Hétfő, augusztus 18., 17:00 óra

Helyszín: a Kolozsvári Rádió stúdióterme

Operett- és sanzonest Csép Sándor és Claude Romano emlékére a Trio Interbelique előadásában

A Trio Interbelique repertoárjában olyan nagy klasszikusok művei szerepelnek, mint Mozart, Schubert, Lehár Ferenc, Kálmán Imre, Ábrahám Pál. A listáról a neves bukaresti és budapesti zeneszerző, Ionel Fernic és Márkus Alfréd, valamint a kolozsvári sanzonszerző, Claude Romano sem hiányozhat.

Bővebben...

Kedd, augusztus 19., 17:00 óra

Majó Zoltán, művészeti vezető, Szabó Mária, Miklós Noémi és Mihaela Maxim

Helyszín: Redut/Erdélyi Néprajzi Múzeum (Unió/Memorandumului u. 21.)

Barokk zenei utazás Erdélyből Londonba, XVII-XVIII. sz.

A Flauto Dolce együttes műsorában jelen van a kora- és későbarokk zene (17. és 18. század) néhány ritkán megszólaló szerzeménye ismert és kevésbé ismert szerzőktől (Uccellini, Monteverdi, Montéclair, Williams, Bach, Telemann) korabeli hangszerekkel (barokk furulyák, csembaló, énekhang), historikus, korabeli elődási stílusban. A hazai régi zene is jelen van a műsorban a Kájoni-kódex (17. sz.) néhány – kevésbé ismert – zenedarabjának köszönhetően. A műsor – a zene szárnyain - végigvonul az Erdély-Bécs-Észak-Olaszország-Lipcse-Hamburg-Párizs-London útvonalon.

Bővebben...

Szerda, augusztus 20., 17:00 óra

Kortárs zeneszerző nők műveit előadják: Adorjáni Csenge,  Ammer Helga, Demény Renáta, Diószegi, Benjámin, Gebe-Fügi Renáta, Oláh Orsolya, Tifán Edina

Helyszín: Redut/Erdélyi Néprajzi Múzeum
Szervező: RMDSZ Nőszervezet

 

 

Bővebben...

Csütörtök, augusztus 21., 17:00 óra

Helyszín: Redut/Néprajzi Múzeum (Unió/Memorandumului 21. sz.)

A Concordia vonósnégyest 1971-ben alapította Ágoston András, Márkos Albert, Miklós András és Márkos András. A vonósnégyes rengeteget koncertezett Romániában, főleg Erdély több városában és Európa számos országában.

A vonósnégyes fontosnak tartotta és tartja a hazai zeneszerzők műveinek folyamatos programálását, új művek bemutatását és rögzítését.

A Concordia jelenlegi műsora Mozart KV 575-ös vonósnégyese mellett két kolozsvári zeneszerző, Farkas Ödön (18511912) és Márkos Albert (19141981) vonósnégyeseit is tartalmazza.

Bővebben...

Csütörtök, augusztus 21., 18:30 óra

Műsoron: Liszt F.: Eroica transzcendens etűd; A. Skrjabin: cisz-moll etűd op. 42; L. van Beethoven: Les Adieux szonáta, op. 81a; G. Enescu: Szvit op.10. no.2.; Bartók B.: Szonáta (1926).
Helyszín: EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.)
Szervező: GYMAE

A kolozsvári születésű Demény Balázs kivételes tehetségű zongorista. Zongoratanulmányait szülővárosában kezdte Buzás Pál növendékeként, jelenleg Budapesten és Berlinben mesterizik zongora szakon.

 

Bővebben...

Péntek, augusztus 22., 17:00 óra

Valentiny Gábor zongora és Kostyák Előd cselló kamarakoncertje

Helyszín: Redut/Erdélyi Néprajzi Múzeum


Imhol a Kolozsvári Szalon! Tessenek befáradni!

Ez egy olyan alkalom, ahol különböző ízlésű emberek találkoznak, és sok minden eszükbe jut. Például az, hogy Kolozsvár egyik aranykorában Brassai Sámuel a házimuzsikálók köré egyesületet vont, akik aztán igen neves embereket hívtak el koncertezni Kolozsvárra. Az akkoriban divatos repertoár patináját kívánja feleleveníteni a műsor hungaromantikus vonulata: a Popper: Magyar rapszódia édes-bús cirkuszi artistája, a virtuóz cigányzenész, a Brahms: Magyar táncok, meg még talán az elemelkedés hangján remegő-dübörgő Liszt: Csárdás obstiné is. Liszt történelmi arcképei közül Petőfire nézünk fel a kései Liszt meditációs technikáival. A Kolozsvári Szalon helyszíne a Redut (a jelenlegi Erdélyi Néprajzi Múzeum), ahol Brahms is adott hangversenyt, a nemrégen avatott emléktábla felirata szerint Liszt kétszer is.

Bővebben...

Szombat, augusztus 23., 17:00 óra

Helyszín: Kolozsvári Magyar Opera

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara számtalan magyarországi és külföldi hangversennyel, valamint szinte a teljes szimfonikus és oratóriumi repertoár rádió-, TV- és CD-felvételeivel vívta ki rangját a nagyzenekarok élmezőnyében. Hetvenéves fennállása óta állandó közreműködője a nemzetközi zenei versenyek döntőinek és gálakoncertjeinek.

Bővebben...

Vasárnap, augusztus 24., 14:00-18:00 óra között

Helyszín: Szent Mihály-templom

A maraton elnevezést általában sporttevékenységek alkalmával említjük, de az idei Kolozsvári Magyar Napokon, új értelmet adva a szónak, zenei kulturális „távfutás”-ra szeretnénk meghívni az érdeklődőket. A legenda szerint Pheippidész görög katona futva tette meg a 150 mérföldnyi távolságot Marathón és Spárta között, hogy a perzsa túlerővel szemben Athént megvédje, és a spártaiak segítségét kérje. Az orgonamaraton alkalmával Pheippidész szerepét kolozsvári orgonisták vállalták fel, hogy előadott műveik által végigfussák a különböző zenei stílusok félévezrednyi „terjedelmét”.

Bővebben...

Vasárnap, augusztus 24., 17:00 óra

DSC 5016 lit

Helyszín: Erdélyi Néprajzi Múzeum  Redut nagyterem

A vonósnégyes 1983-ban alakult, ezt követően mintegy 10 éven át a kíváló hegedűművész és tanár Tátrai Vilmos művészeti irányításával működött.

Számos bel- és külföldi mesterkurzuson vettek részt (Kurtág György, Rados Ferenc, Devich Sándor, Végh Sándor, Melos vonósnégyes). Több nemzetközi kamarazenei és vonósnégyes verseny (Trapani, Evian, Reggio Emilia, Graz) díjazottjai. Grazban elsők lettek.

Számos lemezfelvételt készítettek a Hungaroton, a Marco Polo és a Naxos kiadónál, több ízben szerepeltek a Vatikáni, a Müncheni és a Frankfurti Rádióban.

Bővebben...

Vasárnap, augusztus 24., 19:00 óra

Helyszín: a Szent Mihály-templom tornya

Előadó: Neumarkt Brass – Marosvásárhely

Műsoron: J. S. Bach, G. F. Haendel, J. Clarke, H. Purcell művei (részletek)

A toronyzene különálló zenei műfajként a 17. századtól vált népszerűvé német nyelvterületen, és olyan többszólamú muzsikát jelölt, amelyet rézfúvósok csoportja a városháza vagy a templomok tornyából játszott a napszakok vagy más események jelzésére.

Bővebben...