4Több ezer ember vett részt az első alkalommal megrendezett Kolozsvári Magyar Napokon, amely vasárnap este ért véget a város főterén tartott szimfonikus koncerttel. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), valamint számos erdélyi magyar civil szervezet közreműködésével megszervezett városnapok idején megelevenedtek az utcák, több helyszínen egyszerre zajlottak különböző kulturális és szabadidős rendezvények.

Bővebben...

kmn_kicsiForgalmas helyszínnek bizonyult ma a kolozsvári Spritz Café: a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szervezőinek sajtótájékoztatóját követően a Kolozsvári Magyar Napokelső alkalommal, augusztus 18 és 22 között történő megszervezését és programját ugyancsak itt ismertették a sajtóval. „Az elmúlt 20 évben nem volt példa ilyen rendezvényre, ebből a szempontból Kolozsvárt megelőzte az egész Kárpát-medence” - vezette fel mondanivalóját Gergely Balázs az esemény egyik szervezője, a Kolozs megyei EMNT elnöke, rámutatva arra, hogy ez az első alkalom, amikor a társszervező Kolozs megyei RMDSZ vezetőjével, László Attilával közös sajtótájékoztatót tart. 

Bővebben...

 3Jelenkori története utóbbi kilencven évének példátlan mérvű és színvonalú magyar rendezvénysorozatának ad otthont augusztus 18. és 22. között Kolozsvár. A Kolozsvári Magyar Napok cím alatt elképzelt, színvonalas kulturális, szórakoztató programokban bővelkedő eseményt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnökei, Gergely Balázs és László Attila alpolgármester hangolják össze. Az ötletgazda szervezők bíznak abban, hogy alapot és pozitív előzményt teremthetnek a rendezvénysorozatnak, amely a tervek szerint évi rendszerességgel ismétlődik majd. A Kolozsvári Magyar Napok hangsúlyos célkitűzése a Kárpát-medencei, ezen belül az erdélyi magyarság kulturális seregszemléje, a belföldi és határon túli településekkel való kap csolatépítés. Erdély történeti fővárosa hazavárja elszármazott polgárait, véndiákjait, és talán újra szellemiségén

Bővebben...

A diákok szempontjából alkalmasabb lenne az őszi időpont

2A teljesség igénye nélkül megkérdeztünk néhány kolozsvárit: mit szól az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az RMDSZ által tető alá hozott Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozatához, amelyet augusztus 18-a és 22-e között először rendeznek meg – a több napos eseménysorozat programját az augusztus 12-i lapszámunkban közöltük. A bőséges programokat tallózva egy dolog biztosra vehető: minden korosztály találhat magának kedvére valót. Elképzelhető, hogy a legtöbb érdeklődőt a gyerekprogramok és az esti könnyűzene koncertek vonzzák majd. Többen hangot adtak azon meggyőződésüknek, hogy az augusztus egyrészt a nyaralások és a nagy meleg, továbbá a várost év közben benépesítő egyetemi hallgatók hiánya miatt nem alkalmas ilyen rendezvényre, viszont interjúalanyaink minden esetben dicséretesnek minősítettek a magyar városnapok megszervezését, és többségük már kiválasztotta azt a programpontot is, amelyre biztosan ellátogat.

Bővebben...

1Kolozsvár és a magyar állam alapításának, Szent István-napjának megünneplése, a város magyar közösségének és az innen elszármazott tízezrek találkozójának megteremtése, a Kárpát-medencei, elsősorban az erdélyi magyarság kulturális seregszemléje, a magyar kultúra megismertetése a többségi lakossággal – többek között ilyen céllal szervezik meg augusztus 18-a és 22-e között a Kolozsvári Magyar Napokat. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az RMDSZ által kezdeményezett rendezvénysorozat – a szervezők szerint – lehetőséget nyújt arra, hogy az itt élő magyar közösség felmutassa életképességét, sokszínűségét, értékteremtő munkáját, és alkalmat kínáljon a közös párbeszédre. Az első alkalommal sorra kerülő esemény rendkívül színes és gazdag programmal várja az érdeklődőket, kicsik és nagyok egyaránt válogathatnak a bőséges kínálatban.

http://szabadsag.ro/.../0/mainarticle/true