1167426_598584773497631_1205750169_oÜnnepélyes keretek közt leplezték le hétfő délután a restaurált Szent György-szobrot Kolozsváron, a Farkas utcában. A munkálatokat a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság végezte el Kolozsi Tibor restaurátor tervei alapján.
 
A felújításra a magyar külügyminisztérium ötmillió forintot bocsátott a műemlékvédő társaság rendelkezésére. Magdó János kolozsvári magyar főkonzul beszédében arról biztosította a jelenlevőket, hogy a magyar külügyminisztérium a jövőben is támogatni fogja a Szent György-szobor felújításához hasonló kezdeményezéseket. Bár az ünnepségre korábban Emil Boc polgármestert is meghívták, a városházát végül Horváth Anna alpolgármester képviselte.
 
A Kolozsvári Magyar Napok keretében megszervezett ünnepség keretében Sebesi Karen Attila színművész Szent György-legendákból olvasott fel részleteket, Szép Márton és Szőcs Szabolcs pedig Bartók-darabokat adtak elő. A rendezvény végén a történelmi egyházak képviselői megáldották a restaurált alkotást.
A Farkas utcai Szent György-szobor eredetijét Kolozsvári Márton és György készítette 1373-ban, az alkotás Prágában a Szent Vitus-székesegyház udvarán áll. I. Ferenc József király a prágai szoborról két gipszmintát készíttetett, ezek közül az egyiket az Erdélyi Múzeumnak ajándékozta. Az 1900-as évek elején Kolozsvárott gyűjtést indítottak a gipszminta alapján készítendő bronzszobor felállítására.
 
A másolat Róna József budapesti öntödéjében készült el és 1904. szeptember 28-án leplezték le az Arany János-téren (utóbb Szent György, Gheorghe Sion, Béke, jelenleg Lucian Blaga tér). 1960-ban, a Diákművelődési Ház építésekor a szobrot átköltöztették jelenlegi helyére. Tavaly májusban Sepsiszentgyörgyön is felállítottak a szoborról egy másolatot.
 
BBTE a magyar napokon
 
Augusztus 22-től szakmai foglalkozásokat szervez a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) a A Kolozsvári Magyar Napokon keretében felállított Farkas utcai standjánál. A lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint a rendezvény keretében bemutatkozik a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) keretében működő E-karrier iroda, a magyar egyetemisták webrádiója, ugyanott az intézmény szervezte Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián (ETDK) nyertes előadásokat, kémiai és ásványtani bemutatókat is meg lehet hallgatni.

 
kronika.ro