1167426_598584773497631_1205750169_oHivatalosan is átadták a megtisztított és felújított Szent György-szobrot Kolozsváron. A hétfőn délután 17 órától tartott ünnepségen először Gaál György művészettörténész ismertette röviden a szobor történetét és a felújítás körülményeit. 

 
A Kelemen Lajos Műemlékvédelmi társaság elnökének ismertetője szerint a szobor eredetijét 1373-ben készítette a Kolozsvári testvérpár, Márton és György. Elmondása szerint viszont a magyar művelődéstörténet csak 1874-ben szerzett tudomást arról, hogy a prágai szobor a Kolozsvári testvérek alkotása. Ekkor fedezték fel ugyanis, hogy a szobor egy - már nem létező - pajzsának az 1600-as években lejegyzett feliratán a Klusenberg szó Klausenburgot, Kolozsvár német megnevezését fedi.  
A szobor ma is látható másolata Róna József budapesti öntödéjében készült, és 1904. szeptember 28-án leplezték le Kolozsváron. Az eredetileg a Béke téren felállított szobrot 1960-ban szállították a most látható helyére, a Farkas utcai református templom elé. A mostani felújítását a Kelemen Lajos műemlékvédő társaság kezdeményezte, és többek között a magyarországi külügyminisztérium is támogatta. A felújítási és konzerválási munkálatokat pedig Kolozsi Tibor szobrászművész által vezetett csoport végezte – magyarázta Gaál. 

A köszöntő után Sebesi Karen Attila színművész olvasott fel egy részletet a Szent György legendából, majd Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja és Horváth Anna alpolgármester mondott ünnepi beszédet. Magdó szerint a szobor a túlélésnek a bizonyítéka, illetve annak, hogy Erdélyben mindig voltak és vannak olyan emberek, akik értékeket teremtettek és értékeket teremtenek ma is. 
Horváth Anna, aki a város nevében vette át a szobrot, beszédében a civil kezdeményezésék fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, hogy mára a Farkas utca jelképévé váló szobor 110 évvel ezelőtt is a kolozsváriak civil kezdeményezésére készült el, most is a ők kezdeményezték a szobor felújítását. 
 
Az ünnepi beszédek után rövid muzsikaszóval köszöntötték az egybegyűlteket, majd a különböző felekezetek - református, római katolikus, unitárius és evangélikus – képviselői egy-egy rövid imát mondtak.