160x600-slide2
Koncertek és egyéb zenei programok
István, a király

Vasárnap, augusztus 25., 20:30 Főtér

Az István, a király című rockopera új feldolgozása lesz a Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozatának fénypontja, és egyben zárómomentuma. Az előadást A Társulat mutatja be Kolozsvár Főterén, egy 250 négyzetméteres, óriási színpadon, új díszlettel, új jelmezekkel. A Honvéd együttes negyven táncosa mellé legalább 50 helyi táncost válogatnak be a produkcióba.

Az István, a király zenéjét Szörényi Levente szerezte, szövegét Bródy János írta Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján. A Géza fejedelem halála utáni helyzet, István és ellenfele, Koppány vezér csatározásainak feldolgozása három évtizeddel ezelőtt debütált a budapesti városligeti szánkózódombon, ami ekkor kapta a Királydomb nevet és ma már hivatalosan is így nevezik.

Az István szerepében fellépő Feke Pál nyilatkozata szerint, A Társulat előadását már több mint 350 ezer ember láthatta élőben. Reméljük, hogy kolozsvári fellépésük után jóval gyarapodik nézettségük, és nemcsak Kolozsvárt, hanem egészt Erdélyt lenyűgözik produkciójukkal!


 
Csík Zenekar és barátai: Lovasi András & Hobo

Szerda, augusztus 21., 20:30 Főtér

A 25 éve működő, igényesen alkotó együttes a népzenésített világi daloknak köszönhetően vált népszerűvé.

A héttagú zenekar rendkívül sokszínű zenei világot képvisel és egy új műfaj megteremtésével büszkélkedhet: egészen váratlan módon, de kellemes megoldásokkal ötvözi a magyar népzenét a könnyű műfajokkal, gondoljuk csak a jól ismert Te majd kézen fogsz és hazavezetsz vagy a Most múlik pontosan című dalok feldolgozásaira.

Ezt az izgalmas és érdekes zenei világot mutatják be Kolozsvár Főterén Lovasi András, a Kispál és a Borz és Kiscsillag együttesek énekese, illetve Földes László, Hobo, Kossuth-díjas magyar bluesénekes és előadóművész társaságában.

 
Demjén Ferenc és vendége Szörényi Levente

Csütörtök, augusztus 22., 20:30 Főtér

Demjén a Bergendy-együttes tagjaként, 1970-ben debütált, és nyomban országos ismertséget szerzett. Mindmáig egyik legsikeresebb magyar könnyűzenei művész, slágereit minden magyar rádió előszeretettel sugározza – a termékeny múlttal rendelkező Kossuth-díjas énekes egyszerűen megunhatatlan.

Rózsi számos fellépés és sikerélmény után visszavonult a Bergendy-bandából, szólóalbumot jelentetett meg, amit az akkor alakuló, de a későbbiekben jelentős szerepet játszó V'Moto-Rock nevű együttes. Közreműködött Kovács Kati lemezein, továbbá a Számum, Dogs, Liversing, Meteor, Sakk-Matt és Tűzkerék zenekarokban énekelt, basszusgitározott, zenét szerzett és dalszövegeket írt. Ugyanakkor több film betétdalaiban szólaltak meg szerzeményei. A rendszerváltoztatást követően szólókarrierbe kezdett, azóta szinte évente új nagylemez kiadásával tartja fenn a nagyközönség figyelmét és érdeklődését.

Szörényi Levente az István, a király című rockopera zeneszerzője, de emellett több tucat sikeralbum és színpadi darab szerzője és előadója is. Jelentős részt vállalt a magyar beatzene megteremtésében, és nevéhez fűződik a Kárpát-medence népzenéjének és a modern beat és, rock zenékkel való házasítása.

 
Zorán

Péntek, augusztus 23., 21:00 Főtér

A több mint fél évszázados múlttal rendelkező énekes minden évben országjáró körútra indul, a turné, mint létforma továbbra is vonzza. Mindenhol őszinte odaadással énekel, minőségre törekszik, lelkesedése és népszerűsége töretlen.

Szólókarrierjének legfőbb vonása az állandóság, ma is ugyanazt az intellektuális könnyűzenei irányt képviseli, mint pályája kezdetén, közönsége azonban nem apad, hanem ellenkezőleg, egyre gyarapszik.

Zorán verseinek gondolatait és üzenetét érdemes újra és újra meghallgatni, erre lehetősége lesz a kolozsvári közönségnek is a főtéri koncerten.

 
Intim Torna Illegál

Csütörtök, augusztus 22., 19:00 Főtér

Dobpergés, fergeteges színpadi mutatványok, cirkuszi jelmezek, stage-diving és crowd body-surfing jellemzi az Intim Torna Illegál koncert-arzenálját. Az alternatív rockos, poppos csapat igazi pompa a magyar zenekarok forgatagában.

A zenekar működésének dátumát első, 2010. január 22-én a Gödörben tartott fergeteges koncertjétől datálja. A kezdeti bizonytalan, még önmagukat kereső lépéseket követően a csapat világzenei vonalát felváltotta a rockzene. Zenéjük ma már tudatos, magabiztos és szerethető – a Főtéren felállított nagyszínpadon együtt tombolnak majd a kolozsvári közönséggel.

 
Tankcsapda

Szombat, augusztus 24., 20:30 – Sportcsarnok előtti színpad

Mindenkinek, aki szereti a magyar rockzenét, szombaton mindenképp a Sportcsarnok előtt a helye, ugyanis a Tankcsapda hangolja át Kolozsvárt.

Magyarország egyik legnépszerűbb rockegyüttese 1989 februárjában alakult Debrecenben. Az idők során többször is megújult a felállás, de sikerült népszerűnek maradnia. A Rockmafia Debrecen címet viselő utolsó nagylemezük pillanatok alatt átlépte a tízezer példányszámos eladást.

Fergeteges bulit ígérnek a Magyar Napokon, kihagyhatatlan!

 
Knock Out

Szombat, augusztus 24., 19:30 – Sportcsarnok előtti színpad

„A klasszikus hard rock és blues az erdélyi magyar népzenével kiválóan ötvöző hangzásvilág, a sajátosan erdélyi gondolatvilágból ihletett, könnyed, de ugyanakkor ütős szövegek tették Erdély egyik legsajátosabb rock-együttesévé a Knock Outot, amelynek népszerűsége megalakulása óta, azaz kerek két étvizede töretlen.” – így vall munkásságáról a Knock Out.
 
Role

Szerda, augusztus 21., 19:00 – Főtér

25. évfordulóját ünnepelte tavaly a csíkszeredai Role zenekar. Magyaros, eredeti megoldásokkal fűszerezett progresszív rockzenét játszik az együttes. A nyolc csíki zenész a lehető legszínesebb, legváltozatosabb formában szólaltatja meg a magyar költészet nagyjait. Hagyományainkat, kulturális örökségünket, valódi értékeinket nagyítják fel Kolozsvár főterén.

Eddigi pályafutásuk alatt 14 koncertműsort készítettek, 5 rockoperát, mintegy 300 saját dalt és versmegzenésítést szereztek. Számos díjban és elismerésben részesültek. Koncerteztek a Művészetek Palotájában, írtak rockoratóriumot, sajátos feldolgozásban Ady Endre verseik hallhatóak. A születésnapra egy interjúkötetet is kiadtak Role 25 – A kitartás könyve címmel, amely végigkíséri a változó zenekar és hangzás történetét.  

„Az alkotáson túl talán egyik legnagyobb eredményünk az, hogy az elképzelhetetlenül mostoha körülmények ellenére is sikerült megmaradni; (…) tisztának, kreatívnak, önállónak és a mai napig aktívnak” – ezt a Kolozsvári Magyar Napokon is fogják bizonyítani.
 
Loose Neckties Society

Péntek, augusztus 23., 20:00 Főtér

A Kolozsvári Állami Magyar Színház színészeiből és barátaikból verbuválódott zenekar. A Loose Neckties Society eklektikus zenei stílusával, előadásmódjával, izgalmas hangszerelésével fergeteges koncertet ígér.

Tagjai valóban laza nyakkendőben játszanak, a nemrég megrendezett Kalotaszegi Magyar Napokon is osztatlan sikert arattak.

A Loose Neckties Society tagjai: Bodor Balázs, Medve Sándor, Rényi Zsolt, Molnár Levente, Váta Loránd, Balla Szabolcs, Viola Gábor, Pál Attila és Farkas Loránd.

 
FUNKorporation

Csütörtök, augusztus 22., 16.30
Helyszín: Farkas utcai színpad

 
Stormbridge

Szombat, augusztus 24., 17:15 – Sportcsarnok előtti színpad

A Stormbridge metál banda a Médiabefutó 2012 negyedik, kolozsvári helyi szakaszának közönségszavazását nyerte meg, ezt követően a regionális döntőben ők képviselték a kincses várost.

Heavy metáljukra biztosan pörögni fog a közönség, igazi fejrázós bulira számíthatunk!

 
Whisperblast

Szombat, augusztus 24., 18:00 – Sportcsarnok előtti színpad

A fél éve újjáalakult kolozsvári együttes a Sportcsarnoknál fogja dalait bemutatni a kolozsvári közönségnek.

Fóris-Ferenczi Gábor, Petri Gergő, Turi Gábor, Vlădăreanu István a modern metál képviselik. Stílusuk a Metallica, In Flames, System of a Down, illetve a Pendulum, Prodigy és Shpongle újszerű keveréke. Felléptek a Félszigeten is, illetve dobogósak voltak a Local Heroes nemzetközi zenevetélkedőn.

 
Katapult

Szombat, augusztus 24., 19:00 – Sportcsarnok előtti színpad

A kolozsvári Katapult együttes 2006 végén megnyerte a Médiabefutó erdélyi tehetségkutató fődíját, ezután a zenekar folyamatosan fellépett több erdélyi és magyarországi fesztiválon, így a Félszigeten, Kárpátfeszten, Rockmaratonon és a Szigeten is.

A zenekar 2009-ben saját erőforrásokból felvette a Menetel című lemez anyagát. Az együttes tagjai a sportcsarnok előtti színpadon fogják bizonyítani tehetségüket, alternatív rock akkordokra bulizhatnak majd a kolozsváriak!

 
Elendil

Szombat, augusztus 24.,16.00-19.00 RocKolozsvár
Helyszín: Sportcsarnok előtti színpad

Az Elendil együttes 2009 nyarán alakult Marosvásárhelyen. Egy nehéz kezdet, és több tagcsere után, 2010 januárjában kialakult a mostani, stabil felállás. Több koncert és kisebb-nagyobb sikerek után, 2010 felvételre került a zenekar első lemeze, a Void of Stars. Az együttes 2012-ben nagy valtozasokon ment at, de sikerült felépülnie a válságból, és decemberben Székelyudvarhelyen megnyerte a Peron Music Erdélyszintű tehetséhkutatót, aminek eredményeképpen indul a döntőben Budapesten a Hangfoglaló 2013-ban.

 
Alma együttes

Csütörtök, augusztus 22., 18:00 – Farkas utcai színpad

Magyarország legnépszerűbb gyerekzenekara évi 300 koncerten táncoltatja a közönség apraját-nagyját, közel 20000 Facebook rajongója van.

A gimnáziumi barátság nyomán megalakult együttes megzenésített és énekelt verseket ad elő, a Ma van a szülinapom pom pom! című daluk jelenleg több mint 10 millió YouTube letöltéssel büszkélkedik és az utóbbi időben már szinte kizárólag gyerekkoncertjeik vannak.

A Farkas utcai színpad előtt gyerekek és felnőttek egyaránt táncolhatnak az Alma dalaira.

 
Longstep

Vasárnap, augusztus 25., 16.30
Helyszín: Farkas utcai színpad

A jó hosszúlépést mindenki szereti - ennek jegyében jött létre a Longstep. A zenekar garantáltan mindenki által ismert, de kizárólag minőségi rock-halhatatlanokat játszik, az unott haknihangulat elkerülése érdekében viszont csak olyan dalokat, amelyeket a tagok mindegyike sajátjának érez. Lenny Kravitz Always On The Run-ja vagy Are You Gonna Go My Way-e így kerül harmonikus kapcsolatba az RHCP Suck My Kiss-ével és Give It Away-ével, de jó barátságot köt a Stones Brown Sugar-je a Beatles Come Together-je is, hogy az AC/DC Back in Black-jéről már szót se ejtsünk. Kifejezetten üdítő keverék tehát a Longstep feldolgozás-repertoárja: akárcsak egy jó hosszúlépés.

 

 
Jazzybirds

Kedd, augusztus 20., 20.00
Helyszín: TIFF-ház

 
Budapest Nufolk Revolution

Péntek, augusztus 23., 17.30  Farkas utcai színpad

Budapest, mert itt élünk, alkotunk. Egyszerűen idevalósiak vagyunk és kész.
Nufolk („új népi”), mert a népzene jelentése, tartalma folyamatosan változik. Nem a zene változik, hanem a nép.
Revolution („forradalom”),  mert forrongunk egyfolytában. Mert az már önmagában forradalom, hogy falusi zenét játszunk ebben a nagyvárosban.

 
Indie Folker

Szombat, augusztus 24., 16.00
Helyszín: Farkas utcai színpad

 

Indie Folker, a fehérre festett arccal, fekete kalapban megjelenő zenész az indie folk műfaj egyik első képviselője a térségben.

Akusztikus szólóprojektjét három éve kezdte, azelőtt a Jokerman nevű zenekarral játszott. Első lemeze másfél évvel ezelőtt jelent meg Monsters in Rome címmel.

Fellépett már Magyarországon, Angliában, idén pedig egyre több alkalommal itthon is.
Bővebb információk a www.indiefolker.com weboldalon találhatóak.

 
Concordia vonósnégyes
A Concordia vonósnégyest 1970-ben alapította Ágoston András, Márkos Albert, Miklós András és Márkos András. Mai összetétele: Márkos Albert – hegedű, Béres Melinda – hegedű, Király Erzsébet – brácsa és Ortenszky Gyula – gordonka. A vonósnégyesnek nagyon sok hangversenye volt Romániában és Európa több országában. Számos fesztivál résztvevője. Egyik célja a mai zeneszerzők műveinek bemutatása, melyeket gyakran CD-re is rőgzítettek. A Concordia augusztus 25-i hangversenyének műsora Josph Haydn, Hans Peter Türk és Orbán György vonósnégyeseket tartalmaz.
 
Koszika & The HotShots

Péntek, augusztus 23., 18.30  Farkas utcai színpad

Koszorus Krisztina „Koszika” és zenekara, a HotShots, egyedülálló színfolttá muzsikálták magukat Erdély zenei palettáján. A zenekar „súlyos” zenei háttérrel rendelkezik: tagjai összesen 77 éve zenélnek, melybe beleszámít iskola, zeneakadémia, népzene, klasszikus zene, könnyűzene, zenetanárkodás, szólókarrier, filharmóniában való zenélés. Mindemellett számos hangszeren játszanak, így hegedűn, zongorán, klasszikus, basszus- illetve elektromos gitáron, cimbalmon, brácsán, dobokon, xilofonon, marimbán, nagybőgőn. És a zenekar egyetlen tagja sem haladja meg a 35 évet.

Zenéjük felölel a bosszanováktól a népdalfeldolgozásokon keresztül a swingig, blues, jazz, reggae, funky, disco elemeket elegyít, s a lista folyamatosan bővül. Énekesnőjük megfordult már több zenekarban, ismert televízió-csatornák műsoraiban is láthattuk (tv2, Pro Tv, Erdély Tv stb.), nagynevű fesztiválokon (Félsziget 2007, 2008, 2009, 2012, Hangfoglalás, Dunaparti Biennálé 2006, Art Boulevard 2008, INTERFERENCES 2012 stb.) szerepelt, de folyamatosan fellép különböző erdélyi kávézók, kocsmák színpadán is. A multi- és interkulturalitás égisze alatt koncertjeiken legalább négy nyelven csendülnek fel dalok. A különböző kultúrák keveredése valósul meg zenéjükben, de előszeretettel játszanak az eredetitől merészen eltérő feldolgozásokat is.

A zenekar összetétele gyakran változik, a felállás most a következő: Koszorus Krisztina  „Koszika” – ének, Szász Csaba – gitár, Zonda Attila – basszusgitár, László Cristina - elektromos zongora és Koszorus Kálmán – dobok.

 
Operettissimo

Csütörtök, augusztus 22., 19:30 – Farkas utcai színpad

A Kolozsvári Magyar Opera és a Transilvania Filharmónia művészeiből alkotott együttes a nóta, operett, revü és musical műfajból összeállított programmal fogja a kolozsvári közönséget szórakoztatni a Farkas utcai színpadon.

Az Operettissimo többször szerepelt fesztiválokon, ünnepségeken, megemlékezéseken olyan városokban mint Nagyszeben, Beszterce, Nagykároly, illetve magyarlakta községekben, falvakban, különböző falunapok és ünnepségek alkalmával. A Kolozsvári Magyar Napok közönsége is újra láthatja a fomációt.

 


 
Vastag Csaba

Vasárnap, augusztus 25., 18.00
Helyszín: Farkas utcai színpad

 

 
Antal Timi
Szombat, augusztus 24., 17.30
Helyszín: Farkas utcai színpad

 
LSD

Szombat, augusztus 24.,16.00-19.00 RocKolozsvár
Helyszín: Sportcsarnok előtti színpad

 
Dead Smile

Szombat, augusztus 24.,16.00-19.00 RocKolozsvár
Helyszín: Sportcsarnok előtti színpad

 
Yes

Péntek, augusztus 23., 19.30

Helyszín: Farkas utcai színpad

 


160x600-slide2
Quantumpharm-banner
160x600-slide2
160x600-slide2
www.wedas.ro