160x600-slide2
Gasztronómia, borászat
Fakanalak tánca

KMN2013_fakanalaktanca_plakat_01


Fakanalak tánca,
hogy ne csak a levegő forrrjon az Apáczai Líceum udvarán!

Belevaló háziasszonyok, baráti társaságok, profi és amatőr szakácsok jelentkezését várjuk a 4. Kolozsvári Magyar Napok főzőversenyére.

A hozzávalókat Önök, az élőzenét mi szolgáltatjuk, hogy valóban táncra perdüljenek, ne csak kavargassanak azok a fakanalak!

Az összeforrrt ízek versengésén túl Kiss-Budai Tibor mesterszakács Kolozsvári Magyar Kolbászos Óriáslecsója lesz a forrró finomság.

 

Figyelem: a Fakanalak tánca című főzőverseny augusztus 19-ére meghirdetett jelentkezési határidejét meghosszabbítottuk augusztus 21-ig!

Jelentkezni lehet Dobra Imolánál a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen, illetve a 0742-591-639-es telefonszámon.


 
Borbemutatók, borkóstolók


ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

A borkóstolók helyszíne az IKE-klub (Bocskai/A.Iancu tér 15.).

A kezdési időpont a rendezvény minden napján (aug. 19-25.) 18 óra. Nyitás 17.30-kor.

Helyfoglalás az érkezés sorrendjében.

A borkóstolókon való részvétel feltétele a kóstolónkénti egy pohár megvásárlása. A pohár ára 10 lej. A visszaélések elkerülése végett egy vendég egy alkalommal legfeljebb két poharat vásárolhat.

A kellemetlenségeket és a félreértéseket megelőzendő tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy borkóstolónként legfeljebb 45 főt láthatunk vendégül.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy borkóstolásra augusztus 22–25. között a Farkas utcai borvásárban is lehetőségük nyílik!
A kóstolók alkalmával megvásárolt poharak a borvásárban is felhasználhatók lesznek, ahol – a kereskedőkkel történt egyeztetés nyomán – csak üvegpoharakba történik a kiszolgálás.

Jó kóstolást, finom borokat kívánunk!

 

Hétfő: Papp Péter, Györfy Jenő, Nagyenyed

Kedd: Hetei család pincészete, Krasznabéltek

Szerda: Bott pincészet, Tokaj

Csütörtök: Gál Lajos, Eger

Péntek: Karner Gábor, Mátra

Szombat: Konyári János, Balatonlelle

Vasárnap: Balla Géza, Ménes

 

Balla Géza                        Ménes

Barcza Pincészet              Somló

Borsarock                         Kolozsvár

Bott pince                         Tokaj

Fitomark Tokaji Borház      Tokaj

Gál Lajos                          Eger

Hetei család                      Krasznabéltek

Karner Gábor                    Mátra

Konyári Pincészet             Balatonlelle

Nachbil                             Krasznabéltek

Papp Péter                       Nagyenyed

Rex Vinorum                     Nagyenyed

Seprődi József                  Dicsőszentmárton

Takács Borpince               Nagyenyed

Tokaji Borecet                   Bodrogkeresztúr 
Györfy Jenő - Rex Vinorum picészet – Nagyenyed

rex_vinorum_cimke_logo

A Rex Vinorum borászati céget 2006-ban alapította – néhány borkedvelő támogatásával – Györfy Jenő, aki a szőlész-borászi tevékenység mellett a kft ügyvezetői teendőit is ellátja.
A pincészet székhelye Nagyenyed központjában található.
Enyed hagyományaihoz híven főként fehérszőlőt termesztenek (olaszrizling, ottonel muskotály, szürkebarát, fűszeres tramini, neuburger, sauvignon blanc, chardonnay, furmint, rajnai rizling), amelyekből kiváló száraz, félszáraz, félédes borok készülnek, de van már vörös bora is a pincészetnek, hiszen négy éve már fekete leánykát is szüretelnek.
Mintegy 3,5 hektáron gazdálkodnak, javarészt Nagyenyed határában, de a borász falujának, Magyarbecének határában is van termőterületük.
A Rex Vinorum nevét immár címkéken is viszontláthatjuk, hiszen hivatalos palackozási engedéllyel is rendelkeznek már.
A tavalyi, 2012-es termésből mintegy 12.000 l bor készült, céljuk, hogy 15-16.000 literre növeljék évi termelésüket.

 

 

 
Papp Péter pincészet – Nagyenyed

Nagyenyeden a borászatnak több mint 2000 éves hagyománya van. A Papp-pincészet 2007-től működik hivatalosan, jellegét tekintve családi pinészetnek számít. A Papp család a hatvanas évekig foglalkozott borkészítéssel, de a kollektivizálás eltávolította a tulajdonost. A 90-es években visszakapott szőlőbirtokon újraindítottuk a termelést, pincészetünk pedig a régi ház alatt található. A hagyományokra támaszkodva és ismereteink bővítésével létrehoztuk jelenlegi birtokunkat, amely 2,5 hektáros. Az itt termelt szőlőt saját feldolgozó termünkben dolgozzuk fel, a szőlőt bogyózzuk, majd préseljük. A bor fahordós érlelésen megy keresztül, majd a megfelelő időben palackozzuk. Szőlőfajtáink a sauvignon blanc, a tramini, a szürkebarát, a fehérleányka és a muskotály. A pincészet egyaránt forgalmaz ömlesztett és palackozott bort, de borturizmussal is foglalkozunk: csoportokat fogadunk borkóstolásra az e célra kialakított kóstoló termünkben.

 
Hetei családi pincészet – Krasznabéltek

Hetei László, a Hetei családi pincészet tulajdonosa a szőlő szeretetét szüleitől, nagyszüleitől örökölte, és tovább szeretné örökíteni azt gyermekeinek is. Jó úton jár, hiszen immár veje, Veiszenbacher László a pincészet főborásza.

Az erőteljes családi hagyományok tiszteletben tartását és folytatását jelzi, hogy a 100 éve épült családi pincét néhány éve bővítették. Itt érlelődnek – román és francia tölgyből készült kishordókban – vörösboraik, valamint néhány fehér fajtából, elsősorban chardonnay-ból és sauvignon blanc-ból készült válogatásuk. A fejlődés jegyében immár Krasznabéltek központjában is nyitottak egy korszerű pincét, ahol a 2011. évi szüret óta hőszabályozott rozsdamentes acéltartályokban folyik a borkészítés. A hagyomány és minőség jegyében a kisládákba való kézi szüretelést részesítik előnyben. Szándékaik komolyságát fémjelzi, hogy immár 15 hektáron gazdálkodnak, amelyen már csak nemes borszőlőt termesztenek. Termesztett fajták: syrah, cabernet franc, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, fekete leányka, rajnai rizling, chardonnay, sauvignon blanc, furmint, szürkebarát, királyleányka, sárgamuskotály (tamâioasă românească).

„Olyan borokat szeretnénk készíteni, amelyek Krasznabéltek jó hírnevét öregbítsék, és családunk következő nemzedékei is büszkék lehessenek a Hetei névre” – vallja Hetei László.

 
Bott Pince –Tokaj

Bott-2852006-ban mindössze 1 hektár szőlőterületet gondoztunk férjemmel közösen. Mára 6,5 hektár felelősei lettünk 6 különböző dűlőben (Teleki, Előhegy, Csontos, Határi, Kulcsár, Palánkos). Izgalmas feladat, hiszen mindegyik dűlőben más talajt találunk, és a szigorú hozamkorlátozásnak köszönhetően a természet ezt a sokszínűséget a borokon keresztül megmutatja.

A szőlőben és a pincében a teljes természetességre törekszünk – a területeket nem műtrágyázzuk, nem használunk felszívódó,  illetve gyomirtó szereket sem. A pincében szintén a természetre bízzuk a munka ,,oroszlánrészét” – enzimek és élesztők nélkül kezdődik a borrá válás folyamata. Borainkat tölgyfahordóban erjesztjük és érleljük.

Törekszünk az évjárathoz alkalmazkodva a lehető legszebb egyensúlyt elérni a borainkban. Ugyanezt a harmóniát keressük a hétköznapokban, azzal a céllal, hogy egy élhető borász-jövőképet teremtsünk a következő generáció számára.
Bodó Judit

 
Gál Lajos pincészete – Eger

Családunk mindig is rendelkezett saját tulajdonú szőlőterülettel, amelyet másodállásban műveltem. Ezek termését sokáig más borászatoknak adtam el hordós tételként. Az első évjárat, amelyet önálló címke alatt dobtunk piacra az 1999-es volt, 2001-ben. Azóta a birtok palackozott borainak száma dinamikusan nő; jelenleg évente 20-45 ezer palack.

Birtokunk jelenleg 8 hektár saját ültetvénnyel rendelkezik (ebből 1,3 ha két-három év múlva fordul teljesen termőre), ezen kívül 1,5 hektár termését integráljuk. A főbb fajták: olaszrizling, kékfrankos, kadarka, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, pinot noir, menoire (kékmedoc). A termés körülbelül 65%-a vörös-, 35%-a fehérbor. Legjobb dűlőink: a Nagy-Eged és a Sík-hegy Egerben, a Pajados Ostoroson, valamint a Kamra-völgy, a Kántor tag és a Tóbérc Egerszóláton.


A mintegy 300 m2-es, riolittufába vájt pincénk Egerben, a Szépasszony-völgy nyugodt, a tömegturizmustól viszonylag távol eső részén található. Fehérboraink az egy éjszakán át történő áztatást és kíméletes préselést követően fahordóban erjednek és érlelődnek 3-12 hónapon át. Vörösboraink két-három hétig erjednek héjon franciakádakban, vagy műanyag kádakban (csömöszöléssel). Ezt követően egy-másfél évig érleljük őket. Hordóink mindegyike magyar tölgyből készült.

Célunk olyan hagyományos technológiával előállított egri borok készítése, mint például az Egerszóláti Olaszrizling, az Egri Siller vagy az Egri Bikavér, amelyet a ma embere is megért és értékel.
Dr. Gál Lajos, az Eszterházy Károly Főiskola tanára

 
Karner Gábor – Mátra

A mátrai borvidéken dolgozom, Szűcsi község határában 2,5 hektáron 1999 óta. Két fajtám van, kékfrankos és olaszrizling. Egy másik 2,5 hektáros területemet tervezem betelepíteni a közeljövőben szintén e két fajta hangsúlyával. Természetes borokat készítek, mely a fajélesztők valamint az adalék- és segédanyagok teljes mellőzését jelenti, kivéve a kén használata. Szerintem a bor minősége 100%-ban a szőlő és a termőhely minőségén múlik, a pincémben szeretném megőrizni ezt az értéket. Mivel magam dolgozom a szőlővel és a borral (családi segítséggel), ezért a termőterület bővítését nem tervezem.
Karner Gábor

A lelkes, fiatal borász a Soós István Borászati Technikumban tanulta ki a szakmát. Eddig elért legnagyobb sikerének az általa telepített és már termő kékfrankos ültetvényt tekinti. Különleges borait és munkáját a következő szavakkal lehet jellemezni: terroir, terméskorlátozás, természetesség, tisztaság, tisztesség.

 
Konyári pincészet – Balatonlelle

A Konyári Pincészet a Dél-Balaton talán legismertebb és legelismertebb borászata. Konyári János több mint 35 éve foglalkozik borászattal. Jelenleg 30 hektáron gazdálkodik, évente kb. 200.000 palackot forgalmaz.
Borait exportálja a világ legtávolabbi pontjaira is, így például Kínába, Japánba, Hongkongba, USA-ba, Belgiumba, vagy Hollandiába stb.

A családi vállalkozásban működő pincészet gravitációs szőlőfeldolgozást alkalmaz: a szőlő fentről érkezik, és minden mechanikai beavatkozás nélkül emeletről-emeletre „száll alá”. E technológia lényege, hogy a szőlő saját súlyánál fogva, szivattyúzás nélkül megy végig a feldolgozási folyamaton.
Két Konyári pince is van: egy új pince, ahol együtt él a modern és a hagyományos technológia (saválló acéltartályok mellett csömöszöléshez használt fakádak és ászokhordók) valamint egy XVIII századi érlelőpince, ahol új kishordókban (barrique) érik a bor. Ez utóbbi – 1757-ben épített téglaboltozatos pince – a birtok egyik ékköve. A balatonlellei Kishegyen található, ahol a szőlőművelés és borkészítés hagyománya 800 éves múltra tekint vissza.
A borkínálatban hagyományos és világfajták egyaránt helyet kapnak, a vörösök közül a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a kékfrankos, a syrah, a malbec, a fehérek közül a sauvignon blanc, a chardonnay, az olaszrizling, a hárslevelű, a furmint, sőt, kísérleti jelleggel, néhány középkori magyar fajta is: csókaszőlő, csomorika, gohér.

A pincészet borainak többségével neves hazai és nemzetközi versenyeken is elismeréseket szerzett.
Konyári Jánost a Magyar Bor Akadémia 2008-ban Az Év Bortermelője címmel tüntette ki.

 
Wine Princess – Ménes, Arad-Hegyalja

Balla_G_Wine_PrincessBalla Géza pincészete

Ménes, a hajdani híres történelmi borvidék Arad-hegyalján, hosszú ideig feledésbe merült a XX. század forgatagában. A legendás vörös aszúk, a fűszeres kadarkák, az egykoron Európa-szerte híres nagytestű, bársonyos ménesi vörösborok és szelíd királyleánykák vidékén létrejött pincészetünk 1999 óta arra törekszik, hogy e borvidék visszanyerje régi patináját, hírnevét.

70 hektáros szőlőbirtokunknak 85%-án kék, 15%-án fehérszőlőt termesztünk. Pincészetünk tárolókapacitása 5.000 hl. Ménes kiváló talajadottsága és az adriai éghajlathoz hasonló klíma szülte a borvidék büszkeségeit, a vörösborokat! A Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos és a Kadarka ma is cégünk kiváló borai. Zászlósborunk a Kadarka, amiből régen a vörös aszút készítették. Vörösborainkat hagyományosan ászokhordóban érleljük. Alkalmazzuk a kishordós (barrique) érlelést is. Kitűnő évjáratú borainkat több éves érlelés után értékesítjük.

Fehérborainkat korszerűen, reduktív módon, hűtött erjesztéssel készítjük. Sajátosságunk a huszáros savgerinccel rendelkező Mustos Fehér, de szélesíti palettánkat a világfajta Sauvignon Blanc, a rózsaszirom illatú Tramini, a szelíd, de titokzatos Királyleányka, a jellegzetes Szürkebarát és a harmonikus Olaszrizling.

Ménes érdekes, izgalmas szín- és ízvilága babonázza meg vendégeinket boraink kóstolásakor, mert a nálunk készült bor „... szikrát ad a szerelemnek, szárnyat a gondolatoknak, kandallótüzet a barátságnak”.

 
Az alábbi pincészetek borait a Farkas utcai borstandoknál kóstolhatják meg:
                                    
 
Barcza pincészet - Somló

Pincészetünk két borvidéken rendelkezik kisebb szőlőterületekkel. A Badacsonyi borvidéken a Csobánc-hegy délkeleti részén, és a Nagy-Somlói borvidéken, a Somló déli oldalán. Négy és fél hektáron gazdálkodunk, melynek egy részét béreljük.
Családunkban régi hagyománya van a szőlőtermesztésnek. A legkorábban fellelt írásos nyom – egy korabeli térkép – tanúsága szerint a Barcza családnak már az 1800-as évek közepén nagyobb birtokai voltak a Badacsonyon.

Ahogy váltották egymást a nemzedékek, valami változatlan maradt: a szőlőhöz való hűség. Rokonaim a mai napig foglakoznak szőlőműveléssel Zánkán, Somlón, Badacsonyon, Csobáncon, a Szent György-hegyen, Badacsonyörsön, illetve a Ság-hegyen.
Családom anyai, Fazekas ága a Somló lábánál, Somlóvásárhelyen él, és megélhetését generációkon keresztül a szőlő biztosította. Az egykori Vallás Alapítvány borászati feladatait ükapám és testvére látták el. Ők voltak a környék első szakképzett vincellérei.
Induló pincészetünk célja, hogy folyamatos tanulással és kísérletezéssel a lehető legszebb borokat készítse, ennek pedig feltétele az alacsony tőketerhelés mellett, teljes érésben, egészségesen szüretelt szőlő.

Vendégeinket öregapám pincéjében fogadjuk, amely a Somló déli oldalának egy varázslatos szegletében, egész magasan, a bazaltorgonák tövében található. A körülötte lévő kis szőlőterületen hagyományos somlai fajtákat termesztünk: furmintot, juhfarkot, hárslevelűt és olaszrizlinget. Boraink a bazalthegyekre jellemző, testes, tüzes, ásványos ízvilágú, általában savas karakterű száraz borok, de emellett kóstolhatnak nálunk édes borokat, vagy nagy cukortartalommal rendelkező különlegességeket is.
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!
Barcza Bálint

CÉLUNK, HOGY A LEHETŐ LEGSZEBB BOROKAT KÉSZÍTSÜK, ENNEK FELTÉTELE AZ ALACSONY TŐKETERHELÉS MELLETT, TELJES ÉRÉSBEN, EGÉSZSÉGESEN SZÜRETELT SZŐLŐ.

 
Borsarock - Kolozsvár

A Borsarock, azaz a minőségi magyar borok boltja, másfél esztendeje működik Kolozsvárt. Célja az, hogy a magyar borvidékek minőségi termékeinek minél szélesebb választékát kínálja az érdeklődőknek, borszeretőknek. A jelenlegi kínálat több mint 130 fajta bort tartalmaz, az egyszerű gasztroboroktól a csúcsminőségű prémium termékekig. Neves vagy kevésbé ismert pincészetek képviselik a  történelmi borvidékeket (Tokaj, Eger, Villány, Szekszárd, Badacsony, Somló), és általuk a tipikusan magyar fajtákra szeretnénk felhívni a figyelmet (furmint, hárslevelű, juhfark, kéknyelű, irsai olivér, cserszegi fűszeres, ezerjó, kékfrankos, kadarka stb.). Ezek megismerése külön élményt jelent, ugyanakkor változatosabbá teszi borfogyasztásunkat, ízlésvilágunkat.
Ilyés Sándor, cégvezető

 
Fitomark Tokaji Borház - Kiss István családi pincészete

Kiss_Pista_01Tisztelettel és szeretettel üdvözlöm a Kolozsvári Magyar Napok látogatóit!

Nagy örömömre szolgál, hogy Kolozsvár nagy múltú városában mutathatom be a történelmi, Tokaji borvidéken, Tolcsván termelt boraimat.
Családi vállakozásunk mintegy 20 ha szőlőültetvényen és 25 ha bogyós gyümölcsös ültetvényen gazdálkodik. Boraink eljutottak több mint 15 országba, ezzel is építve a tokaji bor hírnevét. Természetesen kiemelt fontosságú számunkra a magyarlakta területeken is bemutatni borvidékünk illetve családi pincészetünk legkiválóbb borait.Feleségemmel, családommal harminc éve készítjük – évszázados hagyományokon alapuló technológia alkalmazásával – aszú és szamorodni borainkat, melyek országos és nemzetközi borversenyeken is kiváló eredményeket érnek el.
A borkedvelő közönség ugyanakkor megkóstolhatja, megvásárolhatja standunkon a fiatalos, friss, gyümölcsös zamatú, a modern kor technológiájával készült Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály száraz, félédes, édes borait is.
Kiss István

 
Nachbil pincészet

nachbil_02Borászatunk folytatja azt a munkát amit elekezdett. Továbbra is kiemelekedően fontos számunkra a hagyományok áplása és az , hogy újra híressé tegyük az elfelejtett Szatmár Kővár borvidéket, melynek  szíve Krasznabéltek volt.

Jelenleg 25 ha ron termesztünk szőlőt, több kicsi dűlőn, mellyek közül adottságait tekintve legkiemelkedőbb a Nachbil. A jól ismert nemzetközi fajták mellett, mint a Pinot noir, Merlot, Cabernet sauvignon, Syrah, Sauvignon blanc, Chardonnay, Rajnai rizling fontos számunkra a helyi fajták termesztése is mint a Zöld szilváni, Királyleányka, Feketeleányka vagy Grünspitz. A Nachbil számára elsődleges mindig a természetesség volt és marad is, mert igazán szépet és jót csak a természet tud alkotni.

 
Takács Borpince - Nagyenyed
A nagyenyedi Takács Borpince 2008-ban alakult. A pince a Nagyenyed melletti csombordi szőlőhegyek terméséből gazdálkodik. 
Ez a vidék Erdély-Hegyalja ősi borvidéke, az erdélyi szőlőhegyek koronagyémántja. A minőséget biztosító talaj, az oldalak déli fekvése,
a Maros éghajlatának szelídítő közelsége és az Érchegység kéklő szélfogója tette híressé a csombordi szőlőhegyeket.
A cég borásza Takács Atilla, szaktanácsadója dr. Csávossy György, a Magyar Bor Akadémia örökös tagja.

A pincészet a legmodernebb technológiával dolgozik. A feldolgozás villanymotoros zúzó-bogyozóval és Colin-rendszerű horizontális sajtóval
történik, az illatos fajták cefreáztatására nagy műanyag kádak szolgálnak. A pincészet két pincével rendelkezik a lakóépület alatt, a bor
érlelése hagyományosan tölgyfahordókban megy végbe a reduktív jelleg megőrzésével. A borok stabilizálását pasztőrözéssel, lap- vagy
membránszűréssel, a palackozást olasz gyártmányú kisebb palackozóval végezzük. A pince fölött vendégfogadásra berendezett kóstoló
és bemutatóterem várja a vendégeket.

Pincészetünk nyolc fajta bort készít: Piros tramini, Olaszrizling, Rajnai rizling, Alkony (rozébor), Ottonel muskotály, Fűszeres tramini,
Chardonnay, Nauszikaa, Szilvia és Herkules.

A Takács pincészet borai a különböző hazai és külföldi borversenyeken számos díjban részesültek.
Ezek közül csak a legfontosabbakat említjük meg:

2012 – VII. Kárpát-Medencei Borverseny, Budapest:
Ezüstérmes borok:
Fűszeres tramini (félédes fehérbor)
Rajnai rizling (felszáraz fehérbor)
Herkules (száraz vörösbor)
2013 – XIV. Erdélyi Szőlőhegyek Borverseny, Tordaszentlászló:
nagy arany - Herkules
arany - Rajnai rizling
ezüst - Fűszeres tramini

 
Seprődi Pincészet Küküllőmente

seprodi-jozsef-borbemutatoja-7-_bViorel Stoian a Román Borkóstoló Társaság néhai tiszteletbeli elnöke szerint a székely Seprődi József kiváló borkészitő és ugyanakkor kitünő borkóstoló( Marea Carte a Degustarii Vinurilor,ed. Agricola,2011).
35 éve dolgozom szőlészet- borászatban.
Borászatunk kézműves borászat, pincénkben kóstolhatók a magyarkirályfalvi, dicsőszentmártoni, vámosgálfalvi, abosfalvi, haranglábi, kápolnai stb. dűlők jellegzetes Seprődi által készitett borok.Palackozni csak barátoknak palackozunk.
Boraink a nagykereskedelemben nem vásárolhatók.

Esküvők, rendezvények, ünnepnapok alkalmára jó árban garantált minőségű borokkal állunk rendelkezésükre. Seprődi egyedi hangulatú borkóstolói szines képet nyújtanak borról, irodalomról, történelemről, hazaszeretetről. Seprődi József szerint a minőségi és jó borok készitéséhez  fontos a haza szeretete, a munka, a becsület és a kitartás. Ez az életbölcsesség visszaköszön jellegzetes, aranyéremmel dijazott boraiban, mint amilyen az Olaszrizling Királyleányka, Fehérleányka, Sauvignon ,Tramini, Ottonel Muskotály, küküllőmenti Pinot Noir.
Seprődi

 
Tokaji Borecet Manufaktúra
borecet

Borecetünk Tokaj szívében fogant, a kézzel szüretelt és a válogatott szőlőfürtök, majd a belőlük készülő kiváló tokaji borok gyermekeként. Tokaj-hegyalja kedvelt településén, Bodrogkeresztúron jött világra, ahol a gondos odafigyelés, a korszerű technológia, a hagyományok tisztelete, a tölgyfahordós érlelés, valamint a türelem és a megbecsülés keltette életre ezt a kivételes nedűt.

http://www.tokajiborecet.hu
 
 


160x600-slide2
Quantumpharm-banner
160x600-slide2
160x600-slide2
www.wedas.ro