A Polgárok Háza felkérésének eleget téve a Kolozsvár közelmúltjához szervesen kapcsolódó rendezvényünket a budapesti polgári közönség előtt is népszerűsítettük.


A kulturális és oktatási célokat szolgáló budapesti Polgárok Házát 2004 augusztusában adták át a polgári értékrendet támogató közösségek fontos találkozó helyeként. Az intézmény által szervezett Városi kultúrák a Kárpát-medencében című sorozat keretében mutatkozott be április 17-én Kolozsvár, mint Erdély fővárosa. A kulturális est keretében kiállítás nyílt Jánosi Andrea képzőművész illusztrációiból, valamint László Miklós és Miklóssy Gyula fotóművészek munkáiból. Az est díszvendége Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és Szőcs Géza Kossuth-díjas költő, író, miniszterelnöki főtanácsadó, kormánybiztos. Kolozsvár átfogó bemutatásában közreműködött Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője is, olyan neves személyiségekkel közösen, mint dr. Lupescu Radu történész, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusa, Nagy Péter, az Idea Könyvtér – Erdélyi Magyar Könyvek Boltja ötletgazdája, igazgatója. A zenét a Classis Quartet és a Tokos zenekar szolgáltatta, később pedig az estet Kiss-Budai Tibor mesterszakács gasztronómiai bemutatója zárta. A helyszínen Kolozsvár témájú könyvek is megvásárolhatók voltak a budapesti Tintakő – Idea Könyvtér könyvesbolt standjánál.

A Polgárok Háza meglepetéssel is szolgált a közönségnek: Gyulányi Eugénia (szül. 1915. március 15.) kolozsvári származású színművész Szabó Magda: Csé című elbeszélését adta elő. A színművésznő Budapesten él, és kora ellenezére olyan előadásban részesítette a közönséget, hogy mindenki a szemét törölgette a meghatódottságtól.

Az est keretében egyebek mellett Kolozsvár múltjáról volt szó, de a jelen lévők arra is felhívták a figyelmet, hogy a város ma is az erdélyi magyar kultúra és tudomány központja: a Babeș-Bolyai Tudományegyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, továbbá három történelmi magyar egyház püspöki székhelye, valamint több mint száz magyar civilszervezet központja. 

A város legnagyobb magyar rendezvénye a Kincses Kolozsvár Egyesület által 2010-től éves rendszerességgel megrendezett Kolozsvári Magyar Napok, amely rendezvény méltán nevezhető a Kárpát-medence egyik legjelentősebb magyar kulturális seregszemléjének.

Fotó: Mészáros Zoltán, Polgárok Háza