Székely Dózsa György  Tánckrónika Dózsa György tetteiről

Vasárnap, augusztus 17., 19:00 - Kolozsvári Állami Magyar Színház

A nagysikerű táncjáték ötszáz éves történetet dolgoz fel: a Dózsa György vezette parasztfelkelést, melynek gyászos következményei sokak szerint a mai napig hatással vannak a magyarság sorsára.

Dózsát Novák Péter játssza, aki nem csak nagysikerű énekes-színész, hanem a magyar néptáncot kiválóan ismerő táncos is. A Honvéd Táncszínház művészei Makó Péter (Csík Zenekar) népzenei válogatására kísérik végig a legendás parasztvezér útját, egészen bukásáig majd a megtorlásig, amelynek szörnyűsége elborzasztotta még az akkori sok vért és háborút látott Európát is.

Bővebben...

Hétfő, augusztus 18., 19 óra

HelyszínKolozsvári Állami Magyar Színház

rekviem szinhazKolozsvár… Egy város, melynek hangulata, házainak különleges színe, illata és lakói mintha teljesen a múlt ködébe vesztek volna. Legalább is így érzi az ember, ha Medgyessy Éva A ház című monodrámájának szövegét olvassa, miközben az abból áradó szuggesztivitás megjeleníti lelki szemei előtt azt a sajátságos világot, melyet ma már hiába keresnénk a kincses város megváltozott, sok tekintetben idegenné vált különleges utcáin, terein, parkjaiban – ezekkel a gondolatokkal vezeti fel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a Rekviem egy házért című előadását.

Bővebben...

Kedd, augusztus 19., 19 óra és vasárnap, augusztus 24., 17 óra

HelyszínKolozsvári Állami Magyar Színház

Jelenetek a falusi életből

kamsz vanyabacsi2013 foto biro istvan-5058

Paul Schmidt angol változatát magyarra fordította: Koros Fekete Zsuzsánna

Rendező: Andrei Şerban

El kell fogadnunk, hogy a mű sokkal titokzatosabb és gazdagabb, mint bármelyikünk; hogy embernek lenni ellentmondásokkal teli, hogy a színpad nem megoldásokat kínál, hanem mindent nyitva hagy... – vallja a rendező, Andrei Şerban a nagysikerű előadásról. A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadása elnyerte a 2007-es év legjobb előadás, legjobb rendező (Andrei Şerban) és legjobb férfi alakítás (Hatházi András) UNITER (Román Színházi Szövetség) díját, valamint a 2007/2008-as évad legjobb előadásnak járó színikritikusok díját.

Bővebben...

Szerda, augusztus 20., 17 óra

HelyszínKolozsvári Állami Magyar Színház

Lola blau
Georg Kreisler nagysikerű zenés monodrámájában Lolát Bartha Boróka alakítja, a zongoránál Szép András. Az előadást Béres László rendezte.

Hogy kicsoda az igazi Lola Blau? Lola Bécsben, Svájcban, Amerikában! Lola színésznő, kabaré-énekesnő, revüsztár! Lola az elhagyott nő, az üldözött menekülő, a dicsőségben sütkérező. Melyik az igazi Lola Blau? Természetesen mindegyik. Georg Kreisler, a méltán népszerű osztrák szerző a felesége számára írta ezt a zenés játékot, musicalt, előadó estet.

Bővebben...

Szerda, augusztus 20., 20 óra, vasárnap, augusztus 24., 17 óra

Helyszín: Diákművelődési Ház

Andrew Lloyd Webber és Tim Rice Jesus Christ Superstar című rockoperáját Romániában először mutatják be nagyszínpadon. A Jancsó Noémi Egyesület szervezésében angol nyelven fiatal színészek, énekesek, egyetemi hallgatók lépnek színpadra. Munkájukat a kolozsvári és romániai zenei élet kiemelkedő művészei segítik zenei vezetőként, zenészként, koreográfusként, valamint főszereplőként.

Bővebben...

Csütörtök, augusztus 21., 19 óra

HelyszínKolozsvári Állami Magyar Színház

Góli Kornélia és Mezei Kinga színpadi adaptációja

kamsz mamo2 foto biro istvan-3617

A Kolozsvári Állami Magyar Színház nagysikerű előadása idén elnyerte a közönségzsűri díját a XIV. Pécsi Országos Színházi Találkozón.

A Máté Angi Mamó című regénye alapján készült előadás pécsi vendégszerepléséről Lovassy Cseh Tamás írja a Revizor kritikai portálon: „Mezei Kinga rendezése a magánynak egy újfajta dimenzióját nyitja meg: mit kezd egy elárvult kislány egy rusztikus környezetben, egy szigorú, ám gondoskodó nagymama oldalán? Felnőtté válás és öntudatra ébredés költői története ez, markánsan női szemszögből. Az előadás ez utóbbi jellemvonása pedig a produkció talán legnagyobb érdeme is.” 

Bővebben...

Csütörtök, augusztus 21., 12 óra

Az Apáczai Csere János Elméleti Líceum előadása

Ugyan ki tudná összefoglalni, mi mindenről szól a farkasok közt nevelkedett Maugli, az emberek ketrecéből szabadult Bagira, a törvényt bölcsen oktató Balú, a titokzatos Ká, a bosszúra és embervérre szomjas Sír Kán története? Szól a születésről és a halálról, a befogadásról és a kitaszításról, a csapatról és a magányról, a gyerekkor és a kamaszkor varázslatos időszakáról — vagyis mindarról, ami egy "kölyökkel" megeshet, akár farkasok, akár emberek között nevelkedik.

Bővebben...

Péntek, augusztus 22., 12 óra

Rendező: M. Varga Ibolya

Helyszín: Puck Bábszínház nagyterme

Szervező: Puck Bábszínház

A kolozsvári Puck Bábszínház magyar társulata 2014 nyarán, a Kolozsvári Magyar Napok keretében bemutatja a Hamupipőke című előadást M. Varga Ibolya rendezésében. Az előadás alkotócsapatához társul Epaminonda Tiotiu látványtervező, a bábukat Virgil Sfinţiu tervezte, a szöveget a Grimm testvérek meséje alapján bábszínpadra alkalmazta M. Varga Ibolya. Az előadás zenéjét Csortán Márton gondozta, a mesehősöket életre keltik a magyar társulat legifjabb munkatársai: Vincze Timea, Csokán Raul és Ferencz Nándor.

Az igényesen kivitelezett jelmezek és bábuk, az ötletes díszlet, a dinamikus színészi alakítások, a meglepetésszerűen bekövetkező drámai fordulatok és az élő tánczene reményeink szerint élvezetes előadást nyújt majd gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

 

Szombat, augusztus 23., 12 óra

Helyszín: Puck Bábszínház nagyterme
Szervező: Puck Bábszínház

Rendező: Jakab Ildikó

A mezőn elhagyott tornyocska áll. Üregi Egérke, Brekeki Béka, Kiskakas és Süni rendre rátalálnak és belakják. Ki sepreget, ki tüzet gyújt, ki őrködik – mindenkinek megvan a dolga. Hamarosan azonban idegenek érkeznek: a Róka, a Farkas és a Medve. Ők is szeretnének bejutni a tornyocskába, elfoglalni azt, csellel, vagy ha másként nem megy, hát erővel. Hogy mi lesz a mese vége, kik lesznek a Tornyocska gazdái, az maradjon az előadás titka.

Bővebben...

Vasárnap, augusztus 24., 20:30 Főtér

1500 teltházas előadás, 14 két felvonásos, egész estés produkció, 12 ország, több mint egymillió néző – mindezt 14 év alatt, 28 táncművésszel, 30-40 fős irodai és technikai apparátussal. Ez az ExperiDance Production tánctársulat teljesítménye számokban.

A társulat 2000-ben alakult. Sikere abban rejlik, hogy a hagyományok tisztelete mellett képes eltérni a tradicionális formáktól, törekszik az újra. Egyedien vegyíti a magyar táncművészetet a kortárs táncirányzatok elemeivel, a show-k csillogásába csomagolja a tradicionális magyar néptánc színes és széles tárházát.

Bővebben...