Az első alkalommal kiosztásra került Kincses Kolozsvárért díjat a Kolozsvári Magyar Napok megszervezésében és város közösségi életének fellendítésében vállalt szerepért kapta a KMDSZ.

Bővebben...

Most érkeztünk el oda, hogy Kolozsvár legalább egy hétre az legyen, aminek lennie kell – méltatta a Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozatot Egyed Emese költő a Kincses Kolozsvár Egyesület évzáró hétvégi rendezvényén.

Az ünnepség keretében első alkalommal osztották ki a Kincses Kolozsvárért díjakat a város közösségi életének fellendítése és a magyar napok megszervezése érdekében kifejtett munka elismeréseként. Az eseményen a szervezők bejelentették, hogy 2014-ben augusztus 18–24. között tartják meg az 5. Kolozsvári Magyar Napokat.

Bővebben...

Kincses Kolozsvárért díjjal tüntette ki a város közösségi életének fellendítésében vállalt jelentős szerepéért a Szabadságot a Kolozsvári Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület tegnap délután, az idén első alkalommal megszervezett díjkiosztó ünnepségen, jeles meghívottak jelenlétében.

Bővebben...

KMN_2013_bethlendi_tamas_PXTB9004RockKolozsvárra keresztelt koncertsorozattal várták a műfaj kedvelőit – és nem csak – a Kolozsvári Magyar Napok szervezői szombaton a Sportcsarnok előtti téren már kora délutántól. Az esti sztárfellépő, a Tankcsapda zenekar koncertjére a délutáni hat csapat – a székelyudvarhelyi Dead Smile, a csíkszeredai LSD, a marosvásárhelyi Elendil, valamint a kolozsvári Stormbridge, Whisperblast, Katapult – tagjai melegítettek be, de a legnépszerűbb erdélyi rockegyüttes, a Knock Out tagjai is színpadra álltak, és kitettek magukért húszéves jubileumi koncertjükön.

A Rockmafia turné kolozsvári állomásán az együttes tavaly megjelent nagylemezének jól ismert dalai csendültek fel, de előkerültek a 24 éves zenekar zúzósabb rockslágerei is, ami garanciát jelentettek a jó hangulatra és a remek bulira. Egy biztos, aki a Szamos-parti rockbulit választotta, az végre jól kitombolhatta magát.

 

Hova tovább Kolozsvár? címmel került sor kerekasztal-beszélgetésre pénteken a TIFF-ház teraszán. A moderátor, Szalma György, a kolozsvaros.ro internetes újság főszerkesztője Horváth Anna alpolgármestert, Vass Attila közgazdászt, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat kolozsvári irodájának vezetőjét, és Czilli László építészt kérdezte a kincses város gazdasági kilátásairól.
 
Vass Attila elmondta: további ipari parkok létesítésére van szükség, az itt tanuló diákság ugyanakkor hatalmas munkaerő-potenciált jelent. Horváth Anna azt nehezményezte, hogy a jelenlegi törvénykezés nagyon kevés lehetőséget ad az önkormányzatoknak arra, hogy a befektetőket adócsökkentésben vagy adókedvezményben részesítse.

Bővebben...

KMN_2013_bethlendi_tamas_GYZ_0741Az István, a király rockopera bemutatójával zárultak a 4. Kolozsvári Magyar Napok

Harangkondulással kezdődtek, és harangszóval értek véget tegnap este a 4. Kolozsvári Magyar Napok. A rendezvénysorozatra a Zsuráfszky Zoltán rendezte István, a király című rockopera tette fel a koronát, amely a Szent Mihály-templom harangjának kondulására indult. A délutáni borús, esős időjárás után estére „felkelt a napunk”, a Mátyás király lovas szobránál összegyűlt több ezres sokadalom történelmi pillanatokat élhetett át, hiszen Erdély fővárosának szívében először csendülhettek fel élőben a Szörényi–Bródy szerzőpáros híres rockoperájának akkordjai.

Bővebben...

KMN_20130822_kissgabor_DSC_3963A kolozsvári Farkas utcában áll az Erdélyi Magyar Néppárt Erdély Románia Svájca című infografikája, amelyet a Kolozsvári Magyar Napok keretében mutattak be.
A 4. Kolozsvári Magyar Napok keretében ismertetett projekt ugyanannak az anyagnak a síkfelületű formája, amit a Néppárt tudományos műhelye, a Bálványos Intézet, illetve a magyarországi IJ Communication kft. közös munkájának eredményeként mutattak be labirintus-formában a júliusi 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban.

Bővebben...

KMN_20130822_kissgabor_DSC_4261Sok érdeklődő gyűlt össze szerda este a Bulgakov kávéház teraszán a Szőcs Géza költő, politikus 60. születésnapjára szervezett irodalmi rendezvényen, amelynek moderátorai Orbán János Dénes és Farkas Wellmann Endre voltak.
 
Szőcs Géza Carbonaro álnéven írt, kétkötetes Ha polip szuszog Kolozsvárott című művét is bemutatták az est során, Orbán János Dénes költő, író pedig az Sz. G. 60 – Album amicorum című kiadványt ismertette, amelyet Szőcs Géza barátai írtak a költő tiszteletére. Orbán János Dénes kiemelte Szőcs Géza szerepét abban, hogy az 1990-es években alapjaiban megváltozott az erdélyi magyar irodalom. Ő biztosította ugyanis az Előretolt helyőrség című irodalmi lap megjelenésének a feltételeit.

Bővebben...

KMN2013_bethlendi_tamas_PXTB6895Óriási közönségsikernek bizonyult szerda este a Csík zenekar és barátai fellépése, a Kolozsvári Magyar Napok első főtéri nagy koncertjén megtelt nézőkkel a Főtér. 
 
Egyikük az előadás vége felé meg is jegyezte: ha labdarúgó mérkőzés lenne a Kolozsvári Magyar Napok, akkor a Csík zenekar koncertje az ötödik percben rúgott gólnak felel meg, azaz kezdésnek pazar.
A Kossuth-díjas magyarországi népzeneegyüttes meghívottja a szintén Kossuth-díjat nyert Földes László “Hobó” és Lovasi András volt, akik élen jártak a jó hangulat megteremtésében. 

Bővebben...

KMN2013_bethlendi_tamas_PXTB5407Rengeteg ember volt kíváncsi az idén immár 15. alkalommal megszervezett Szent István Napi Néptánctalálkozó zárógálájára a Kolozsvári Magyar Napok Főterén. 

Az idei találkozóra is zömében a Kárpátmedencében élő kisebbségeket képviselő néptáncegyüttesek látogattak el, rajtuk kívül Lettországból és Szlovákiából is érkezett együttes, így összesen 12 csoport és mintegy 180 hagyományőrző fiatal vett részt. A pénteken kezdődött találkozó résztvevői a Kolozsvár környékén lévő településekre, Mákófalvára, Zsobokra, Gyalura és a Válaszúti tánctáborba is kilátogattak.

Bővebben...

Istvn_a_kirlyVasárnap, augusztus 25-én 20.30-tól Kolozsváron A Társulat bemutatja az István, a király című rockopera új feldolgozását. Az előadásra Sepsiszentgyörgyről, az EMNT-iroda elől autóbusz indul reggel 9 órakor. Visszaindulás 23 órakor, a teljes út ára 75 lej. Jelentkezési határidő augusztus 22. (csütörtök) 21 óra, az autóbusz csak megfelelő számú érdeklődő esetén indul. Részletekért hívják Nemes Elődöt a 0746.134.950-es telefonszámon.  

 Székely Hírmondó

 

1147606_598896136799828_1740242251_oMár nem jellemző annyira a magyarországi irodalmi és irodalomkritikai életre az a fajta káros klikkesedés, amely néhány éve még eléggé megosztotta a fiatal alkotókat is – derült ki a Fiatal Írók Szövetsége hármas könyvbemutatóján kedden délután. 
 
Szőllőssy Balázs, a szövetség elsőkötetes sorozatának egyik szerkesztője szerint természetesen most is vannak kisebb-nagyobb csoportok, műhelyek, de ezek inkább mellérendelt viszonyba kerültek, ebben az egyre barátibb láncolatban pedig a FISZ sem dominanciaigénnyel lép fel, igyekeznek áthidalni a szakadékokat, ráadásul a határon túli magyar írókkal, írószervezetekkel is egyre jobba kapcsolatot ápolnak – a kolozsvári könyvbemutatóra éppen az Erdélyi Magyar Írók Ligája szervezésében került sor. Izsó Zita Tengerlakó, Korpa Tamás Egy híd térfogatáról éás Molnár Illés Hüllők és izzók című verseskötetéről a szerzők Serestély Zalán fiatal kolozsvári költővel, íróval beszélgettek.

Bővebben...

1149724_598574850165290_1222038796_oBálint Tibor harangja leköltözött a magyar színház előcsarnokába, és kifele jövet mindenki megkongatta, így indítva az egyhetes rendezvénysorozatot.
 
Sok, de viszonylag rövid beszéddel, és a keddi Szent István-napi néptánctalálkozóra melegítő tömény néptánccal kezdődött el a Kolozsvári Magyar Napok 4. kiadása, amelyet ismét harangozással indítottak el, mind képletesen, mind pedig szó szerint. Váta Loránd színművész Bálint Tibor Egyszer én is harangoztam című írását olvasta fel, amely a KMN harmadik kiadása óta megadja a rendezvény alaphangját, és amelyre hivatkozva Gergely Balázs főszervező még a tavaly azt mondta, a KMN harangozás a toronyban.
 
A harang fizikai mivoltában Bálint Tibor házából a nyitógálára, a színház előcsarnokába költözött, és Gergely nyitóbeszédében arra biztatott mindenkit, hogy kifele menet kongassa meg, a politikusok pedig együtt tegyék ezt.
A néptáncdömpinget a Zurboló együttes Postakert című koreográfiája indította, amelyben a jellegzetes széki és györgyfalvi táncok mellé egy „kortárs”, kicsit széteső, de a végére csak összehangolódó mozdulatsort is beiktattak. Az ezután felszólaló Kallós Zoltán akkora tapsot kapott, hogy ha csak minden második tenyércsattanást váltanánk lájkokra, simán megnyerte volna a Box Populit. Zoli bácsi a hagyományőrzésről, az anyanyelv mellett a zenei anyanyelv és mozgáskultúra megőrzéséről beszélt a Szarkaláb együttes Küküllő menti koreográfiája előtt.

Bővebben...

1078912_10151544057935823_1769903328_oTurisztikai kínálat, látványos attrakciók, kóstolók a fesztiválutcában

„Keressék a Magyar Turizmus sátrát, mindenki kíváncsiskodjon, élvezze a válogatás lehetőségét, reméljük, hogy az érdeklődők megtalálják a nekik megfelelő ajánlatot, de ha nem, akkor minden bizonnyal nagyon rövid idő alatt összeállítanak neki egy személyre szabott csomagot, amelyben benne lesz mindaz, amire vágyik”, magyarázza érdeklődésemre Soós Júlia, a Magyar Turizmus Zrt. Romániai képviseletének vezetője. Kicsit ugyanis kíváncsiskodtam előzetesen, hogy miről is szól a Kolozsvári Magyar Napok keretében zajló négynapos rendezvénysorozat, és mi is történik majd a Farkas utcában – vagyis a fesztiválutcában – felállított Magyar Turizmus-sátorban, illetve a különböző egyéb helyszíneken csütörtöktől vasárnapig. Soós Júliával szombaton délután 2 órára időzítettem a találkozót, egy könnyű ebéd mellett beszélgettünk mindezekről egy teraszon, beleértve néhány egyéb tudnivalót is a külképviselet tevékenységéről.
 
Egy verőfényes, hétvégi nyári napon az ember lánya természetesen azonnal azt kérdi egy turizmusban dolgozó szakembertől, hogy milyen ajánlata lenne, ha például stressz- és zajmentes helyen szeretném kipihenni a fáradalmaimat?

Bővebben...

MLA_6154„Ha lehunyom a szemem, és a szülőföldemre gondolok, a külvárosokra és a belvárosi utcákra, a Házsongárdra meg a hóstáti negyedre, az Írisz-telepre és a Csillaghegyre, a Kálvária-templomra és a Rabok-kertjére, gyöngéd képek vonulnak tova előttem, mint tavaszi félálomban, s ilyenkor látom igazán, hogy mi mindenre is emlékszem” – Bálint Tibor író Egyszer én is harangoztam című írásának fenti soraival, Váta Lóránd színművész tolmácsolásában nyitották meg tegnap este hivatalosan is az immár negyedik alkalommal megszervezett Kolozsvári Magyar Napokat.

Bővebben...

KMN2013_bethlendi_tamas_PXTB5757Saját standdal vesz részt az Erdélyi Magyar Televízió az augusztus 22-e és 25-e között zajló Kolozsvári Magyar Napokon. A rendezvénysorozat kiemelt médiapartnereként az ETV az említett időszakban naponta friss hírösszefoglalóval és rendkívüli helyszíni tudósítással jelentkezik, amelyekben beszámol a magyar napok színes programkínálatának főbb pontjairól.
 
Szepessy Előd, az ETV igazgatója elmondta, közszolgálati feladatokat ellátó magyar televízióként az ETV kötelességének tekinti támogatni és népszerűsíteni minden olyan kezdeményezést, amely az erdélyi magyar kultúra értékeinek felmutatását, a helyi magyar közösségek önazonosság erősítését célozza, ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy a televízió által a Kolozsvári Magyar Napok megfelelő médiafigyelemben részesüljenek. Az esemény népszerűsítése érdekében a rendszeres tudósítások mellett az ETV egy nyereményjátékot is indít: a Farkas utcában felállított ETV-sátorban az érdeklődők interaktív játékokban vehetnek részt, és naponta meglepetés-ajándékot nyerhetnek.

Bővebben...

1167426_598584773497631_1205750169_oÜnnepélyes keretek közt leplezték le hétfő délután a restaurált Szent György-szobrot Kolozsváron, a Farkas utcában. A munkálatokat a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság végezte el Kolozsi Tibor restaurátor tervei alapján.
 
A felújításra a magyar külügyminisztérium ötmillió forintot bocsátott a műemlékvédő társaság rendelkezésére. Magdó János kolozsvári magyar főkonzul beszédében arról biztosította a jelenlevőket, hogy a magyar külügyminisztérium a jövőben is támogatni fogja a Szent György-szobor felújításához hasonló kezdeményezéseket. Bár az ünnepségre korábban Emil Boc polgármestert is meghívták, a városházát végül Horváth Anna alpolgármester képviselte.
 
A Kolozsvári Magyar Napok keretében megszervezett ünnepség keretében Sebesi Karen Attila színművész Szent György-legendákból olvasott fel részleteket, Szép Márton és Szőcs Szabolcs pedig Bartók-darabokat adtak elő. A rendezvény végén a történelmi egyházak képviselői megáldották a restaurált alkotást.

Bővebben...

KMN2013_bethlendi_tamas_PXTB5389Lezajlott hétfőn este a Kolozsvári Magyar Napok nyitógálája a Magyar Opera nagytermében, a három órás műsort beszédek és néptáncegyüttesek előadásai alkották. Magyar és román közéleti szereplők szólaltak fel, a színpadon ropta a Szarkaláb, a Bogáncs, a Kamara Kaláka és a Kalotaszeg néptáncegyüttes, a talpalávalót a Harmadik zenekar szolgáltatta. Miután Váta Lóránd színész Bálint Tibor Egyszer én is harangoztam című írását olvasta fel, Gergely Balázs főszervező köszöntőbeszédében elmondta, Kolozsvár idős, ma éppen 687. születésnapját tölti, de ugyanakkor egy sokat megélt, ám fiatalos városnak is nevezhetjük. Elárulta, van egy hasonlóképp fiatalos nagyapja, aki idén augusztusban töltötte 97. évét, így három év múlva maga is, a város is kerek évszámot ünnepel, és akkor látszani fog: Kolozsvár mindössze hétszer idősebb a nagyapánál.

Bővebben...

KMN2013_bethlendi_tamas_PXTB4474Kiállításmegnyitókkal, nemzetközi néptánctalálkozósok tértáncával már a hivatalos megnyitó előtti napon, vasárnap kezdetét vette a 4. Kolozsvári Magyar Napok programkavalkádja. 
 
 
Az Erdélyi Kárpát Egyesület Fotóklubja Múló idők címmel nyitotta meg a Deák József emlékére rendezett fotókiállítását vasárnap délelőtt a Pata utcai református templom Fehér Galériájában. 
 

Bővebben...

1167186_598037620219013_1101588111_oÖt kiállítás nyílt meg tegnap, a Kolozsvári Magyar Napok nulladik napján a város különböző helyszínein: elsőként az Erdélyi Kárpát-Egyesület Fotóklubjának Múló idők című tárlatát vehették szemügyre az érdeklődők a Pata utcai református templom Fehér Galériájában, majd az Antal Ágota által tervezett ruhákat nézegethették az Insomnia Kávéház Haza sólymai galériájába betérők; Gy. Szabó Béla festményeit a Művészeti Múzeum alagsori termeiben csodálhatták meg, majd a Minerva Művelődési Egyesület Cs. Gyimesi Éva termébe látogatók a kolozsvári grafikai iskola jeles személyiségeinek munkáival ismerkedhettek (képünkön: Tibori Szabó Zoltán, a Minerva elnöke és Kántor Lajos irodalomtörténész, a Kolozsvár Társaság elnöke). Végül, de nem utolsósorban a Sapientia EMTE filmművészet, fotóművészet és média szakos hallgatói mutattak be alkotásaik közül egy csokorra valót a Bocskai-ház Óváry termében.

 

Bővebben...

1167426_598584773497631_1205750169_oHivatalosan is átadták a megtisztított és felújított Szent György-szobrot Kolozsváron. A hétfőn délután 17 órától tartott ünnepségen először Gaál György művészettörténész ismertette röviden a szobor történetét és a felújítás körülményeit. 

 
A Kelemen Lajos Műemlékvédelmi társaság elnökének ismertetője szerint a szobor eredetijét 1373-ben készítette a Kolozsvári testvérpár, Márton és György. Elmondása szerint viszont a magyar művelődéstörténet csak 1874-ben szerzett tudomást arról, hogy a prágai szobor a Kolozsvári testvérek alkotása. Ekkor fedezték fel ugyanis, hogy a szobor egy - már nem létező - pajzsának az 1600-as években lejegyzett feliratán a Klusenberg szó Klausenburgot, Kolozsvár német megnevezését fedi.  

Bővebben...

Idén nyáron kerül sor a Koncertek az orgonáért jótékonysági hangversenysorozat negyedik kiadására. Ahogy az elmúlt években, az idén is neves művészek és fiatal tehetségek zenélnek a Kétágú templom barokk orgonájának felújításáért.
 
Az első két koncert a Segesvári Akadémiával közösen kerül megszervezésre. Július 28-án és augusztus 5-én az akadémia tanárai lépnek fel: először Marie Trottmann (hárfa, Svájc) és Alexandru Gavrilovici (hegedű, Svájc), majd a spanyolországi Leonor kvartett (Delphine Caserta és Bruno Vidal hegedűn, Jaime Huertas mélyhegedűn és Alvaro Huertas gordonkán).

Bővebben...

Tangó, operett, torony-, rock-, egyházi és népzene: mire moccansz? Vagy alig várod Zoránt, aki énekel az orrán? A szíved csücske István, a király? Nyugodtan túladagolhatod magad: lejárhatod a várostúrákon a temetőtől az orgonákig. 390 program a negyedik Kolozsvári Magyar Napokon.

Bővebben...

KMN2013_bethlendi_tamas_PXTB4488

Színes népviseletbe öltözött táncosok előadásával, hangos énekszóval vette kezdetét vasárnap  délben a kincses város főterén a 4. Kolozsvári Magyar Napok.
 
Az egyhetes rendezvénysorozat nulladik napján már javában tartott az augusztus 16 és 20. között zajló 15. Szent István-napi Néptánctalálkozó, amelyre nyolc országból érkeztek néptáncosok. Pillich Balázs, a rendezvény főszervezője a Krónikának elmondta, az európai nemzeti kisebbségek kultúráját mutatja be elsősorban a fesztivál. „Az idei jubileumi rendezvényre nagy örömünkre több olyan csapat is vállalata a fellépést, akik már az első Szent István-napi néptánctalálkozón is részt vettek” – részletezte. 

Bővebben...

Minden eddiginél több, színesebb program várja a látogatókat az augusztus 19–25. között negyedik alkalommal megrendezett Kolozsvári Magyar Napokon. A Kárpát-medence egyik fontos rendezvényévé vált hét napos programsorozat fénypontja az István, a király rockopera lesz, amelyet első ízben mutatnak be a kincses városban.

Bővebben...

Nem csak Kolozsvár, hanem Erdély, sőt a Kárpát-medence magyarságát kívánja megszólítani a negyedik alkalommal szervezett Kolozsvári Magyar Napok (KMN) rendezvénysorozat, tudtuk meg a tegnap délben Gergely Balázs főszervezőtől a TIFF-házban megtartott sajtótájékoztatón. – Az augusztus 19-e és 25-e között zajló IV. Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozat politikai konszenzus eredménye, amit önkormányzati háttér nélkül nem lehetett volna megvalósítani. A program színesítésében 70 magyar civil szervezet vállalt részt. Az Életfa Családsegítő Egyesület a gyerekprogramok, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) és a Kolozsvári Magyar Diáktanács (KMDT) az ifjúsági programok kialakításában tűnt ki – magyarázta Gergely Balázs, majd köszönetet mondott a rendezvény megvalósítóinak.

Bővebben...

Minden eddiginél gazdagabb kínálattal várják a résztvevőket az egy hét múlva kezdődő negyedik Kolozsvári Magyar Napok szervezői. Közel 390 programponttal, 30 koncerttel, irodalmi programokkal, kiállításokkal várják a kincses városba a kultúra iránt érdeklődőket.

Bővebben...