Hétfő, augusztus 18., 19:00 Főtér

A Takáts Tamás Dirty Blues Bandet 1989-ben Takáts Tamás és Gál Gábor alapította. Hitvallásuk: „Minden hangot a zenészek saját kezűleg játszanak, az énekes pedig a saját hangján énekel”.

Kezdetben a ’20-as, ’30-as évek blues-klasszikusait játszották, budapesti és vidéki klubokban, fesztiválokon szerepeltek. 1993-ban jelent meg a Takáts Tamás Dirty Blues Band 2, a CD-ről több dal sláger lett (Pocsolyába léptem, Zakatol a vonat, A babám mindig haza vár…).

Bővebben...

Hétfő, augusztus 18., 20:00  Főtér

A Kalapács magyar heavy-metal együttes, melyet Kalapács József (ex-Pokolgép, ex-Omen) énekes alapított egykori Sámán-tagok közreműködésével. A Sámán szintén heavy-metalban utazott, a zenekar 1992-ben szűnt meg véglegesen.

A Kalapács történetéről dióhéjban annyit, hogy miután Kalapács József Paksi Endrével és az Ossian két tagjával elkészítette a korai Pokolgép-dalokat feldolgozó Az első merénylet című albumot, a koncertezéshez új zenekart kellett összeállítania. Ebből az együttesből született a Kalapács zenekar, amely első saját szerzeményekből álló albumát 2002-ben jelentette meg Ösztön címmel.

Bővebben...

Hétfő, augusztus 18., 21:00 Főtér

Az 1979-ben alakult zenekart a szakmában és a közönség köreiben is supergroupként emlegették. A Skorpió, a Mini, és a P-Mobil együttesekből alakult olyan alapító tagokkal, mint Vikidál Gyula, Németh Gábor, Szűcs Antal Gábor, Papp Gyula, Németh Alajos.

A Dinamit 1979 és 1982 között két kislemezt és két nagylemezt adott ki, több száz koncertet tartott itthon és külföldön óriási sikerrel.

Bővebben...

Hétfő, augusztus 18., 22:00 – Főtér

Az Atilla Fiai Társulat rockszerveződés, melynek elsődleges küldetése a nemzeti rockoperák élő koncertelőadása.

Az Atilla Fiai Társulat repertoárjában olyan művekből szerepelnek részletek, mint az István a király, a Honfoglalás, az Egri csillagok, az Atilla – Isten kardja, az Árpád népe, a Sacra Corona, a Cantus Hungaricus. A zenekarral korábban olyan előadók léptek fel, mint Babári József, Fehér Nóra, Kalapács József, Kálmán György, Koroknai Árpád, Rudán Joe, Sári Évi, Tóth Renáta, Varga Miklós vagy Vikidál Gyula.

A kolozsvári koncert meghívott előadója Varga Miklós.

Bővebben...

Kedd, augusztus 19., 20:00 – TIFF-ház terasza

A kolozsvári származású gitárművész az Andalúz flamenco-t mutatja be a tisztelt hallgatóközönségnek sajátos interpretációban. A hold alatt koncert misztikus jegyeket hordoz, és különböző életérzéseket jelenít meg, mint például a szerelmet, a csalódást és az újjászületés élményét.

Homonnai Varga András képzőművész és flamencogitáros 25 évvel ezelőtt autodidakta módon kezdett el gitározni. Spanyolországi körútjai után vált szenvedélyévé a flamenco. Számtalanszor fellépett Erdélyben, Magyarországon és természetesen Spanyolországban, a flamenco hazájában.

www.andrasvarga.ro

 

Kedd, augusztus 19., 20:30 – Főtér

Tamás Gábor kolozsvári születésű, rendkívül népszerű előadóművész. Jelenleg Svédországban él, rendszeresen koncertezik világszerte. Kiemelt figyelmet fordít szülőföldjére, Erdélyre, ahol évente többször is fellép, nevét kis településeken is ismerik. Kétévente indul koncertturnékra New Yorktól Stockholmig, Budapesttől Erdélyig, és a turnék alatt szinte kivétel nélkül mindig új lemezt mutat be.

Tamás Gábor olyan közismert dalok előadója, mint az Ó, Erdély szép hazám! vagy A Donát úton nyílnak már az orgonák.

Gyerekkorában klasszikus zenét tanult. 1970-től felhagyott a komolyzenével, és könnyűzenével kezdett el foglalkozni, őt tartják a romániai magyar könnyűzenei műfaj egyik megteremtőjének. 1968 és 1975 között könnyűzenei szerkesztőként dolgozott a Román Televízió és Rádió magyar adásainál.

Bővebben...

Szerda, augusztus 20., 18:00 – Farkas utca

Stephanie Robinson – Theodore Shank – Adele Edling Shank: Serena in X-tremis

serena proba bi-5633A Kolozsvári Állami Magyar Színház a 2013/2014-es évadot a Serena in X-tremis című előadás ősbemutatójával zárta. A társulat Stephanie Robinson – Theodore Shank – Adele Edling Shank amerikai szerzők első közös musicaljével 2011-ben egy workshop keretében találkozott először. A három éve kezdődött projekt Albu István rendezésében koncertelőadásként valósult meg, olvasható a www.jatekter.ro-n.

Bővebben...

Szerda, augusztus 20., 19:30 – Farkas utca

Az együttes 2006-ban alakult a Nagyváradi Zsidó Hitközség keretében. A sikeres bemutatkozás után több nagyobb eseményre is meghívták a zenekart, 2007-ben például ők nyitották meg a nagyszebeni Euroiudaica fesztivált az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként. Nagy sikert arattak a segesvári Proetnica fesztiválon, muzsikáltak Magyarországon, Izraelben (tzfat-i klezmer fesztivál), Argentínában (KlezFiesta nemzetközi fesztivál).

Rendszeresen koncerteznek a Bukaresti Zsidó Állami Színház színpadán, a brassói zsinagógában, a nagyváradi filharmónia nagytermében. Kolozsváron is megfordultak a Tranzit Ház meghívására.

Bővebben...

Szerda, augusztus 20., 21:30 New York Kávéház

Jelenlegi formájában a zenekar egészen frissnek mondható. A tagok –Hollai-Heiser Ádám (ének), Demeter Szilárd (basszusgitár), Galyas Marcell (dob), Megadja Gábor (gitár) – a tavaly kezdtek együtt zenélni.

Idén januárban egy tagkiválást követően – műfajilag a blues rock mellett döntve – új lendülettel álltak neki a számok írásának, így repertoárjuk a rock örökzöldjei mellett most már kb. fele arányban saját nótákat tartalmaz.

 

Csütörtök, augusztus 21., 17:00 Farkas utca

A 100 Folk Celsius 1976 nyarán alakult, zenei stílusukat a country és a bluegrass határozza meg. Koncertjeik humoros, vidám hangulatúak, erről elsősorban a zenekar frontembere, Orbán József gondoskodik. Első slágerük a Jó öreg tér visszavár című dal, mely egyben az első kislemezt is jelentette.

Az első nagylemez megjelenése után folyamatosan készültek az új lemezek: Ohio, Paff, a bűvös sárkány, Ferkó, Öcsi meg én, A nagy ho-ho-horgász, Vidéki kislány. A repertoár ékes darabjai közé tartoznak a Miki Manó mesékhez írt slágerek.

Bővebben...

Csütörtök, augusztus 21., 19:00 – Farkas utca

A Kolozsvári Magyar Opera és Filharmónia művészeiből alkotott Operettissimo négy énekesből, egy hegedűsből és egy zongoristából áll. Nótát, operettet, revüt és musicalt játszanak.

Az együttes többször fellépett fesztiválokon, ünnepségeken, megemlékezéseken olyan városokban, mint Nagyszeben (Ars Hungarica – 2008, 2011, Hungaricum Napok – 2009), Beszterce (EMKE Magyar Napok – 2009, 2010, 2011,2012), Nagykároly (Augustfest – 2011), Kolozsvár (Kolozsvári Magyar Napok – 2011), Dés (2012), illetve magyarlakta községekben, falvakban, különböző falunapok és ünnepségek alkalmával (Tordatúr, Koronka, Aranyosegerbegy, Várfalva stb.).

 

Csütörtök, augusztus 21., 19:00 Főtér

„A Kiscsillag negyven körüliek garázsrockzenekarának indult, amely úgy alakult, hogy úgy alakult. Egy szép napon Lovasi András felfedezte magában a szunnyadó riffelős szólógitárost, vásárolt egy megfelelő hathúros hangszert, és szólt a Kispál és a Borz egykori dobosának, Brautigam Gábornak, az ős-Kispál basszusgitárosnak, Ózdi Rezsőnek, valamint a PUF-os Leskovics Gábornak, aztán úgy maradtak” – ezekkel a sorokkal kezdi bemutatkozását hivatalos honlapján a zenekar.

Bővebben...

Csütörtök, augusztus 21., 21:00 Főtér

A huszonhárom éves Quimby Magyarország egyik legnépszerűbb zenekara, a fesztiválok állandó nagyszínpados fellépője, klubkoncertjei, színházas fellépései egyaránt eseményszámba mennek. Olyan együttes, melynek lemezeire, zenéire és – ami legalább ennyire fontos – szövegeire nem lehet nem odafigyelni.

A Quimby két évtizedes pályafutása alatt kilenc albumot jelentetett meg, ezek közül például a Kilégzés Az év hazai modern rock albuma díjat nyerte el. 

Bővebben...

Péntek, augusztus 22., 17:00 Farkas utca

Népdalénekes, előadóművész, író, aktivista. 2007-ben a Magyar Kultúra Nagykövete és a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjének tulajdonosa.

Már hatévesen elkezdett néptánccal és népzenével foglalkozni. Magyar, roma és bolgár népzenén nevelkedett, később más népek zenéiről is tanult (szefárd zene, indiai zene), ma leginkább saját dalait énekli.

Bővebben...

Péntek, augusztus 22., 18:30 Farkas utca

Bródy János a magyar kultúra emblematikus alakja, művészetében ott tükröződnek az elmúlt fél évszázad jelentős fordulatai.

1964-ben került az Illés zenekarba, ahol Szörényi Leventével megalkották a magyar rock első felejthetetlen dalait (Amikor én még kissrác voltam, Sárga rózsa). Ezekkel a dalokkal írta be magát a szövegíró és gyakran dalszerző Bródy János a magyar könnyűzenei kultúra aranykönyvébe.

Bővebben...

Péntek, augusztus 22., 20:00 – Főtér

Az MR Szimfonikusok immár negyedik alkalommal lépnek színpadra a magyar popszakma jeles képviselőivel, ezúttal a Kolozsvári Magyar Napokon, első alkalommal Budapesten kívül.

Az est folyamán fellép Péterfy Bori, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Heaven Street Seven és az Irie Maffia.

A Petőfi Rádió 2010-ben mutatta be nagysikerű Szimfonik nevű programját, amelynek keretében egy rockzenekar és egy szimfonikus zenekar találkozott. A találkozásból egy jól ismert magyar dal rock-hangszereket sem nélkülöző nagyzenekari változata született meg. A Heaven Street Seven Ez a szerelem című dalának szimfonikus változatára minden bizonnyal sokan emlékeznek.

Bővebben...

Szombat, augusztus 23., 17:00 Farkas utca

Elődje a Longstep, mely tavaly novemberben vált ketté. Az A38-as színpadán is koncertező Longstep két szerzőpárosa, Demeter Szilárd és Stumpf András intett búcsút a zenekarnak, és alapította meg a Longerstepet.

A szövegíró-basszusgitáros és a dalszerző-gitáros már januárban új dalokkal rukkolt elő, a dalcsírákat megmutatták Szilárd ismerősének, a 2011-es X-faktor harmadik helyezettjének, hogy ajánljon valakit az énekesi posztra.

Bővebben...

Szombat, augusztus 23., 19:00 Farkas utca

A Parno Grasztot 1987-ben alapították. Az együttes alapfelállása szűken tíz tag, de zenélnek húszan is, illetve a zenekar mellett néha egy tíztagú tánccsoport is fellép.

A zenei gyökereiket közvetlen környezetükből gyűjtötték, a szabolcs-szatmári Paszab településről és környékéről. Az előadók magyarul és romani nyelven énekelnek.

Bővebben...

Vasárnap, augusztus 24., 18:00 – Farkas utca

Harmadik Zenekar
Tokos Zenekar
Kacsó Hanga Borbála

Bővebben...

Szombat, augusztus 23., 20:30  Főtér

Amikor 1964 decemberében öt fiatalember egymás tenyerébe csapott, még nem gondolták, hogy a következő évtizedekre a magyar könnyűzenei élet és a pop szakma meghatározó zenekara és egyéniségei lesznek, sőt, hogy a magyar Beatlesként emlegetik majd őket. Bródy János, Illés Lajos, Pásztory Zoltán, Szörényi Levente és Szörényi Szabolcs „ma már idol, minden daluk sláger, minden üzenetük kordokumentum”. Közös pályafutásuk során majdnem száz nóta született. Sajnos a történetük is megegyezik a Beatles sorsával, hiszen erejük teljében veszített el a zenekar két tagot, Illés Lajost és Pásztory Zoltánt.

Bővebben...

Vasárnap, augusztus 24.,16:00 óra – Farkas utca

A Kolozsvári Magyar Opera hivatásának és küldetésének érzi, hogy az opera- és operett-irodalmat eljuttassa olyan vidékekre is, ahová nem sok társulat jut el. Ennek érdekében évek óta a legjobb művészeit kéri fel a vidéki előadásokhoz, ahol slágerekből összeválogatott műsorai nagy sikernek örvendenek. A társulat nevet is kapott: Operett Group Project.

Az Operett Group Project 19 tagból áll, mindannyian a Kolozsvári Magyar Opera művészei. A csapat öttagú zenekarból, balettkarból és nagy elismerésnek örvendő szólistákból áll össze.

Bővebben...

Vasárnap, augusztus 24., 18 óra – New York Kávéház

Harcsa Veronika – Gyémánt Bálint Duó – a kiváló énekesnő és gitáros különleges atmoszférájú kettőse. Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint gyümölcsöző együttműködése közös duó létrehozását eredményezte. 2013-ban a Művészetek Palotája Hangversenytermében mutatták be a Lifelover című lemezüket, amely Japánban a Whereabout Records, Nyugat-Európában pedig a Traumton Records gondozásában jelent meg.

Bővebben...

Vasárnap, augusztus 24., 20:30 Főtér

1500 teltházas előadás, 14 két felvonásos, egész estés produkció, 12 ország, több mint egymillió néző – mindezt 14 év alatt, 28 táncművésszel, 30-40 fős irodai és technikai apparátussal. Ez az ExperiDance Production tánctársulat teljesítménye számokban.

A társulat 2000-ben alakult. Sikere abban rejlik, hogy a hagyományok tisztelete mellett képes eltérni a tradicionális formáktól, törekszik az újra. Egyedien vegyíti a magyar táncművészetet a kortárs táncirányzatok elemeivel, a show-k csillogásába csomagolja a tradicionális magyar néptánc színes és széles tárházát.

Bővebben...