1149724_598574850165290_1222038796_oBálint Tibor harangja leköltözött a magyar színház előcsarnokába, és kifele jövet mindenki megkongatta, így indítva az egyhetes rendezvénysorozatot.
 
Sok, de viszonylag rövid beszéddel, és a keddi Szent István-napi néptánctalálkozóra melegítő tömény néptánccal kezdődött el a Kolozsvári Magyar Napok 4. kiadása, amelyet ismét harangozással indítottak el, mind képletesen, mind pedig szó szerint. Váta Loránd színművész Bálint Tibor Egyszer én is harangoztam című írását olvasta fel, amely a KMN harmadik kiadása óta megadja a rendezvény alaphangját, és amelyre hivatkozva Gergely Balázs főszervező még a tavaly azt mondta, a KMN harangozás a toronyban.
 
A harang fizikai mivoltában Bálint Tibor házából a nyitógálára, a színház előcsarnokába költözött, és Gergely nyitóbeszédében arra biztatott mindenkit, hogy kifele menet kongassa meg, a politikusok pedig együtt tegyék ezt.
A néptáncdömpinget a Zurboló együttes Postakert című koreográfiája indította, amelyben a jellegzetes széki és györgyfalvi táncok mellé egy „kortárs”, kicsit széteső, de a végére csak összehangolódó mozdulatsort is beiktattak. Az ezután felszólaló Kallós Zoltán akkora tapsot kapott, hogy ha csak minden második tenyércsattanást váltanánk lájkokra, simán megnyerte volna a Box Populit. Zoli bácsi a hagyományőrzésről, az anyanyelv mellett a zenei anyanyelv és mozgáskultúra megőrzéséről beszélt a Szarkaláb együttes Küküllő menti koreográfiája előtt.
 
Máté András Levente Kolozs megyei RMDSZ-elnök „a jövő rajtunk múlik”-alapgondolatú (példa)beszéde után Sándor Krisztina EMNT-elnök a rendezvény példaértékét emelte ki: ennek mintájára szerveződött a Brassói Magyar Napok, a nagyváradi Szent László-napok és a Vásárhelyi Forgatag is.
 
A két meghívott román politikus, Gheorghe Ioan Vuscan prefektus és Horea Uioreanu megyei tanácselnök felszólalásai fogták közre a szamosújvári Kaláka felnőttcsoport fellépését, mindketten a multikulturalitást és Kolozsvár etnikai összetartását hangsúlyozták. Magdó János magyarországi főkonzul a nyitottságot, az ingyenességet és a mozgalom-jelleget értékelte leginkább, majd Vákár István megyeitanács-alelnök köszöntötte a magyarnapozókat.
 
A Fölszállott a páva döntőjébe is bekerült, szamosújvári Harmadik zenekar muzsikája után egymást követően szólalt fel Tőkés László és Kelemen Hunor, akik kijövet – Gergely Balázs kérésének eleget téve – közösen kongatták meg a harangot.
A nyitógála zárómozzanata, a Bogáncs együttes, majd a Kalotaszegi Néptáncegyüttes fellépése végül rendesen megtornásztatta a dugig tömött színház közönségének tenyerét. A keddi Szent István-napi Néptánctalálkozó gáláján őket és még több tucat néptáncegyüttest is viszontláthatunk.
 
transindex.ro