Időpont: 2014. augusztus 23–24.

Helyszín: Fogoly utca

Az Emese park az 5. Kolozsvári Magyar Napokon kétnapos programmal jelentkezik a Fogoly utcában. A középkori múzeumfalut működtető Őskultúra Alapítvány célja, hogy szakmailag hiteles programokkal segítse a korai Árpád-kor széles körű megismertetését, a korszak kísérleti régészeti, ún. "történelmi életmód rekonstrukciós" feldolgozását. Építettek egy 10- 11. századi települést, ebbe beköltözve életvitelszerűen jelenítik meg egy államalapításkori ispáni vár életét.

A Kolozsvári Magyar Napokon a történelmi életkép megjelenések fő motívuma Hunyadi Mátyás koronázásának aktualitása, a kerek 550. évforduló. Egy, a XV. század elejét-közepét idéző középkori ünnepi és vásárnapi forgatag díszleteit, kellékeit építik ki a várfal utcájában:

– díszes, ponyvatetős nézőtéri ácsolat, előtte lovagi viadaltérrel, négy darab korhű szekér kihajtható ponyvatetőkkel

– kézműves pultok, árnyékvető-esőtető vásznak

– lovagi sátrak

– hordók, ácsolt padok, lócák, asztalok

– korhű zászlók, kopják, pajzsok és egyéb térdíszítmények

– várfalra kiakasztható szégyenketrec, fakalodák

–céltáblák számszeríjászathoz/íjászathoz, hajítógép

A pénteki kitelepülést követően a két nap során az érdeklődő sokadalom folyamatosan résztvevője lehet egy középkori ünnepnek/vásárnapnak. Végigjárva a várfal utcáját, az adott történelmi korszak jellegzetes karaktereivel, tárgyaival és szituációival találkozhat:

– a táborozó lovagok és fegyveres vitézeik, akik a nap folyamán több ízben összemérik tudásukat és fegyvereik erejét a tribün előtti viadaltéren

– zenészek, lantos dalnokok játszanak középkori és népzenei dallamokat (napi három alkalommal)

– középkori játékokban és ügyességi feladatokban teheti próbára rátermettségét az érdeklődő

– kipróbálható a számszeríj és az íjászat

– megnézhetőek a korabeli kézműves mesterségek fogásai az élőmunka-bemutatókat tartó mestereknél, akik korabeli vásározó kézműveseket jelenítenek meg korhű készítményeikkel és szerszámaikkal

– a vállalkozó kedvű érdeklődő megörökítheti magát kalodába/szégyenketrecbe zárva, beöltözhet korabeli viseletekbe

 További információk az Emese parkról: www.emesepark.hu