KMN2013_bethlendi_tamas_PXTB4488

Színes népviseletbe öltözött táncosok előadásával, hangos énekszóval vette kezdetét vasárnap  délben a kincses város főterén a 4. Kolozsvári Magyar Napok.
 
Az egyhetes rendezvénysorozat nulladik napján már javában tartott az augusztus 16 és 20. között zajló 15. Szent István-napi Néptánctalálkozó, amelyre nyolc országból érkeztek néptáncosok. Pillich Balázs, a rendezvény főszervezője a Krónikának elmondta, az európai nemzeti kisebbségek kultúráját mutatja be elsősorban a fesztivál. „Az idei jubileumi rendezvényre nagy örömünkre több olyan csapat is vállalata a fellépést, akik már az első Szent István-napi néptánctalálkozón is részt vettek” – részletezte. 
 
 
Kisebbségi kultúrák keresztmetszete
 
 
Kérésünkre elmondta, idén, sajnálatukra az ukrajnai román néptáncegyüttes végül az utolsó pillanatban lemondta a részvételt. Hozzáfűzte, zömében a Kárpátmedencében élő kisebbségeket képviselő néptáncegyüttesekről van szó, rajtuk kívül Lettországból és Szlovákiából is érkezett együttes. 
 
 
„Noha elsősorban a nemzeti kisebbségek soraiból kerülnek ki a meghívott együttesek, egy-két többségi érkezik hozzánk” – fejtette ki a főszervező a nagyszabású néptánctalálkozóról, amelyen összesen 180 hagyományőrző fiatal vesz részt. Pillich Balázs a rendezvény eddig lezajlott eseményeit taglalva elmondta: pénteken kirajzottak a néptáncegyüttesek a Kolozsvár környéki településekre: Mákófalvára, Zsobokra, Gyalura és a Válaszúti tánctáborba látogattak el a csapatok.
 
 
Szombaton hagyományosan Magyarfenesé volt a rendezvény, amelyen valamennyi néptáncegyüttes felvonult. Idén újdonágként Désen is nagyobb rendezvényt tartottak a néptáncfesztivál keretében,  amelyet a helyi Aranyeső néptánccsoporttal együtt szerveztek meg. „Noha a nemzetközi néptánctalálkozó teljesen önálló rendezvény, előnyére válik, hogy a Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozattal együttműködésben zajlik, hiszen egyre nagyobb a mi fesztiválunk népszerűsége, évről évre nő az érdeklődők száma. 
 
 
A magyar napoknak köszönhetően ugyanis lényegesen kibővültek az esemény hirdetési lehetőségei, több emberhez eljut a híre a néptánctalálkozónak – mondta el a Krónika kérdésére Pillich Balázs. Ami a folytatást illeti kifejtette: hétfő és kedd kimondottan a Kolozsváriaké, a 4. Kolozsvári Magyar Napok nyitógáláján, a Magyar Operában is több néptáncegyüttes lép fel. Ezt követően nemzetközi táncházat tartanak a Heltai Alapítvány székelyén. Huszadikán kerül sor a hagyományos kolozsvári népviseletes felvonulásra, amely délután öt órakor indul a Heltai Alapítvány székhelyétől a Főtérig, majd este hét órakor kezdődik az ünnepi záró gála a Főtéri nagy színpadon –emlékeztetett a rendezvény főszervezője. 
 
 
Tárlat Gy. Szabó Béla eddig ki nem állított munkáiból
 
 
Gy. Szabó Béla festőnek, grafikusnak, az erdélyi fametszés “koronázatlan királyának” eddig ki nem állított alkotásaiból nyitottak tárlatot tegnap a Szépművészeti Múzeumban a Kolozsvári Magyar Napok nulladik napján. A kiállításon az erdélyi művész ötven alkotását tekinthetik meg az érdeklődők, ebből harminc az 1930-as és 1970-es évek között készült olajfestmény, illetve húsz az 1930 és 1944 között alkotott pasztellek sorába tartozik. 
 
 
Németh Júlia műkritikus a Krónikának elmondta, Gy. Szabó naturalista és impresszionista eszközökkel is dolgozott, egyfajta természethűség jellemezte a munkásságát. Korábban már rendeztek egy Gy. Szabó tárlatot a Bánffy-palotában, akkor a művész munkáiból többféle alkotást állítottak ki, most viszont kizárólag a pasztelljeire, színes festményeire helyezték a hangsúlyt a művek kiválogatásakor. 
 
 
A műkritikus kifejtette, Gy. Szabó fiatal korában sötétebb tónusú képeket festett, később az irónia, humor is áthatotta munkásságát. A fülledt hőség dacára sokan voltak kíváncsiak a tárlatnyitóra, Gy. Szabó munkái szeptember 1-jéig tekinthetők meg a Kolozsvári Szépművészeti Múzeum órarendje szerint.
 
 
Kolozsvári Magyar Filmnapok 
 
 
Gazdag programmal várják a Kolozsvári Magyar Filmnapok szervezői az érdeklődőket augusztus 19 és 25. között. A már megszokott Kolozsvári Filmszemlén kívül Filmhíd elnevezésű új szekció is várja a közönséget: ezzel a helyi és a máshol élő filmesek között akarnak kapcsolatot teremteni. A helyszínek száma is megnövekedett, a Tranzit Ház és TIFF-ház mellett idén a Művész moziban is lesznek vetítések – jelentették be a szervezők. Könczei Csilla, Schneider Tibor, Jakab Benke Nándor, Lakatos Róbert és Szenkovics Dezső arról is beszámolt, hogy a Tranzit Alapítvány, az Erdélyi Magyar Filmszövetség és a Sapientia EMTE által szervezett eseményen idén is bemutatkoznak a városhoz kapcsolódó filmes műhelyek. 
 
 
Folytatódik a kolozsvári színészek filmes munkáit bemutató sorozat is, Bogdán Zsolt, Váta Loránd és a nemrég elhunyt Lohinszky Loránd szereplésével készült alkotásokból válogattak a szervezők. Láthatja a közönség többek közt a Tréfa című magyar filmet, amelyben Váta szerepelt, illetve a több filmes fesztiválon is díjazott Aglaja című alkotást is, amelyben Bogdán Zsolt látható. A Lohinszky Lorándra emlékező blokkban Mihályfy Sándor Ábel című, Palásthy György Retúr és Simó György Apám néhány boldog éve című filmjét láthatja a közönség.