Minden eddiginél több, színesebb program várja a látogatókat az augusztus 19–25. között negyedik alkalommal megrendezett Kolozsvári Magyar Napokon. A Kárpát-medence egyik fontos rendezvényévé vált hét napos programsorozat fénypontja az István, a király rockopera lesz, amelyet első ízben mutatnak be a kincses városban.

A szervezők hétfői sajtótájékoztatóján kiderült, a rendezvény 60 különböző helyszínen zajlik, az érdeklődők, összesen 390 programpont közül válogathatnak. A hagyományosnak számító főtéri színpad és a Farkas utcai helyszín mellett a környező mellékutcák is – köztük az Egyetem és a Király utca egy része – bekapcsolódnak a fesztivál forgatagába, így térben is kiterjed a magyar napok.

Gergely Balázs, a fesztivál főszervezője elmondta: a rendezvénysorozat idei költségvetése mintegy 250 ezer euróra rúg, jelenleg a teljes költségvetés 10 százaléka hiányzik még bevételi oldalon, azonban ezt remélhetőleg a rendezvény kezdetéig pótolni tudják, hiszen ígéreteik már vannak támogatóktól.

Hangsúlyozta, a Kolozsvári Magyari Napok részint Kárpát-medencei kulturális seregszemle, részint közeledési pont kíván lenni a többségi román közösség felé. Ezért minden plakát, a KMN honlapja is kétnyelvű, hiszen a kolozsvári román lakosság eddig is pozitívan viszonyult a magyar napokhoz. Ugyanakkor hozzáfűzte: idén nulladik napja is lesz a Kolozsvári Magyar Napoknak: augusztus 18-án vasárnap négy kiállítás is nyílik az eseménysorozat beharangozójaként.

Példátlan, de példaértékű rendezvény
Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere példátlannak, de példaértékűnek nevezte a rendezvénysorozatot. Kifejtette, azért is lehetett sikeres a Kolozsvári Magyar Napok, mert egyetlen politikai szervezet sem próbálta kisajátítani, így mindenki egyformán magának érezheti, és jó szívvel részt vehet a színes eseménysorozaton. Hozzáfűzte: az önkormányzatnál a szó jó értelmében rutinná vált a Kolozsvári Magyar Napok helyszíneinek, rendezvényeinek engedélyeztetésével járó hivatalos ügyintézés.

Szabó Lilla, a fesztivál programigazgatója ugyanakkor elmondta: az ifjúsági programoknak a Farkas utca, a gyerekeknek szóló rendezvényeknek a Romkert ad otthont. A Kolozsvári Magyar Filmnapoknak ugyanakkor három helyszíne is lesz, a szokásos Tranzit-házon kívül a Művész+Moziban és a Tiff-házban is lesznek a vetítések. A filmnapok keretében több mint 40 filmet tekinthet meg a mozikedvelő közönség. Ezenkívül 30 irodalmi program, 20 kiállítás is szerepel a rendezvény kínálatában, emellett gazdaság és sport témájú beszélgetésekre is sor kerül.

Sánta Levente fesztiváligazgató elmondta: a három fő színpadon több mint 30 koncertet láthat a közönség. A főtéri színpadon az István a király rockopera mellett többek közt a Lovasi Andrással és Hobóval kiegészülő Csík Zenekar, Zorán, Demjén Ferenc, Szörényi Levente és az Intim Torna Illegál is fellép. A sportcsarnok előtti színpadon idén először rockzenei maratont szerveznek, melynek keretében fellép a húszéves fennállását ünneplő kolozsvári Knock Out és a debreceni Tankcsapda is.

Krónika