Újabb barátságos, ínycsiklandozó versengésre hívjuk Önöket!

Várjuk a szerencsét próbáló, sütni-főzni szerető, belevaló háziasszonyokat, baráti társaságokat, profi és amatőr szakácsokat az 5. Kolozsvári Magyar Napok örömfőzésére, melynek helyszíne idén is az Apáczai Líceum udvara.

Az Óperencián inneni versengésen túl Kiss-Budai Tibor mesterszakács Kolozsvári Magyar Kolbászos Óriáslecsója lesz a mesebeli finomság.

A bőséges kóstolgatások mellett garantált a hetedhét országra szóló jókedv és mulatozás, mivel kalotaszegi zenészek fogják elvarázsolni a résztvevőinket.

Időpont: 2014. augusztus 23., szombat, 9 óra

Jelentkezni lehet 2014. augusztus 19-ig Dobra Imolánál a e-mail címen, illetve a 0742-591-639-es telefonszámon.

Csütörtök, augusztus 21.

17.00–20.30 – Nemzetközi Gastro és Folk Fest – a fesztiválon részt vevő együttesek gasztronómiai bemutatója, koncertek, nemzetközi táncház az Apáczai Líceum udvarán

 

Általános tudnivalók:

Nagyobb helyszín bérlésével – az előző esztendőkkel ellentétben – igyekszünk KORLÁTLAN RÉSZVÉTELT biztosítani a borkóstolókon, kiiktatva ezáltal a korai tolongást, illetve az előzetes bejelentkezést.

A borkóstolók helyszíne: Egyetemiek Háza (Farkas utca 3. sz.)
A kezdési időpont mindennap 18 óra. Nyitás 17.30-kor. (Szombaton már 15 órakor is tartunk egy kóstolót, aznap 14.30-kor fogunk nyitni.)

Helyfoglalás az érkezés sorrendjében.

A kóstoló ára 15 lej, ennek fejében egy kóstolópoharat kap a vendég, amelyet a kóstolót követően természetesen magával vihet. A visszaélések elkerülése végett egy személy egy alkalommal legfeljebb két poharat válthat. Amennyiben több kóstolón kíván részt venni, poharat minden alkalommal vásárolnia kell.
A poharak egyébként felhasználhatók lesznek a Farkas utcai borvásárban is, ahol – a kereskedőkkel történt egyeztetés nyomán – kiszolgálás csak üvegpoharakba történik.

Program (augusztus 18-24.):

Hétfő, 18:00 –Tokaj Kereskedőház
Kedd, 18:00 – Nachbil, Krasznabéltek
Szerda, 18:00 – Vinca, Kárásztelek
Csütörtök, 18:00 – Kaláka pince, Tokaj
Péntek, 18:00 – Szentesi József pincéje, Etyek-Buda
Szombat, 15:00 – Mircea Dinescu pincészete
Szombat, 18:00 – Szeleshát, Szekszárd
Vasárnap, 18:00 – Orsolya pince, Eger

Újdonságok:

Bortúrák (és borismereti képzések)

A hétvégi borvásár idején délutánonként magyar, illetve román nyelvű vezetett borbemutatókon vehetnek részt a kedves érdeklődők, ahol 5-6 termelő illetve boros stand kínálatából kóstolhatnak egy-egy tételt, rövid szakmai magyarázattal fűszerezve. A részvétel 15 lej, amely a kóstolt borok árát foglalja magába. Az indulás a Borsarock standjától történik, a román nyelvű borbemutató 16, a magyar nyelvű pedig 17 órakor kezdődik.

 

A Wine-in-Business a londoni székhelyű Wine and Spirit Education Trust (WSET) egyetlen hazai központja. A cég a borvásár idején az intézmény sátrában rövid borismereti képzéseket és fajtaismertető kóstolókat tart, minden nap 15:00, 16:00 és 17:00 órai kezdettel.

A résztvevők száma 10-12 fő, a részvétel ingyenes!
Az előadások 30 percesek, és betekintést nyújtanak a WSET borismereti képzések alap- és középfokú szintjébe. Az elméleti ismertető után a résztvevők megkóstolhatnak néhány csodálatos világfajtát, hiszen rizling, merlot, sauvignon blanc, syrah, chardonnay és chenin blanc bemutatókkal várjuk Önöket. Utolsó nap két magyar érdekeltségű fajta is lesz: Erdélyt a királyleányka, míg a magyar fajtákat a furmint képviseli.
A borokat Szakács-Orha Imre, Románia első WSET trénere mutatja be.
Látogasson meg minket a Wine-in-Business sátrában!

Bővebben...

Hétfő, augusztus 18., 18 óra

A Tokaj Kereskedőház Zrt. a Magyar Állam tulajdonában lévő nemzeti pincészet. A több mint 300 éves történelmi Tokaji Borvidék, amely 2002 óta az UNESCO Világörökség része, legnagyobb borászataként a magyar borászati tradíció és hagyomány legfőbb őrzője és védelmezője. A Tokaj Kereskedőház több mint félévszázados borászati tapasztalattal rendelkezik, ezáltal mindig is meghatározó szereplője volt Tokaj-Hegyalja életének.

Bővebben...

Kedd, augusztus 19., 18 óra

Borászatunk folytatja azt a munkát, amit elkezdett. Továbbra is kiemelkedően fontos számunkra a hagyományok ápolása és az, hogy újra híressé tegyük az elfelejtett Szatmár-Kővár borvidéket, melynek szíve Krasznabéltek volt.

Jelenleg 25 hektáron termesztünk szőlőt, több kicsi dűlőn, melyek közül adottságait tekintve legkiemelkedőbb a Nachbil. A jól ismert nemzetközi fajták mellett, mint a pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, syrah, sauvignon blanc, chardonnay, rajnai rizling, fontos számunkra a helyi fajták termesztése is, mint a zöldszilváni, királyleányka, feketeleányka vagy grünspitz.

A Nachbil számára elsődleges mindig a természetesség volt és marad is, mert igazán szépet és jót csak a természet tud alkotni.

 

Szerda, augusztus 20., 18 óra

Minőségi borokat akarunk előállítani Erdély egyik legrégebbi pezsgőgyártó vidékén. Legfőbb termékeink a csendesborok valamint a természetes széndioxiddal palackozott gyöngyöző borok lesznek, nagyrészt körösvidéki eredetmegjelöléssel.

Az ültetvény maga 25 hektár kiterjedésű, egybefüggő, amfiteátrum alakú, és a Szilágy megyei Kárásztelek északi határában terül el egy déli kitettségű domboldalon.

Bővebben...

Csütörtök, augusztus 21., 18 óra

A Kaláka Pince alig két esztendeje alakult három barát összefogásából. Mádon nyolc hektáron gyimesi rackákat tartanak, Tállyán hét hektáron szőlőt művelnek, borászkodnak. Céljuk, hogy megtalálják a borvidék egykori vezető településének, Tállyának az arcát, dűlőinek szépségét. Összesen hat tállyai dűlőben, két történelmi kiemelt első osztályú, két másod osztályú és két nem klasszifikált dűlőben gazdálkodnak.

Bővebben...

Péntek, augusztus 22., 18 óra

Szentesi József az egyik legeredetibb magyar borász, a kézműves, technológiamentes, hagyománykutató, kísérletező borkészítés mestere. Régi magyar szőlőfajtákat (csókaszőlő, laska, vörös dinka szerémi zöld, kékbajor tihanyi kék, tarcali kék sárfehér fekete muskotály) és elfeledett területeket fedez föl újra. Borai egyediek, gazdagok, karakteresek, néha rusztikusak. 12,5 hektáron gazdálkodik, nagyobbrészt a Velencei-tó mellett, Nadap környékén, pincéje pedig Budaörsön van. Figyelme az elmúlt években a pezsgőkészítés felé fordult.

Bővebben...

Szombat, augusztus 23., 15 óra

A közismert költő, Mircea Dinescu, 2009-ben elérkezettnek látta az időt, hogy bor iránti szeretetét a nagyközönséggel is megossza, és elkezdte forgalmazni borait.

Jelenleg 50 hektáron gazdálkodik a Cetate nevű településen, a Segarcea után ez a második legnagyobb ültetvény Olténiában. Mivel a szőlők már kiöregedtek, európai uniós alapok segítségével újratelepítette ezeket.

Bővebben...

Szombat, augusztus 23., 18 óra

A Szekszárdi dombság legdélebbi részén, a Mecsek dombokká szelídült lankái és az Alföld találkozásánál, az Alsónyéki-hegy fennsíkján terül el a Szeleshát dűlő, a pincészet névadója.

A birtok nevét a dombot mindig simogató keleti szélről kapta. A széljárás oka a völgység hűvös és az alföld száraz, meleg légtömegeinek folytonos cserélődése, ezért az éjszakák hűvösek és a környékhez képest a nyári csapadék is lényegesen kevesebb. A nappali száraz, meleg levegő miatt az aszályos napok száma nagyon magas.

Bővebben...

Vasárnap, augusztus 24., 18 óra

Az Orsolya Pince az Egri borvidéken működő kis családi borászat: 10 hektár szőlő, egy borász házaspár: Turcsek Orsolya és Tarnóczi Zoltán, egy riolittufába vájt pince Ostoros falu végén. A borok a lehető legtermészetesebben készülnek, a fehér és vörös borok is hordóban érlelődnek hosszú hónapokon át. A szó hagyományos értelmében vett családi borászat, ahol a szülők, nagyszülők, gyerekek végzik a munka döntő többségét. (A gyerekek elsősorban a címkék megrajzolásába segítenek be.) A szőlőterületek Ostoros, Eger, Andornaktálya települések határában helyezkednek el, a szőlőfajták választéka: olaszrizling, leányka, chardonnay, viognier, furmint, ezerjó, csókaszőlő, kadarka, pinot noir, merlot, syrah, kékfrankos, cabernet franc, zweigelt.

Bővebben...

Vasárnap, augusztus 24., 15 óra
Az előadás helyszíne: Egyetemiek Háza (Farkas utca 3. sz.)

A borkóstoló meghívott előadója Dr. Mészáros Gabriella nemzetközi tanácsadó, borszakíró, az első nemzetközi borakadémikus Magyarországon, valamint a Borkollégium oktatási központ vezetője. Útmutatásával néhány jellegzetes Kárpát-medencei bort fogunk megkóstolni, és kiderül majd, hogy mi is passzol a leginkább egy illatos fehér borhoz, illetve egy bársonyos vöröshöz. A borok mellé az ízvilágukat kiegészítő falatkákat kínálunk.

Bővebben...


A boros rendezvények szervezője a
Borvadász Társaság