Minden eddiginél gazdagabb kínálattal várják a résztvevőket az egy hét múlva kezdődő negyedik Kolozsvári Magyar Napok szervezői. Közel 390 programponttal, 30 koncerttel, irodalmi programokkal, kiállításokkal várják a kincses városba a kultúra iránt érdeklődőket.

A Kolozsvári Magyar Napok már nem csupán egy kolozsvári projekt, hanem a Kárpát medence magyarságának kulturális seregszemlejévé nőtte ki magát. Így jellemezte a rendezvényt Gergely Balázs főszervező. Elmondása szerint a rendezvényt egyre inkább magáénak érzi az erdélyi magyar közösség.

Gergely Balázs
főszervező, Kolozsvári Magyar Napok

"Nagyon nehéz bármit kiemelni, hiszen az idén 390 programmal készülnek a szervezők. Külön kiemelem itt és köszönetet mondok a mintegy 70 civil partnerünknek, intézménynek. Nem hiszem, hogy bármit nagyon kiemelhetnék, aki megnézi a programot meg fogja találni magának a szája íze szerint való, neki tetsző programot."

A három fő színpad mellett a Farkas utca lesz a fesztivál egyik fő helyszíne, amely idén a mellékutcákkal is kibővül. A rendezvényt a kolozsvári önkormányzat is felkarolta.

Horváth Anna
alpolgármester, Kolozsvár

"A szervezési támogatást emelném ki, amely a napi szervezési teendőkben igyekszik könnyíteni a szervezői csapat munkáját. Az intézmények, a rendfenntartó intézmények, a különböző, a rendezvény sikeréhez hozzájáruló közintézményi tevékenységek összehangolásával, nem utolsó sorban anyagi támogatásban, amely mintegy a rendezvény költségvetésének 10%-át teszi ki."

Az idei újdonságok közé tartozik az augusztus 18-i nulladik nap, amelyen kiállításokra valamint népzenei programokra kerül sor. A Kolozsvári Magyar Napok nyitógálájának programja hétfőn, augusztus 19-én a néptánc köré épül, a zárógálán pedig az István, a király rockoperát láthatja majd a közönség.

Erdélyi Magyar Televízió