Székelyföld legészakibb térségének múzeuma 1950-ben alakult. Nevét Tarisznyás Márton néprajzkutatóról kapta, aki meghatározó alakja volt az intézmény fejlődésének. A környék kulturális, történeti, néprajzi, természettudományi és képzőművészeti  értékeinek őrzésével és műemlékvédelemmel  foglalkozó intézmény számos, az előbb felsorolt értékekhez kapcsolódó gyűjteménnyel rendelkezik a Gyergyói-medencéből.

Bővebben...

A Szépművészeti Múzeum 1896-os megalapítása óta az ország kulturális életében igen fontos szerepet tölt be.  A Schikedanz Albert és Herzog Fülöp által tervezett épület 1906-ban nyitotta meg kapuit a budapesti Hősök terén, s az eltelt 108 esztendőben látogatók egymást követő generációi gyönyörködtek az épületben és a benne őrzött műtárgyakban egyaránt. A múzeumban hat állandó kiállítás tekinthető meg, ezek az alábbiak: Egyiptomi Gyűjtemény, Antik Gyűjtemény, Régi Képtár, Régi Szobortár, 1800 utáni Gyűjtemény és Grafikai Gyűjtemény.

Bővebben...

Európa legnagyobb mezőgazdasági szakmúzeuma

A budapesti Városligetben található múzeumunk a szentpétervári és berlini állandó országos szakmúzeum mellett harmadikként létesült Európában. Látogatóinkat 1897. szeptember 12. óta fogadjuk, akik létszáma a kezdeti évi pár ezerről napjainkra a különböző rendezvények vonzerejének is köszönhetően több százezerre nőtt.

Az Alpár Ignác tervezte épület a Hunyad vármegyei Vajdahunyadon álló, Mikszáth Kálmán által „a várak királyának nevezett” épületegyüttesről kapta a Vajdahunyadvár elnevezést, mellyel Budapest lakosai illették először. A múzeumunknak otthont adó épületet 1991-ben nyilvánították műemlékké.

Bővebben...

A víz múzeuma

Mire képes a víz ereje? Hogyan működik a láncos kút vagy az archimedesi csavar? Hogyan védekeztek az árvizek ellen egykor és napjainkban? Hány lépés a Duna hossza? A Duna Múzeum állandó kiállítása 2001 óta hívja látogatóit a víz varázslatos világának felfedezésére.

Interaktív, családbarát tárlatunkon bemutatjuk a hazai víztörténet jelentős eseményeit és alakjait, az ember és a természeti környezet viszonyának folyamatos változását. A pancsoló teremben a víz fizikai és kémiai tulajdonságai kísérletekkel, tapasztalati úton ismerhetők meg, a térképteremben pedig a régi, történeti térképek mellett egy Magyarországot ábrázoló, nagyméretű űrfelvételt is találnak a látogatók. Az árvizekről, a folyószabályozásról és a csatornázásról tárgyak és filmek mesélnek.

Időszaki kiállítóterünkben esztergomi és környékbeli képzőművészek tárlatait tekinthetik meg látogatóink. A víz világnapjához és más jeles alkalmakhoz kapcsolódva víz- és technikatörténeti szakmai kiállításokat is rendezünk.

Bővebben...

A múzeumok sátrai az 5. Kolozsvári Magyar Napokon csütörtöktől vasárnapig várják a látogatókat.

A Csíki Székely Múzeum helyi önkormányzati fenntartású közgyűjtemény, Hargita megye legnagyobb múzeuma. Elsődleges feladatának tekinti a Csíki-medence kulturális örökségének feltárását, őrzését, feldolgozását és bemutatását.

Bővebben...