva.

A kiállítást Márton Zoltán, a photoART galéria igazgatója nyitja meg

A kiállítás megtekinthető hétfőtől péntekig, 10 és 19 óra, valamint szombaton és vasárnap 12 és 20 óra között.

 
Erato – Hommage à Babits Mihály

babitsHétfő, augusztus 19. 16:00

Miklosovits László albertirsai grafikusművész kiállítása

Közreműködik Rekita Rozália, Jancsó Miklós, Jancsó Hajnal, Adorjáni Réka.
Helyszín: Minerva Pincegalériája (Jókai/Napoca u. 16 sz.)

 
Bródy 150 – emlékkiállítás

brod_plakat_ferencesHétfő, augusztus 19., 16.00

Bródy Sándor munkásságának bemutatása, születésének 150. évfordulója alkalmából

150 éve született a múlt század fordulójának egyik legnagyobb hatású magyar írója, Bródy Sándor. „Három évtizeden keresztül alig volt ünnepeltebb írói név, mint a Bródy Sándoré. Nem csupán a közönség tapsolt neki, hanem ami a legnagyobb szó, még az írók is." (Hatvany Lajos)

„Születtem Egerben, amire büszke vagyok." 1863. július 23-án született, jómódú polgárcsalád 14. gyermekeként. 13 éves volt, amikor a család Pestre költözött. Később ügyvédírnoki munkát vállalt Gyulán. Első cikkei itt jelentek meg, visszatérve Pestre magával hozta első, Nyomor című novellás kötetét. Ezzel indult el írói pályafutása. Újságíróként és szerkesztőként is dolgozott.

A korabeli társaságok lelke volt. Ady Endre, Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Móricz Zsigmond, Szomory Dezső is vallja, hogy Bródy művei jelentősen hatottak munkásságukra. Műveit több nyelvre lefordították, külföldön is ismertté téve nevét. Színdarabjait ma is játsszák a hazai színházak, több művéből film készült.

A vándorkiállítás további helyszínei: Eger, Kolozsvár, Gyula, Budapest, Debrecen.

Helyszín: Ferencrendi kolostor refektóriuma
Szervező: Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, Eger – 34. Kaláka Fesztivál és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

A kiállítást megnyitja Szilasi Ágota művészettörténész – Dobó István Vármúzeum, Eger

 
A Transylvanian Art Group csoport képzőművészeti kiállítása
993638_361559513972541_1341776510_n

Hétfő, augusztus 19., 17.00


A TAG (Transylvanian Art Group) csoport képzőművészeti kiállítása.
A kiállítást megnyitja: Zakariás Ágota művészettörténész.

A közelmúltban létrehozott Transylvanian Art Group (TAG) tíz fiatal tehetséges művész közös akaratából jött létre. A csoportot a különböző alkotói attitűd, a képzőművészetről vallott, sokszor teljesen eltérő felfogás, a kifejezés és fogalmazás sokszínűsége, a tematikai választások és a technikai megoldások széles spektruma jellemzi. Expresszív olajak, grafikai remekek, a gesztusfestészet, a nonfiguráció sajátos ötvözete, nagy érzékenységgel megfestett textilek láthatók a kiállításaikon.

A kiállítást 2013. szeptember 8-ig lehet megtekinteni.

Szervező: Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház
Helyszín: Lutheránus Püspökség Reményik Sándor Galériája

 
New York, New York! Avagy: ki jön velem szobára?

new_york_kiallitasHétfő, augusztus 19.,  18.00

A Márkos Tünde konceptje alapján létrejött vizuális művészeti akció keretében tizenegy alkotó egy hétig életre kelti a legendás, ám jelenleg romokban heverő New York szállót. A tetszhalott térben mindegyik résztvevő művész a maga sajátos módján "hívja szobára" vendégeit.

Kiállítók: Darvay Tünde (Napocska), Diana Drăgan Chirilă, Ferenczy Botond, Jánosi Andrea, Kalló Angéla, Kudor István, Márkos Tünde, Miklós Szilárd, Lőrincz Gyula, Szabó András, Szőcs Zoltán (Zörgő).
A kiállítást megnyitja: Szántai János, író

Helyszín: a New York szálló első emelete
A kiállítás megtekinthető augusztus 19 és 25 között, naponta 10.00 órától 20.00 óráig.

 
Készült a Művelődés Műhelyben... 15 év könyvkiadás

Kedd, augusztus 20., 16:00
Helyszín: Kolozsvár Társaság székhelye (Főtér 22 sz. 2. em.)

 
Kolozsvári református épített örökség madártávlatból

Mezokeszu-kiallitashoz-honlapra
Kedd, augusztus 20, 16.00 órakor

A kiállítás a 12 kolozsvári református templom légi felvételét tartalmazza.

Alkotók: Magyari Hunor és Juhász Ábel
Helyszín:Magyar Főkonzulátus

Felszólalnak:
Szántai János, író
Dr. Bibza Gábor, esperes
Ferenczy Miklós, Pata utcai Fehér templom lelkésze
Ft. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke

 
Fogarasi Hunor és Todor Tamás közös kiállítása

tamashunor-plakat_hu_copy
Augusztus 20, kedd, 18.00 óra

Helyszín: Mátyás-ház

Fogarasi Hunor Marosvásárhelyen született, tanulmányait itt végezte a Művészeti Líceumban, jelenleg a Kolozsvári Képzőművészeti Egyetem mesteri tagozatú hallgatója grafika szakon.

A kiállításon szereplő alkotások egy festményéből indulnak ki, melynek címe A születés. E mű köré épül egy szürreális világ. Az ebben a világban létező lények életciklusa cenzurázatlanul kerül bemutatásra, helyet kap a groteszk, humoros, perverz és fenséges egyaránt.

Todor Tamás Szatmárnémetiben született. 2008-ban végzett az Aurel Popp Képzőművészeti  Líceumban, majd 2013-ban a mesterképzőt végezte  a Kolozsvári Képzőművészeti Egyetem festészet szakán.

Festményeinek témája  a szürrealizmus és az expresszionizmus jegyeiben teljesednek ki. Ezek a képek egy olyan teret mutatnak be, ahol a fizikai törvényeknek való ellentmondás fontos alkotóeleme  a kompozíciónak és a kép üzenetének egyaránt. A narráció és a szimbólum egy síkon mozog, ami a természetre való emberi hatásról beszél.


 
Kolozsvár vonzáskörében

KT_logo_kozepkekSzerda, augusztus 21., 12:00

A Kolozsvár Társaság idén nyáron – falunapok, hagyományőrző- és alkotótáborok ideje lévén - fotóversenyt hirdetett Kolozsvár vonzáskörében címmel. A versenyre elsősorban a város környékén - Kalotaszeg, Szilágyság, Mezőség, Torda-Aranyos vidéke - készült felvételekkel lehetett benevezni, széles témakörben: tájkép, hagyomány, népviselet, mesterségek, portré stb. A megmérettetésre a települések rusztikusságát, a táj érintetlenségét, a mai is használt viseletet megjelenítő munkák érkeztek – a legsikerültebbekből készült kiállítás megnyitójára s az ezzel egybekötött eredményhirdetésre a turistákat nagy számban vonzó Magyar Napok idején kerül sor.

A kiállítást megnyitja: Farkas György

 
Szülőföldem: Kalotaszeg

kalotaszeg
Szerda, augusztus 21., 16:00

A tárlatot Lőrincz Ildikó művészettörténész nyitja meg.
A kiállítás megtekinthető naponta 10-19 óra között.

Helyszín: Stars galéria (Farkas utca/M. Kogalniceanu 13/15.)
Kiállítanak: az Apáczai Csere János Elméleti Líceum képzőművészeti tagozatos diákjai.
Irányítótanár: Székely Géza

 
Kolozsvári kovácsoltvas- és bádogos munkák

plakat2013_JO_kicsi


Szerda, augusztus 21., 17.00

Helyszín: Szabók bástyája
Szervező: Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság

 
Kiállítás Jakab Ilona festőművész munkáiból

jakab-ilonaSzerda, augusztus 21., 18.00

Jakab Ilona (1929. július 7., Marosvásárhely – 1990. május 8., Kolozsvár) Kolozsvár egyik legígéretesebb festőművésze volt. Györkös Mányi Albert festőművész-zenetanár feleségeként, élete utolsó éveiben a ma emlékházként működő közös otthonukban alkotott. Bordi András szabadiskolájának elvégzése után a marosvásárhelyi egyetem rajzolójaként fedezte fel a tehetségkutató bizottság. Így került 1952-ben a kolozsvári képzőművészeti főiskolára.

Festészete meghökkentő, de ugyanakkor a művésznő rajztudásáról és tehetségéről tanúskodik. Témái, a domináló kékes-lilás, mélyzöld színei, pszichológiai portréi, valamint drámai feszültségű kompozíciói az oeuvre változatosságát, művészi értékét és egyben egységes világképét mutatják be.
Ezen kiállítás alkalmával a Györkös Mányi Albert Emlékház által őrzött alkotásain kívül néhány magántulajdonban található festmény is megtekinthető.

A tárlat a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt 13 és 17 óra között látogatható.


Szervező: EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház
Helyszín: EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház

 
A Kolozsvári Református Egyházközség oklevelei

KT_logo_kozepkekPéntek, augusztus 23., 11.00

Az erdélyi református egyház szaklevéltára az 1960-as években jött létre. A kolozsvári archívum létrehozására jó alkalomnak kínálkozott a Farkas utcai templom 1958-60. évi restaurálása, amelynek során a csonkatornyot a levéltári előírásoknak megfelelően újították fel. Az archívum kezdettől fogva nemcsak az egyház történeti iratanyagának megőrzését és belkörű használatát tekintette feladatának: hagyatékokat is őriz, s nyilvános magánlevéltárként minden érdeklődő kutató számára nyitva áll. A külföldi kutatók túlnyomó része Magyarországról jön, de dolgozott már itt holland, svájci, angol, ausztrál szakember is. A levéltári anyagot helytörténeti, iskolatörténeti, történeti néprajzi, építészettörténeti kutatások hasznosítják. Az oklevél-anyagból ízelítőt most a nagyközönség számára is megtekintésre bocsát az intézmény.

A kiállítást megnyitja Ősz Sándor Előd
Helyszín: Kolozsvár Galéria (Főtér 22., II. em.)

 
Fotó- és filmművészetről, Koós Ferenc könyvtárából

KT_logo_kozepkekSzombat, augusztus 24., 15.00

Koós Ferenc mérnök, tanár, vállalkozó igen gazdag magánkönyvtárral rendelkezik. A 4. Kolozsvári Magyar Napok alkalmából a gyűjteményében fellelhető, fotó- és filmművészettel kapcsolatos kiadványokból (lapok, szakkönyvek, albumok) nyílik amolyan interaktív kiállítás, a ritkaságokat is tartalmazó anyagot a látogató közönség szabadon forgathatja, tanulmányozhatja a 2013-as Magyar Napok utolsó két napja alatt.

Tárlatvezető: Forró Ágnes
Helyszín: Kolozsvár Galéria

 
Szabó András grafikus és Porszász Áron fotókiállítása

Szab_Andrs_grafikus_s_Porszsz_ron_fotkilltsa
Szombat, augusztus 24., 18:00

Helyszín: Korunk Stúdiógaléria

Porszász Áron Ipari táj című fotósorozata az emberi kéz természetbe való beavatkozását mutatja be míg Szabó András műanyag karcai a nő férfi kapcsolatot boncolgatja.

 
Thorma János és pályatársai, tanítványai

TJ28-alakkal2013. július 25. – szeptember 1.

A Thorma János és pályatársai, tanítványai művészetét bemutató gyűjteményes kiállítás két helyszínen, a Kolozsvári Művészeti Múzeumban, illetve a Quadro Galériában látható.

Thorma János alkotásai ezen a kiállításon kerülnek első alkalommal bemutatásra a nagybányai festőiskolában nevelkedett más magyar és román pályatársak, tanítványok munkáival együtt. A tárlat célja ezért Thorma János műveinek bemutatásán túl az, hogy hűen tükrözze a nagybányai művésztelep szellemiségét, művészi értékeit és hatását az erdélyi művészetre.

A kiállításon több mint 140 alkotás tekinthető meg, magyarországi és hazai közgyűjteményekből és magángyűjteményekből. Számos alkotást az elmúlt 70 évben nem láthatta a nagyközönség.

A Kolozsvári Magyar Napok alkalmából ingyenes tárlatvezetést biztosítunk a Quadro Galériában megtekinthető kiállításon.

Kedden, csütörtökön, pénteken és szombaton, 17 órától magyar nyelven, 18 órától román nyelven, szerdán 17 órától angol nyelven lesz tárlatvezetés.

A tárlatvezetéseket Portik-Blénessy Ágota és Visky Mária tartják.

A tárlatvezetésen résztvevők száma korlátozott, ezért kérjük részvételi szándékukat jelezzék  az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen vagy a  0264-431105, illetve a 0745-341380 telefonszámokon.

 
Kiállítások a kétágú templom tornyában

ketagu_templom_kiallitas_ismerteto

A Kolozsvár-Alsóvárosi Református Egyházközség temploma, közismertebb nevén a kétágú templom,  Erdély legnagyobb és legjelentősebb neoklasszicista épülete. 1705-től még csak egy kis fatemplom állott ezen a telken, de mivel a XIX. század elejére jelentősen megnőtt a reformátusok száma, a gyülekezet vezetősége elrendelte egy nagyobb templom építését. Az új templom munkálatait 1828-ban kezdték el a debreceni nagytemplom mintájára, Winkler György terve alapján, a felszentelésre pedig 1851. október 12-én került sor. A régi fatemplomot, amely időközben életveszélyessé vált, 1845-ben bontották le. Csak egy barokk pad és az orgona maradt meg: az előbbi a nyugati hajóban, az utóbbi pedig a déli karzaton látható mind a mai napig.


Michael Kestner XVIII. századi orgonaépítő munkásságát bemutató kiállítás
Michael Kestner orgonaépítői tevékenységét egy féltucatnyi kolozsvári és környékbeli orgona őrzi. A barokk orgonaépítészeti stílusjegyben készített hangszerek nagy része a nem megfelelő beavatkozások során elvesztette eredeti értékét. Legkorábbi műve, a Kolozsvár-Alsóvárosi Református Egyházközség számára készült orgona is üresen áll, használhatatlan. A kiállítás nemcsak szembesít a meghurcolt orgona sorsával, hanem betekintést nyújt a megközelíthetetlen hangszerbe, ezáltal fényt vetve az alkotójára és a kissé elfelejtett mesterségre, mely valaha Erdélyben is virágzott.

Hóstáti múzeumszoba a Kétágú templom tornyában
A Kolozsvár várfalain kívül élő hóstátiak egy sajátos kultúrával és hagyománnyal rendelkező közösség, amelynek gyökerei a XV. századig vezetnek vissza. Ültetvényeikkel és állatállományukkal évszázadokon keresztül biztosították a megélhetést az egész város számára. Életük fontos részét képezte reformátusságuk megélése, a templomba járás.
A kommunizmus idején elvették a telkeiket, házaikat: a régi kertek helyére többemeletes tömbházakat építettek, az általuk éltetett gazdaság megszűnt, a közösség pedig darabokra szakadt. Az ő sorsuknak és a jellegzetes hóstáti lelkületüknek kíván emléket állítani a kétágú templom keleti tornyában berendezett múzeum. Itt megtekinthető a hagyományos hóstáti konyha és szoba, valamint a vetítőteremben Csép Sándor Kalandos Társaság avagy hóstáti ünnep- és hétköznapok című filmje és dr. Feleky Károly fényképkiállítása.

 
Bartha Ernő kiállítás

Erno_Bartha_nature_in_the_city_2


Tölts egy délutánt Bartha Ernő képzőművész magyarfenesi Arkhai szoborparkjában!

Bartha Ernő, a Kolozsváron született kiemelkedő szobrász- és összművész a világon egyedülálló szénaszoborparkot hozott létre. Organikus alkotásaiban ember és természet ötvözete valósul meg.

Bartha Ernő nevét nem csak szűkebb környezetünkben ismerik, műveit Budapesten, Toulouse-ban, Belgrádban, Meranóban, Győrben, Kapolcson és Tatabányán is kiállították.

A Természet a városban (Nature in the City) című projektjét a Londoni Kulturális Olimpián is megtekinthették az érdeklődők.

Indulás naponta 11 órakor a Kolozsvári Magyar Színház elöl (16 személyes, Optimus Trans mikrobusszal).

Előzetes regisztrálás: 0768 193 580

 


160x600-slide2
Quantumpharm-banner
160x600-slide2
160x600-slide2
www.wedas.ro