160x600-slide2
Sajtóvisszhang 2012
Magyar Napok: a harmadikkal beindult a fesztiválturizmus

kmnKiemelt jelentőségű helyi rendezvénnyé válhat a KMN

Az eddigieket messze felülmúlta, a következők számára pedig biztosabb talajt jelent a Kolozsvári Magyar Napok hétfőn zárult harmadik kiadása – értékelte Gergely Balázs, az eseményt szervező Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke. Bármennyire jó volt, jövőre ennél is magasabbra teszik a mércét, mert a főszervező szerint még mindig sok mindenen lehet finomítani.

Bővebben...
 
Zrínyi Miklóssal ünnepeltünk a főtéren

zrinyiFekete ruhás, fehér maszkos alakok testesítették meg a török veszélyt a Zrínyi Miklós 1566 c. rockoperában a Kolozsvári Magyar Napok záróestjén. A zászlók is előkerültek.

Amikor a programfüzetben először olvastam, hogy a Kolozsvári Magyar Napok zárónapján a Zrínyi Miklós 1566 c. rockoperát adják elő a főtéren, nem tudtam, hogyan kapcsoljam össze a szigetvári ostromot a magyar napokkal, illetve tágabb értelemben augusztus 20-ával.

Bővebben...
 
Elringattuk magunk Presser Gáborral és Rúzsa Magdival

magdiNagyszerű érzés volt hallani, amint a tele főtér együtt énekli, hogy Ringasd el magad és Neked írom a dalt. Az Ugye, mi jóbarátok vagyunk nem is előadás volt, hanem zenés performansz.

Egy zenei fesztivál rengeteg fellépője közül minden napnak van egy headlinere, „a” koncert, amit mindenki a legjobban vár. Ha úgy vesszük, a Kolozsvári Magyar Napoknak csak egy headlinere van, és ez a Presser Gábor – Rúzsa Magdi közös koncertje lett volna szombat este. És ez ugye mindjárt két húzónév egyszerre, két nagy kedvenc, mindez szombat este.

Bővebben...
 
Gazdag kulturális programkínálat a Kolozsvári Magyar Napokon

foterA Kolozsvári Magyar Napok gazdag kulturális programkínálatából válogathattak az érdeklődők a hét végén: többek között könyvbemutatók, kiállításmegnyitók, kerekasztal-beszélgetések várták a közönséget.

Szombaton  Orbán János Dénes legújabb, Sándor vagyok én is című könyvét mutatták be. Mint a szerző kifejtette, kétséges, hogy kinek is a könyve a kötet, OJD saját bevallása szerint ugyanis kulturális „reciklálást” végzett.

Bővebben...
 
Kolozsvári Magyar Napok: fesztiválhangulat a Farkas utcában

farkasMár a déli órákban zsúfolásig megtelt csütörtökön a kolozsvári Farkas utca, amely a 3. Kolozsvári Magyar Napok alatt fesztiválutcaként működik. A rendezvény tavaly is nagy népszerűségnek örvendő helyszínét a sanzonokat előadó Trio Interbelique fellépésével nyitották meg, majd a érdeklődők kézműves sátrak, könyves standok kínálatát tekinthették meg és borkülönlegességeket, húsféléket, valamint tejtermékeket vásárolhattak, kóstolhattak. Csütörtökön indultak a gyermekprogramok is.

Bővebben...
 
Ami nem látszik a kolozsvári templomtoronyból

img_1181Csütörtöktől kibővül a tér a Kolozsvári Magyar Napok résztvevőinek népes tábora számára: délelőtt 11-től vasárnap estig a Farkas utca fesztiválutcaként szolgál.Kolozsvárban az a jó, hogy ha kétszáz esemény fut (szinte) egyidőben, akkor is van közönsége mind a kétszáz eseménynek. És ez még akkor is igaz, ha történetesen augusztus van.

Az idei Kolozsvári Magyar Napokon meg az a jó, hogy a programáradat a város lakosságának tényleg minden szegmensét és minden korosztályát megszólítja (tegnap este láttam önfeledten bulizni a Hobo-koncerten az egyik közismert belvárosi hajléktalant), ráadásul idén még az időjárás is kedvez, mert nincs akkora hőség, hogy a nappali rendezvények ideje alatt mindenki a hőgutától pihegjen tömbházlakása oltalmában.Emberek a toronyban - Ma a 10 éven aluliak számára is megnyílik a varázslatos lépcsőfeljáró.

Bővebben...
 
Megkezdődött a Szent István-napi néptánctalálkozó Kolozsváron

fotok-853A Kolozsvári Magyar Napok látogatója nem hallgat. Nem hallgat, mert muszáj beszélgetnie. Akkor is, ha eredetileg csak néma szemlélődésre ugrott ki a Farkas utcába egy percre.
Beszélget, mert lépten-nyomon ismerős köszön rá, beszélget, mert megállítják kedves szervezők és önkéntesek, és beszélget, mert vannak dolgok, amikre azért csak rá kell kérdezni, ha már itt vagyunk. Az ott mi, a dézsában? Hogy mire gyűjtenek? A koncert mikor kezdődik? És miből van a filcbaba haja?

Bővebben...
 
Erdély és a KMN

kolozsvarA Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozat modellértékűnek tekinthető az egész romániai magyarság számára. A nyolc napig tartó fesztivál megmutatta, hogy a lakossági számarányokat tekintve már-már szórványnak számító Kolozsváron is tud szépet alkotni a magyar közösség, hiszen annak jövője elsősorban nem a mennyiségi, hanem a minőségi mutatóktól függ.

Bővebben...
 
Sikerrel értek véget a III. Kolozsvári Magyar Napok

bethlendi_tamas_KMN2012_PXTB7882

A III. Kolozsvári Magyar Napok zárónapján, augusztus 20-án tartották a Zrínyi 1566 rockopera  erdélyi bemutatóját a főtéri nagyszínpadon. A közel három órás előadást a besztercei születésű Moravetz Levente írta és rendezte. A rockopera után Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, majd Gergely Balázs, a rendezvény főszervezője köszöntötte a Főtéren megjelent többezres közönséget.

Bővebben...
 
Megnyitott a fesztiválzóna a Farkas utcában

cikkek_aug16_farkasutcaTegnap délutántól ácsolgatták, kötögették, áramosították, ma pedig hivatalosan is megnyílt a Kolozsvári Magyar Napok fesztiválutcája. Idén teljes egészében lezárták a Farkas utcát, a színpad pedig a Báthory líceum előtt található.

Az utcában enni-inni, vásárolni lehet, délutántól pedig a koncertek is beindulnak: vasárnapig megfordulnak itt olyan, tehetségkutatókból ismert fiatal sztárok, mint Baricz Gergő, Szabó Ádám és László Attila, de fellép még a kolozsvári Karra és a gyerekműsorral készülő Szalóki Ági, és humoristák, mint Tóth Szabolcs és Zsók Levente.

Bővebben...
 
Fesztiválutca az egyetemtől a „sárkányölőig”, 120 sátorral

418389_443272652362178_1333515759_nHarminc önkéntes mintegy 120 sátrat húzott fel a Farkas utcában szerdán este: a református templomba koncertre igyekvők várakozással szemlélték a nyüzsgést az autóktól „felszabadított” hangulatos belvárosi utcában. Tegnap reggel a 11 órára hirdetett megnyitó idején többen még éppen csinosítgatták sátraikat, de akadt, aki roskadásig megpakolt pultja mögött már javában készítette az újabb kézművesterméket.

A Farkas utcai színpadot az idén másutt húzták fel: az egyetem főépülete és a Báthory-líceum közötti tér tágasabb, mint a levéltár előtti útszakasz volt tavaly. A megnyitót nem „hivatalosították” el, a szervezők részéről csupán a gyermekprogramokért felelős Sándor Boglárka (lapunk munkatársa) köszöntötte a munkanaphoz képest egészen tekintélyes számban gyülekező közönséget. A fesztiválutcával egyszerre a családos és gyermekprogramok is elkezdődtek a kollégium tornakertjében.


A tornakertben agyagozás zajlott már ma is, körmönfont kisasszonyok karkötőket készítettek, kisebbek só-liszt gyurmából ügyeskedtek sütiformákkal alakítgatott díszeket. A gyermekprogram szinte még csak bemelegítő a holnaptól kezdődő még gazdagabb kínálathoz. A színpadon szinte folyamatos a kínálat zenétől-tánctól humorig, minden este nagykoncerttel zárnak – a részletes programot naponta közöljük a Szabadságban, a teljes programot pedig letölthetik hírportálunkról is.Az egyetem melletti széles járdán a lombok árnyékban padok-asztalok várják a hűsölni, pihenni, falatozni-kortyolgatni vágyókat.

Bővebben...
 
Szól a III. Kolozsvári Magyar Napok „harangjáték-koncertje”

galaAz év 365 kolozsvári magyar hétköznapjából az augusztus 13–20. közötti nagybetűs Kolozsvári Magyar Napok harangszóként kondulnak Erdély fővárosában, s aki bekapcsolódik, mind hozzájárul a maga sajátos hangjával a közös harangjátékhoz – mondta a III. Kolozsvári Magyar Napok nyitógáláján a főszervező Gergely Balázs, továbbgondolva Bálint Tibor helyi író egyik művének mondatait.

Bővebben...
 
A válság ellenére nagyobb a keret

549517_442236799132430_1078045026_nHétfőn kezdődött és augusztus 20-ig tart a harmadik alkalommal megrendezett Kolozsvári Magyar Napok programsorozata, amelynek szervezőjét, a Kincses Kolozsvár Egyesületet idén nemzeti jelentőségű intézménnyé nyilvánította a magyar kormány.

Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke a hét 220 programjára utalva az MTI-nek hangsúlyozta: a bőség a kolozsvári magyar közösség erejét jelzi, hiszen a program egy része a város civil szervezeteinek, oktatási intézményeinek, egyházainak a felajánlásaiból állt össze.

Gergely Balázs hozzátette, hogy ezúttal is augusztus 19. és 20. köré szervezték a rendezvényeket. Károly Róbert magyar király ugyanis 1316. augusztus 19-én nyilvánította szabad királyi várossá Kolozsvárt, augusztus 20. pedig a magyarok nemzeti ünnepe. Újdonságnak számít, hogy a város alapításának 696. évfordulóján koccinthatnak is az ünneplők: a Törley pezsgőgyár 696 üveg pezsgőt ajánlott fel a rendezvényre, augusztus 20-án pedig idén első alkalommal zárul tűzijátékkal a rendezvénysorozat.

A hét során a város főterén felállított szabadtéri színpadon, a fesztiválutcává alakuló Farkas utcában és megannyi magyar intézmény, kávéház termeiben zajlanak párhuzamosan a kulturális, szórakoztató, valamint gyermekeknek szóló események. Gergely Balázs elmondta, hogy ezeket elsősorban a kolozsvári magyar közösségnek szánják, de szívesen látják a román ajkúakat és a turistákat is. Mint megjegyezte, örömmel tapasztalják, hogy a Kolozsvárról elszármazottak egyre nagyobb számban időzítik a magyar napokra hazalátogatásukat.

Bővebben...
 
Torony, jel és Haláltánc: elkezdődtek a Kolozsvári Magyar Napok

cikkek_48641Túl vagyunk az idei magyar napok politikusokban legsűrűbb rendezvényén: "harangoztak", reménykedtek, és még az olimpikonokat is számba vették.

Ismét komolyzenével és politikusokkal startolt a Kolozsvári Magyar Napok: a hétfő esti nyitógálán a Kolozsvári Magyar Opera és a Filharmónia, romániai és magyarországi politikusok felváltva koncerteztek. Előbbiek repertoárját könnyebb felsorolni, mint utóbbiakét, és azt is meg lehet állapítani, hogy Demény Balázs zongoraművész vendégszereplése volt a legemlékezetesebb mozzanat.   
A gála Verditől A végzet hatalma opera nyitányával kezdődött, majd jött Liszt Ferenctől a Haláltánc, Bartóktól a Magyar képek, Kodály Háry Jánosából és a Székelyfonóból részletek, Erkel Bánk bánjából a Hazám, hazám, te mindenem, a Saroltából pedig az Ordító áriája. Az est Mozart és Puccini operarészletekkel, illetve a Magyar táncokkal zárult.   

Bővebben...
 
Tíz esemény, ami nélkül a Kolozsvári Magyar Napok nem lenne az igazi

305084_319296058165882_539838839_nKész a programfüzet! És mi megkerestük benne azt a tíz pontot, amit szerintünk semmiképp nem szabad kihagyni idén, sőt más városokból is érdemes érte ideutazni.

Magma Video Night
Festmények sorban a falon, szobrok szépen elrendezve. Ha azt képzeled, hogy csak ilyen lehet egy kiállítás, itt az ideje változtatni rajta. Ennél jobb alkalom pedig nem is kínálkozhatna, mint a sepsiszentgyörgyi Magma kortárs kiállítótér videóinak vetítése.
Idő és hely: augusztus 14., kedd, 15.30 - Insomnia Kávéház

Bővebben...
 
Zokog a majom a szabványos rénszarvasnak

kep_magyarhozNégy nap alatt hét beszélgetésbe bonyolódhatunk rendezőkkel, alkotókkal, színészekkel, hogy ami a szemünkön bemegy, az a szánkon távozzon. Kedden rajtol a Kolozsvári Magyar Filmnapok.

Bánsági Ildikó lesz a harmadik Kolozsvári Magyar Filmnapok egyik meghívottja, most már nyilvános kulisszatitok, hogy a színésznő rögtön igent mondott a meghívásra. A kolozsvári vonatkozású filmek seregszemléjét a Tranzit Alapítvány szervezi, így a négy napos eseményre értelemszerűen a Tranzit Házban és annak udvarán kerül sor.

Most is ingyen kapjuk a kulturális mannát, de nem csak azért, mert a filmnapok a harmadik Kolozsvári Magyar Napokhoz kapcsolódik, hanem mert ilyen a Tranzit. Azért Tranzit.

A seregszemlén a kolozsvári filmes műhelyek friss alkotásain kívül (Filmtett, kukker.ro, Minimum Party, Transindex, Videopontes, BBTE, Sapientia EMTE) láthatunk két nagyjátékfilmet is, melyben kolozsvári színészek szerepelnek. A Vizsga című alkotásban például Dimény Áron, a kolozsvári magyar színház színésze játszik, aki nem mellesleg a filmnapok moderátora, konferansziéja, egyik szervezője.A Morgen című filmről csak annyit, hogy Hatházi András az egyik főszereplője, és nem is akármilyen, a film kásztingdirektora pedig Molnár Levente, aki szintén kiváló munkát végzett. A számtalan nemzetközi díj és jelölés mindenképp ezt bizonyítja.Bővebben...
 
KMN: „Akár hamarabb is kitalálhatták volna"

77476A magyar operában ma este 7 órakor kezdődő ünnepi műsorral nyílik meg hivatalosan a harmadik Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozata, amely az elkövetkező hét napon több mint kétszáz programmal várja az érdeklődőket.

Az egyik legrangosabb erdélyi magyar eseményre való ráhangolódás érdekében hétvégén nyakunkba vettük a belvárost, hogy a járókelőktől megtudjuk, hogyan is viszonyulnak a rendezvényhez. Kielégítő válaszokat kaptunk az általunk megkérdezett 25 személytől, magyaroktól és románoktól egyaránt. Noha utóbbiak nem igazán voltak tisztában a részletekkel, a kirakodó vásárra, mint mondták, mindenképpen ellátogatnak, és amennyiben tehetik, a kulturális és szórakoztató programokon is részt vesznek. Ilyen tekintetben tehát nem csak a magyaroké a Kolozsvári Magyar Napok.

Bővebben...
 
Bővült a ma rajtoló Kolozsvári Magyar Napok programkínálata
w_gergely_biMinden eddiginél színesebb programkínálatból válogathatnak a résztvevők a ma kezdődő, idén harmadik alkalommal megszervezett Kolozsvári Magyar Napokon (KMN), amely egy héten keresztül kulturális eseményekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel, kézműves-foglalkozásokkal, koncertekkel várja az érdeklődőket.

A nyitógálát ma este 7 órától a magyar opera épületében tartják. Az egyre terebélyesebbé váló rendezvény új kihívások elé állítja a szervezőket – többek között erről faggattuk Gergely Balázst.

Bővebben...
 
KIRRRÁLY!

cikkek_48491Tűzijátékkal és pezsgővel is ünnepelhetünk a Kolozsvári Magyar Napokon

Toronyzenével, szecessziós túrával, összesen kb. 230 programmal várnak a szervezők az augusztus 13-20. közötti rendezvényre. Egy biztos, nagyon belehúztak. Negyven helyszínen, körülbelül 230 különböző programmal várják az idén a szórakozni vágyókat a Kolozsvári Magyar Napokon augusztus 13-20. között - jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon a szervezők, akik elmondásuk szerint arra törekedtek, hogy olyan rendezvényt szervezzenek, amelynek a kezdő napján elmehetnek szabadságra, mert minden magától működik. "Ilyen rendezvénysorozatot, ennyire civilizáltan ebben az országban még nem szerveztek. A Kolozsvári Magyar Napok olyan modell, amelyre bátran büszkék lehetünk" - fejtette ki véleményét Szép Gyula, a Kincses Kolozsvár Egyesület egyik alapító tagja.

Bővebben...
 
Harmadszorra szervezik meg a Kolozsvári Magyar Napokat

Tűzijáték az önkormányzattól, pezsgő a Törleytől

foto_szabadsagos_cikk A Kolozsvári Magyar Napokat (KMN) szervező Kincses Kolozsvár Egyesület (KKE) képviselői tegnap a sajtó nyilvánossága előtt számoltak be az augusztus 13-a és 20-a közötti rendezvényről. Gergely Balázs főszervező szerint az eddigi két rendezvényen a város magyarságának 50 százaléka, azaz legalább 25 ezer ember vett részt. Szép Gyula, a KKE alapító tagja a komolyzenei programokat ismertette, majd Szabó Lilla programigazgatótól megtudtuk: 8 nap alatt 220 programot szerveznek 40 helyszínen. Sánta Levente fesztiváligazgató azt hangsúlyozta: 4 napon át a Farkas utca egészét lefoglalják. Kinizsi Zoltán, a KMN önkormányzati kapcsolatokért felelős szervezője elmondta: idén a kolozsvári városházi vezetőség ígéretet tett, hogy jövőre kiemelt rendezvényként támogatják a KMN-t. Augusztus 19-én, a város „születésnapján” a híres Törley pezsgőgyár jóvoltából több mint félezer pezsgősüveget nyitnak ki, a záró estén pedig tűzijátékot szervez a városháza.

Bővebben...
 
12

1. oldal / 2
160x600-slide2
Quantumpharm-banner
160x600-slide2
160x600-slide2
www.wedas.ro