160x600-slide2
Színház, irodalom
Irodalmi programok, könyvbemutatók, beszélgetések

Kedd, augusztus 20.

16:00 Óda a magyar nyelvhez – verses-zenés összeállítás

Közreműködnek a Brassai Sámuel Líceum diákjai
Összeállította és rendezte: Rónai Éva
Részletek hangzanak el Ábrányi Emil, Baróti Szabó Dávid, Bartók Béla, Dsida Jenő, Erkel Ferenc, Faludy György, Füst Milán, Illyés Gyula, Jókai Anna, Kodály Zoltán, Liszt Ferenc, Lőrincze Lajos, Márai Sándor, Nemeskürthy István, Ravasz László, Reményik Sándor, Wass Albert műveiből.
Előadják Ballok Gyula Zsolt, Bazsó Magyar Tamás, Dezső Zsolt Balázs, Nagy Tamás és Tolnai Csaba, a Brassai Sámuel Elméleti Líceum tanulói.
Helyszín: New York Kávéház
Szervező: Brassai Sámuel Elméleti Líceum

17:00 Írói est – A kincses város fantasztikus történetei

Könyvismertető és beszélgetés, Kelemen Zoltán (kolozsvári szabadúszó író, fényképész) Első 21 novella című frissen megjelent kötete alapján.
„– Képzelődöm.
– Egyáltalán! Ki tudlak juttatni innen, csak feküdj le az ágyra, és bízd rám magad.” – olvasható Kelemen Zoltán egyik novellájában. A fantasy, sci-fi, misztikus történeteket tartalmazó kötetet kézbe véve az olvasónak is hasonló érzése támad. A tanácsot megfogadva olyan világba látogathat el, amelyben a fantasztikum és a realitás közötti határ össze­mosódik, amelyben elképesztő egyszerűséggel és magától értetődően zajlanak az olykor megdöbbentő és váratlan események. A szerző alapvető értékeket állít mérlegre, megkérdőjeleződik az élet valósága, fontossága, az ember felsőbbrendű volta, a „normális”... (Cserey Hajnalka)
Helyszín: Bulgakov Irodalmi Kávéház

17:00 Mérföldkövek, esztendők – centenáriumi kerekasztal-beszélgetés Jékely Zoltánról

        Résztvevők: dr. Péterfy Sarolt, irodalomtörténész, Jékely kutató, a Jékely hagyaték kezelője, dr. Vallasek Júlia, irodalomtörténész,
        a BBTE oktatója és dr. Boka László, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója.
        A beszélgetést moderálja Lövétei Lázár László, a Székelyföld című folyóirat főszerkesztője.
        Helyszín: New York Kávéház
        Szervező: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

18:00 A Fiatal Írók Szövetségének irodalmi délutánja

A magyar nyelvterületen alighanem az utóbbi évek legnagyobb debüt-sikereit besöprő elsőkötetes szerzők a FISZ szervezésében érkeznek Kolozsvárra. Izsó Zita Tengerlakó című kötetéről, Korpa Tamás Egy híd térfogata című könyvéről, valamint Molnár Illés Hüllők és izzók című munkájáról a kiadványok szerkesztőivel, Borbáth Péterrel, illetve Szöllőssy Balázzsal beszélgetünk, Serestély Zalán moderálásával.
Szervező: Erdélyi Magyar Írók Ligája
Helyszín: Bulgakov Irodalmi Kávéház

19:00 Böszörményi Zoltán Katedrális az örök télnek című legújabb verseskönyvét François Bréda méltatja.

A kötet a Kalligram kiadó gondozásában jelent meg.
Helyszín: Bulgakov Irodalmi Kávéház
Szervező: Bulgakov Irodalmi Kávéház

 

Szerda, augusztus 21.


17:00 Könyvbemutató: 33 Magyar Iró Brassóról, Krajnik Nagy Károly szerzővel Benkő Levente író és publicista beszélget

A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház és a Művelődés-Szentimrei Alapítvány „barcasági olvasókönyve” az író és irodalom fogalmakat tágabb értelemben használja, amikor szépirodalmi alkotások mellett történetírók, lelkészek, közírók, népi emlékírók alkotásai is helyet kapnak benne, a magyar irodalom olyan klasszikusaitól kezdve, mint Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Móricz Zsigmond, Benedek Elek, Szabó Lőrinc, Németh László, és folytatva a sort az erdélyi szépliteratúra első vonalába tartozó Nyírő József, Bartalis János vagy Szemlér Ferenc jegyezte szemelvényekkel. A 33 alkotásból a táj és a város történetiségében is kibontakozik, a kötetet záró időrendi áttekintés pedig akár a helyi magyarság ezután megírandó krónikája vázlatának is tekinthető.
Szervező: Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház
Helyszín: lutheránus püspökség Reményik Sándor Galériája (Kossuth Lajos u./ 21 Decembrie 1989, 1 szám)


18:00 Könyvbemutató

Székelykeresztúrról érkező Zsidó Ferenc és Balázs K. Attila Laska Lajos illetve A zöld fotel lakója című köteteit a szerzők kölcsönösen mutatják be, így annak lehetünk majd tanúi, hogyan válik író, költő méltatóvá és viszont, hogyan válnak az egymás írói világában barátként bennfentes alkotók a közönség esetleges cinkosaivá.
Szervező: Erdélyi Magyar Írók Ligája
Helyszín: Bulgakov Irodalmi Kávéház

19:00 Szőcs Géza 60 éves – bemutatásra kerül a Ha polip szuszog Kolozsváron mindkét kötete, valamint a költő tiszteletére készült
           Album amicorum című könyv.

Házigazdák: Farkas Wellmann Endre és Orbán János Dénes
Helyszín: Bulgakov Irodalmi Kávéház
Szervező: Bulgakov Irodalmi Kávéház

19:00 Vilma, te édes – Irodalmi túra a hetvenes évek kolozsvári kocsmáiban

Ha valaki még nem tudja, milyen érzés volt Kolozsvár utcáin bolyongva hirtelen ráeszmélni arra: a tegnapig törzshelyként működő vendéglátó ipari egységet az éj folyamán valaki lebontotta és elhordta, az ne hagyja ki a témáról szóló tájékoztató jellegű megemlékezést: Jancsó Miklóssal Szántai János beszélget.
Szervező: Erdélyi Magyar Írók Ligája
Helyszín: Bulgakov Irodalmi Kávéház

 

Csütörtök, augusztus 22.

15:00 Kolozsvári anekdoták.

Az egykori New York Kávéház a két világháború között is kedvelt találkozóhelye volt a kolozsvári művész- és újságírótársadalomnak, számtalan anekdota született itt, ezekből elevenít fel néhányat a műsor.
Szervező: Kriterion Könyvkiadó
Helyszín: New York Kávéház

17:00 Nyáresti áhítat − Dsida Jenővel

A Kolozsvárról elszármazott, Miskolcon élő szerzőpáros, Kabán Annamária és Mózes Huba a 75 éve elhunyt költő és műfordító élő emlékét idézi egy ikerelőadás és könyvbemutató keretében.
A bemutatandó kötetek: Dsida Jenő: Nyáresti áhítat. Kötetből kimaradt versek 1928−1938. Összeállította Kabán Annamária és Mózes Huba; Kabán Annamária − Mózes Huba: Ó, múzsa, tedd, mi istened parancsa. Dsida-versek és -fordítások szövegépítése; Mózes Huba: Párbeszéd vendégségben. Az irodalom szerepe és szereplői; Mózes Huba: Pohárfelirat. Esszék, előadások.
Szervező: EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház
Helyszín: EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház

18:00 Könyvbemutató

A transzközép elméletről, Székely szótáráról és legutóbb a Csíki Székely Krónikával kapcsolatos kutatásairól ismert Sántha Attila Razglednicák című új, életrajzi ihletésű verseskötetét bemutatja Fekete Vince költő, a Székelyföld folyóirat szerkesztője.
Szervező: Erdélyi Magyar Írók Ligája
Helyszín: Bulgakov Irodalmi Kávéház

19:00 Bolygó idő

Szilágyi István Kossuth-díjas íróval, a kolozsvári Helikon irodalmi lap alapító főszerkesztőjével Fekete Vince költő beszélget életről, irodalomról, emberi és alkotói kapcsolatokról, helyről és időről, ahogyan mindezek az író életművében tükröződnek.
Szervező: Erdélyi Magyar Írók Ligája
Helyszín: Bulgakov Irodalmi Kávéház

 

Péntek, augusztus 23. 

17:00 Beszélgetés Balázs László iparművésszel 
         
          Beszélgetőtárs: Párdy Klára
          Helyszín: New York Kávéház (volt Continental szálló)
          Szervező: a Kolozsvár Társaság
 
        Balázs László iparművész 21 éve dolgozik a bőrszakmában. Vallja, hogy a bőr nemes matéria, holtában is élő anyag, akárcsak a
        csont és a fa, amely a használattól szépül és patinásodik. Kézműves műhelyében ruházati kiegészítők készülnek marhabőrből,
        többnyire kézi munkával – egyedi darabok és kis szériák, rusztikus és egyszerű, olykor elegáns stílusban.
        Metszeteihez növényi kivonattal cserzett marhabőrt használ, főként natúr árnyalatokban, némelykor színezi, fényezi az anyagot.
        Különböző témákat „ír” bőrbe, ihletői főként a természet és a kincses város épületöröksége. Bőrplasztikái „igen jól érzik magukat”
        könyvek társaságában, régi szép bútorok, íróasztalok környékén.

17:00 Versben élő találkozások − verses ismerkedés 16 éven felüli verskedvelőkkel

Versben élő találkozások címmel verses ismerkedésre hívja az ŐszinTE versszínház a verskedvelőket. A részvétel és a személyes találkozás feltétele, hogy mindenki hozzon magával egy verset   ̶  kinyomtatott formában vagy verseskötettel. Tizenhat éven felüliek részvételét várjuk, és kérjük, jelentsék be részvételi szándékukat a következő email címen: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. . Az eseményt irányítja Kocsis Tünde, besegít Széman Emese Rózsa.
Szervező: ŐszinTE versszínház, EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház
Helyszín: EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház

17:00 FRANK

Rendező: Albert Júlia
Bradányi Iván ötlete alapján
Előadja: Csokán Raul színművész
A huszadik század egyik legikonikusabb szereplője Frank Sinatra. Őt láthatjuk, amint megnyílik, őszintén elmeséli életének fontosabb pillanatait. „Hogyan lettem sikeres? Milyen hosszú az út a sikerig, a csúcsig? Nem könnyű kérdések ezek, de én tudom rájuk a választ. Ha akarjátok, elmesélem. Figyeljetek.”
Szervező: Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház
Helyszín: lutheránus püspökség Reményik Sándor Galériája (Kossuth Lajos u./ 21 Decembrie 1989, 1. szám)

18:00 Könyvbemutató

Biztos akad, aki Bréda Ferenc valamely kötetével nehezen birkózott meg anno, ha megbirkózott, egyáltalán. Ez most nem olyan lesz. A dévai születésű író, költő, szerkesztő, egyetemi tanár Bréda Angyal a monostoron című kisregénye kapcsán a könnyű és nehéz, a mély és magas, a tréfás és komoly, illetve mindezek különféle elegyei kerülnek majd szóba, László Noémi beszélgetőtárs faggatózásának eredményeképpen.
Szervező: Erdélyi Magyar Írók Ligája
Helyszín: Bulgakov Irodalmi Kávéház

19:00 Panegyrikusz-péntek

A szonett-szerda és a limerick-csütörtök utódeseménye alkalmával Egyed Emese, Farkas Wellmann Endre, Fekete Vince, László Noémi és Varga László Edgár ír hexameterben dicshimnuszt a nekik modellt ülni vállalkozó bátor érdeklődőkről. A született strófákat az alkotók az est végén felolvassák.
Szervező: Erdélyi Magyar Írók Ligája
Helyszín: Bulgakov Irodalmi Kávéház

 

Szombat, augusztus 24.

16:00 Folyóirat-bemutató: Bemutatásra kerül az Erdélyi Múzeum című folyóirat idei első két tematikus száma: a 2013/1-es szám filológiai
           súlypontú, a 2013/2-es pedig filozófiai szám.

A tematikus lapszámok szerkesztőivel, Egyed Emesével és Veress Károllyal a szerzők jelenlétében az EME felelős kiadója, Biró Annamária beszélget.
Szervező: Erdélyi Múzeum Egyesület
Helyszín: New York Kávéház

18:00 Sétatér könyvek bemutatója

Hogyan és miért jelennek meg egy-egy szerző kötetei ott, ahol azok épp megjelennek: egyebek mellett erről lesz szó Papp Attila Zsolt és Gáll Attila közbenjárásával Király Zoltán Szívtűzoltóautó, György Attila Bestiarium siculorum és László Noémi Föld című, a kolozsvári Sétatér Kulturális Egyesület kiadásában napvilágot látott kötetei kapcsán.
Szervező: Erdélyi Magyar Írók Ligája
Helyszín: Bulgakov Irodalmi Kávéház

 


160x600-slide2
Quantumpharm-banner
160x600-slide2
160x600-slide2
www.wedas.ro