Hírek

 
 

Támogassa adományával a kárpátaljai gyerekeket!

A Kolozsvári Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület az Ökumenikus Segélyszervezettel közösen adománygyűjtést hirdet az ukrajnai fegyveres konfliktus miatt nehéz helyzetben élő kárpátaljai iskolás gyerekek javára.

Bővebben >

Sakk szimultán Polgár Judittal az I. Kolozsvári Erkel Ferenc Sakk-napokon

A 6. Kolozsvári Magyar Napok alkalmával Polgár Judit sakkzseni és világklasszis szimultánt ad az érdeklődők számára. Ő az első nő, aki megtörte a férfidominanciát. A szimultánon 25 ellenféllel fog egyszerre játszani.

Első győzelmére 12 évesen került sor, amikor is az első nagymestert legyőzte. Ezután 15 évesen már meg is szerezte a nemzetközi nagymesteri (GM) címet. Abban az időben ez világcsúcsnak számított, ugyanis megelőzte Bobby Fischert, a sakk fenegyerekét. Polgár Judit szeme előtt a világbajnoki cím lebegett, így nem játszott olyan versenyeken, ahol csak női ellenfelek voltak. Ő a sakktörténet egyik legnagyobb női alakja, aki egyben a magyar férfi sakkválogatott szövetségi kapitánya is.

 

Videók

Időtlen szépség, örök érték

Kolozsváron mutatkozik be a Herendi Porcelánmanufaktúra

A Kolozsvári Magyar Napok egyik különleges kiállításának ígérkezik az idén 189 éves Herendi Porcelánmanufaktúra egyedülálló kézműves termékeinek a bemutatója, mely alkalmat teremt a herendi termékek egykori kolozsvári mintafiókjából származó tárgyak bemutatására is. 

Herend neve a gyár alapítása óta egyet jelent az eleganciával. A 19. században a világkiállítási sikerek és a „fehér arany” eleganciája a császári, királyi udvarok tetszését is elnyerte: rendszeres vásárlói lettek a „herendinek”. Ugyanakkor az új évezred prominens személyiségei is előszeretettel térnek be a herendi üzletekbe, nagyon sok híresség elismerésképpen birtokol herendit. Mindezek fényében nem csoda, hogy a hungarikumnak minősülő herendi luxusporcelán nemcsak Magyarország, hanem Európa kulturális örökségének része is. 189 év történelmének és tudásának birtokában a manufaktúra ma már 16 ezer különböző formát, mintegy 4 ezer különböző mintát és ezek szabad kombinációját képes előállítani. A termékpaletta keresztmetszete Kolozsváron is megtekinthető lesz augusztus 1–30. között a Bánffy-palotában, a Kolozsvári Szépművészeti Múzeum székhelyén.

Az ünnepélyes megnyitóra augusztus 15-én, szombaton 18 órától kerül sor. Ebből az alkalomból Murádin Jenő művészettörténész a Herendi Porcelánmanufaktúra 19. század végén Kolozsváron megalapított mintafiókjáról, azaz Farkasházy Fischer Vilmos (1839–1921) kolozsvári tevékenységéről tart majd előadást. Az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum és Murádin Jenő jóvoltából a kiállítást olyan századfordulós porcelán tárgyakkal is kiegészítik, amelyek az egykori kolozsvári mintafiókból származnak.

A Herendi Porcelánmanufaktúra válogatott anyagának kiegészítéseként a Kolozsvári Művészeti Múzeum külön meglepetéssel készül: több évtizedes elzártság után idén először lesznek nyilvánosan megtekinthetőek az Erzsébet királynét és I. Ferenc József osztrák császárt, magyar királyt ábrázoló mellszobrok. Bizonyára sokan tudják, hogy a gödöllői királyi kastélyról elnevezett, népszerű herendi díszítő motívum eredetileg az Erzsébet királyné Ferenc Józseftől ajándékba kapott porcelánkészletének volt a díszítő motívuma. Nem véletlen tehát, hogy az uralkodóportrék – korhangulatot teremtően – tökéletesen beillenek a kiállítás tematikájába.

A megnyitón köszöntő beszédet mond a Kolozsvári Művészeti Múzeum igazgatója, Lucian Nastasă Kovács, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, Simon Attila és Magyarország kolozsvári főkonzulja, Mile Lajos.

A kiállítás kurátora Krámlik Attila. A herendi kiállítás kolozsvári tárgyakkal való kiegészítéséről Pásztor Csenge Bíborka gondoskodik. Szervezők: Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., Kolozsvári Szépművészeti Múzeum, Kincses Kolozsvár Egyesület, Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum.

A Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt a Korzo Egyesület román és magyar nyelvű tárlatvezetéseket fog tartani az alábbi program szerint:

Magyar nyelven:
augusztus 19., szerda, 12 óra - Veress Boglárka,
augusztus 21., péntek, 15 óra - Barazsuly Viktória Adrienn,
augusztus 22., szombat, 15.00 - Barazsuly Viktória Adrienn

Román nyelven:
augusztus 20., csütörtök, 15 óra - Ianchiș Linda
augusztus 22., péntek, 12 óra - Ianchiș Linda
augusztus 24., vasárnap, 15 óra - Szilágyi István

 

Kiemelt előadások és koncertek

Sajtóvisszhang

Szerdán sem unatkozhattak azok, akik a 6. Kolozsvári Magyar Napok programkínálatából válogattak: előadások és könyvbemutatók, kiállítások és találkozók váltogatták egymást, s az esti eső ellenére is megtelt a tér az Ossian és a Republic zenekarok koncertje alatt. A nap egyik kiemelkedő eseményének számított a Babeș—Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán megszervezett magyar szakos véndiákok találkozója, ahol több mint 150 korábban végzett látta újra egymást. Az eseményen 1954-től, 2012-ig terjedő években végzett magyar szakosok találkoztak.
A mindennapossá vált „migrációs” hírek mellett örömmel véltem felfedezni a hírekben, hogy Kolozsvári Magyar Napok egyik fő témája Kárpátalja volt, és annak is nagyon örültem, hogy Németh Zsolt az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a nyitógálán kijelentette, hogy Kárpátaljának nagy szüksége van az ilyen jellegű szolidaritásra. Egyetértek. Kárpátaljai tehetségek kiállítás megnyitója az Óbudai egyetemen. Kárpátaljai tehetségek kiállítás megnyitója az Óbudai egyetemen. Én magam nyolc éve ismertem meg - az egyetlen Európai Unión kívül rekedt - egykori nemzetrészünket, amikor kárpátaljai képzőművész barátaimmal megalapítottuk a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesületet. Azóta jártam sok helyén, településén, hegyein, folyópartjain. Megcsodáltam a Magyar Királyság, illetve a Monarchia időszakában létrehozott várakat, várkastélyokat, templomokat, középületeket, várromokat. Megismertem az évszázados múltú kárpátaljai képző- és iparművészet egykori és jelenlegi alkotóit, illetve alkotásait, amelyek az egyetemes magyar művészet szerves részét képezik.
A Kolozsvárt végzett magyar nyelv és irodalom szakosok első nagytalálkozójára került sor szerdán a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. A találkozón több mint 150 véndiák vett részt.Egyed Emese költő, egyetemi tanár, az esemény szervezője szerint a Babeş-Bolyain az évfolyamtalálkozók hagyománya nem elég erős. Kevés olyan évfolyam volt, amely meg tudja magát szervezni és rendszeresen találkozik. - Céhként is tekinthetünk magunkra, mint a Magyar Szakosok Céhe, de ennél komplexebb társaságra gondolok. Akár érdekvédelmi, információs csoport is lehet ez, és minden esetre tudnunk kell egymásról és számítani egymásra – mondta a résztvevőknek Egyed Emese. Az eseményen 1954-től, 2012-ig terjedő években végzett magyar szakosok találkoztak. Link (2015.08.20)
Átadták ma délben azt az Ifjúsági Pavilont, ahová különböző ifjúsági programokkal várják vasárnapig a 6. Kolozsvári Magyar Napok résztvevőit. Az Ifjúsági Pavilon helyszíne a Deák Ferenc utca eleje, a Főtér és a Deák Ferenc utca találkozása – mondta el híradónknak Borzási Sarolta a Share Föderáció magyar ügyekért felelős munkatársa. A Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosának legújabb projektjéről Borzási Sarolta tájékoztatta híradónkat. Link (2015.08.20)
A Szent István-rend lovagjaként jöhet pénteken Kolozsvárra Polgár Judit sakkozó, mivel csütörtökön átvette Áder János magyar köztársasági elnöktől a legmagasabb állami kitüntetést. A díjat megkapta még Eötvös Péter zeneszerző is. A Sándor-palotában tartott ünnepségen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is. Áder János a kitüntetetteket méltatva arról beszélt, hogy pályájukon mindketten közösség- és nemzetformáló erővel bírtak, tudásukat továbbadták, példájukkal neveltek, világraszólót alkottak és ezzel Magyarországnak dicsőséget szereztek. A Szent István-rend Magyarország legmagasabb állami kitüntetése, amelyet olyanoknak adnak, akiknek a tehetsége, az akarata, az elszántsága változást hoz, akiknek az eredményei közösség- és nemzetformáló erővel bírnak. Polgár Judit sakkozó pénteken Kolozsvárra érkezik, ahol a Kolozsvári Magyar Napok keretében szimultánt ad az érdeklődők számára, 25 ellenféllel fog egyszerre játszani. A szimultán játszmát megelőzően 14 órától a János Zsigmond Unitárius Kollégium Dávid Ferenc aulájában Polgár Judittal Nagy Elek üzletember, Bukarest hajdani egyetemi sakkbajnoka beszélget. Link (2015.08.20)
A Kolozsvári Magyar Napok ötödik napján megnyílt az Erdélyi Magyar Néppárt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Minta ifjúsági szervezet, a Vigyázó Egyesület és a Kolozsvári Magyar Állampolgárok Klubja által közösen működtetett Part Sátor. Az első tematikus beszélgetésen a Kolozsvár és Pécs közti testvérvárosi kapcsolat került górcső alá. Őri László, Pécs alpolgármestere, Decsi István, Pécs önkormányzatának fideszes frakcióvezetője és Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári elnöke vett részt azon a beszélgetésen, mely Soós Sándornak, az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei elnökének moderálásával a két város között immár negyed évszázada létező testvérvárosi kapcsolatról szólt. A Part Sátor a 6. Kolozsvári Magyar Napok végéig várja látogatóit a Farkas utcában, ahol különböző tematikus beszélgetésekre és gyerekfoglalkozásokra is sor kerül. Link (2015.08.21)

Szervező

Kincses Kolozsvar

Főtámogatók

Főtámogató intézmények

Kiemelt támogatók

Sörpartner

Reklámtermék partner / Autóspartner

Vízfelelős / Üdítőfelelős / Kávépartner

Szakmai Partner / Gasztró partner

Műszaki partnerek / Partner a tisztaságban

Médiapartnerek

Ifjúsági Partnerek

Nyereményeket Felajánlották