1078912_10151544057935823_1769903328_oTurisztikai kínálat, látványos attrakciók, kóstolók a fesztiválutcában

„Keressék a Magyar Turizmus sátrát, mindenki kíváncsiskodjon, élvezze a válogatás lehetőségét, reméljük, hogy az érdeklődők megtalálják a nekik megfelelő ajánlatot, de ha nem, akkor minden bizonnyal nagyon rövid idő alatt összeállítanak neki egy személyre szabott csomagot, amelyben benne lesz mindaz, amire vágyik”, magyarázza érdeklődésemre Soós Júlia, a Magyar Turizmus Zrt. Romániai képviseletének vezetője. Kicsit ugyanis kíváncsiskodtam előzetesen, hogy miről is szól a Kolozsvári Magyar Napok keretében zajló négynapos rendezvénysorozat, és mi is történik majd a Farkas utcában – vagyis a fesztiválutcában – felállított Magyar Turizmus-sátorban, illetve a különböző egyéb helyszíneken csütörtöktől vasárnapig. Soós Júliával szombaton délután 2 órára időzítettem a találkozót, egy könnyű ebéd mellett beszélgettünk mindezekről egy teraszon, beleértve néhány egyéb tudnivalót is a külképviselet tevékenységéről.
 
Egy verőfényes, hétvégi nyári napon az ember lánya természetesen azonnal azt kérdi egy turizmusban dolgozó szakembertől, hogy milyen ajánlata lenne, ha például stressz- és zajmentes helyen szeretném kipihenni a fáradalmaimat?
 
– Magamból is kiindulva, azt mondanám: ülj be egy autóba és menj el jó wellness szállodába – fürdővel, masszázzsal, pihenéssel, szépségszalonnal – de csak úgy körülbelül 3-4 órányi járásra legyen a célpont, például Gyula, vagy Hajdúszoboszló, ahol aztán rábízhatod magad az ottani szakembergárdára, és még csak nem is kell elhagynod a szállodát. Három nap múlva kipihenve térhetsz haza. A másik lehetőség például a Tisza-tó partja, gyönyörű madárrezervátummal, csónakozási lehetőséggel, kísérettel, vagy ha szeretnéd, akkor saját kajakot lehet bérelni, és csodálhatnád a természetet. A Tisza-tó Magyarország egyre népszerűbb üdülési célterülete, emberléptékű, tömegeket távoltartó vízparti kirándulóhely, családi pihenést garantáló partszakaszokkal.
 
– Ha tehát szeretnék ajánlatokat kapni egy nekem megfelelő változathoz, akkor ez hogyan működik, ti állítjátok össze számomra a csomagot, vagy összehoztok a megfelelő személyekkel?
 
– Mi együttműködünk a különböző utazási irodákkal, végül is ők azok, akik csomagajánlatokat állítanak össze, nekik az a feladatuk, hogy közvetlenül kiszolgálják a turistát. Szállodákkal is kapcsolatban állunk, ők is küldenek hozzánk ajánlatokat, de a mi fő feladatunk az, hogy tanácsot, ötletet adjunk az érdeklődőknek. Vagy a sajtónak például, mint neked is, hogy aztán az olvasóitok kapcsolatba léphessenek velünk. És hát az itteni turisztikai irodáknak, vagyis a szakmának, hogy kapcsolatba léphessenek a magyarországi partnerekkel, és elinduljon végül is a közös munka, aminek az eredménye aztán az, hogy például egy ilyen igényre, amit te kértél, kitűnő ajánlatot kaphass, ízlésednek, pénzednek megfelelően.
 
– Apropó anyagiak, mennyi pénz szükségeltetik ehhez, nekem ugyanis nagyon lapos a pénztárcám.
 
– Már 2500 forinttól találhatsz szállást. Kitűnő magánszálláshelyek vannak, nem fapados, kényelmes, igényes, jó szolgáltatásokkal. De el lehet menni az ötcsillagos szállodába is...
 
– Vagyis nem kell nagyon gazdagnak lennem, ahhoz, hogy el tudjak menni nyaralni, pihenni?
 
– Nem, nagyon sok választási lehetőség van, panzió, magánszálláshely. Keresik ezeket az emberek, nem feltétlenül azért, mert mindig spórolni akarnak, hanem mert inkább családias hangulatot szeretnének. Ha kisgyerekkel vannak, akár két-háromszobás házat is ki lehet bérelni, este ki lehet ülni az udvarra, élvezni a családias együttlétet. De Budapesten is lehet ilyen magánszálláshelyeket találni. Vagy ott vannak a hostelek, a kollégiumok, vannak olyanok, amelyek az egész év folyamán hostelként működnek. Mindent megtalálsz, a hosteltől, a magánszálláshelyekig, vagy a három-négy-öt csillagos szállodáig. Vagy ha vízpartot akarna a kedves turista, akkor szívből ajánlanám a Tisza-tónál található kis házakat, amelyek a víz fölé épültek, de nagyon jó kempingjeink is vannak arrafele.
 
– Egyszóval számos választási lehetőségem lenne, akár hosszabb szabadságot, akár csak egy hétvégét töltenék el pihenéssel?
 
– Természetesen, és mindenben segítünk. Ki lehet választani az útvonalat régiók szerint, attrakció szerint, attól függően, hogy ki mit szeretne. Aki az internet segítségével akar tájékozódni, annak ajánlom a www.gotohungary.com weboldalt, innen mintegy 23 nyelvű változatra lehet átkattintani, többek között román, cseh, olasz, szlovák, belga, német, francia, osztrák stb. nyelven lehet információkat találni, ezek a weboldalak folyamatosan bővülnek az éppen aktuális rendezvényekkel, a fesztiválok kínálatával, szálláslehetőségekkel, éttermekkel.
 
Attrakciók, hungarikumok, kóstolási lehetőségek
 
– Térjünk vissza a Kolozsvári Magyar Napok alatt zajló eseményekre, mi történik a Magyar Turizmus sátra alatt? Ha jól tudom, más helyszínek is lesznek, különböző attrakciókkal, programokkal.
 
– Mi első alkalommal veszünk részt a magyar napokon, csütörtöktől vasárnapig a fesztiválutcában lehet minket megtalálni, a Magyar Turizmus sátránál. Három régió mutatkozik be: Észak-Alföld, Dél-Alföld és Tisza-tó is jelen lesz, de találunk szállodákat Budapest környékéről is. Változatos programokkal és Magyarország turisztikai ajánlatát bemutató információs anyagokkal, üdülési ajánlatokkal várják a látogatókat az általunk meghívott turisztikai szakemberek. Szeretnénk Magyarországra csábítani a kolozsvári lakosokat és a magyar napokra ide látogató érdeklődőket, szeretnénk megmutatni magunkat, új lehetőségekről beszámolni, vagy a felújított régiekről.
 
– Milyen csábeszközöket vetnek be majd a jelen lévő turisztikai szakemberek?
 
– Számos attrakcióra lehet számítani, és jelen lesznek a szolgáltatók, akik elhozzák az üdülési csomagajánlataikat, hiszen nemsokára itt a szeptember, nekünk az nagyon jó szezon, akár hosszú hétvégére is el lehet menni kikapcsolódni, pihenni, és miért ne, gyógyulni is, mert a gyógyvizeink egyre inkább ismertek és elismertek. Emellett a hungarikumokból is kóstolót kaphatnak majd az érdeklődők, hiszen Magyarország a jó konyhájáról is ismert...
 
– Vagyis a gyomrán keresztül akarjátok megfogni a turistát?
 
– Azon keresztül is, természetesen. Idén a híres gyulai kolbászt fogjuk kóstoltatni, és mellette természetesen a finom pálinkát. De eljön a szolnoki gulyásfesztivál két képviselője, lesz gulyásfőzés és kóstoltatás. Erre augusztus 24-én, szombaton délelőtt tizenkét órakor kerül sor az Apáczai-líceum udvarán szervezett főzőversenyen, természetesen versenyen kívül, mi csak kóstoltatni szeretnénk.
 
– Nehogy elnyerjétek véletlenül a fődíjat?
 
– Nem feltétlenül. Nemsokára lesz a szolnoki gulyásfesztivál, erre szeretnénk meghívni az itteni közönséget. Emellett Szegedről jön egy nagyon lelkes fiatal csapat, egy nagyon jópofa attrakcióval. Ne dőlj hátra! – Élménytúrák Segway PT-n címmel mutatkoznak be, ez egy új, innovatív és izgalmas turisztikai szolgáltatás Szegeden és egyben a dél-alföldi régióban. Elektromos kétkerekű járgányfélének nevezném, amit az egyensúlyoddal irányítasz. Ilyen szerkentyűket hoznak, augusztus 22. és 25. között a Báthory-líceum udvarán lehet kipróbálni ezeket, egy speciálisan megépített akadálypályán. Nem kell megijedni, háromperces kiképzés után rá lehet állni, de természetesen ott lesznek a csapat tagjai és segítenek. Nagyon egyszerű és nagyon élvezetes, óriási sikere van, ajánlom mindenkinek. 
Kalocsáról csábítottunk ide egy népművészt, aki bemutatja a több száz éves, világhírű, színpompás népművészet legnemesebb hagyományait, és elhozza a kézzel festett gyönyörű darabokat is. És hogy egy kicsit hangulatosabb legyen, testfestés is lesz, kalocsai mintát fog festeni, ha igénylik az érdeklődők, természetesen lemosható változatban.
 
– A játékos kedvű látogatóknak is szerveztek programot, mi is lesz ez?
 
– Itt lesz két rendkívül szimpatikus fiatalember, a Rubik Stúdió képviselői, akik az érdeklődőket minden nap beavatják a Rubik-kocka „rejtelmeibe”, ugyanis naponta többször tartanak majd bűvöskocka-bemutatót. Meg is tanítják az érdeklődőket, hogyan lehet tíz-tizenöt másodperc alatt kirakni a Rubik-kockát. Ők is itt lesznek csütörtöktől vasárnapig, aki pedig megtanulja, még Rubik-kockát is kap majd ajándékba tőlünk. De természetesen elsősorban maga a szórakozás a fontos. Reméljük, hogy ezekkel a programokkal minden korosztályt meg tudunk szólítani. Szeretettel várjuk tehát az érdeklődőket a fesztiválutcában felállított sátorban, és a többi helyszíneken.
 
szabadsag.ro