Most érkeztünk el oda, hogy Kolozsvár legalább egy hétre az legyen, aminek lennie kell – méltatta a Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozatot Egyed Emese költő a Kincses Kolozsvár Egyesület évzáró hétvégi rendezvényén.

Az ünnepség keretében első alkalommal osztották ki a Kincses Kolozsvárért díjakat a város közösségi életének fellendítése és a magyar napok megszervezése érdekében kifejtett munka elismeréseként. Az eseményen a szervezők bejelentették, hogy 2014-ben augusztus 18–24. között tartják meg az 5. Kolozsvári Magyar Napokat.

A díjátadást megelőzően a szervezők és a meghívottak visszatekintettek az idén minden eddiginél nagyobb sikert arató rendezvénysorozatra. Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke elmondta: 30 ezer ember vett részt az egyhetes rendezvénysorozaton, sikerült megmozgatni a város magyar lakosságának 60 százalékát. Ennek is köszönhető, hogy a jelenlévőknek olyan magyar közösségi élményben lehetett részük, amelyre korábban nem volt példa Kolozsváron, vélte a főszervező.

A rendezvényt számos felszólalás, videóvetítés színesítette. Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete köszöntőjében elmondta, szívesen tér újra és újra vissza Kolozsvárra, ahol gondolkodó, cselekvőképes magyar közösség él. Megköszönte a magyar kormánynak, Emil Boc polgármesternek, Horváth Anna alpolgármesternek és a helyi üzletembereknek, hogy lehetővé tették a Kolozsvári Magyar Napok megszervezését.

A Kincses Kolozsvár Egyesület által alapított díjat Répás Zsuzsanna, a magyar kormány Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumának nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Nagy Elek üzletember, Kovács Sándor Kolozs-Dobokai főesperes, Boros János volt kolozsvári alpolgármester (post mortem), az Életfa Családsegítő Egyesület, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség, a kolozsvári Szabadság napilap, illetve a helyi Paprika Rádió kapta.

A Kolozsvári Magyar Napokat idén augusztusban negyedik alkalommal szervezték meg, az egyhetes program Erdély egyik legjelentősebb kulturális rendezvénysorozatává nőtte ki magát..

 

http://kronika.ro/erdelyi-hirek/dijozon-kolozsvar-felrazoinak