Hírek

 
 

Támogassa adományával a kárpátaljai gyerekeket!

A Kolozsvári Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület az Ökumenikus Segélyszervezettel közösen adománygyűjtést hirdet az ukrajnai fegyveres konfliktus miatt nehéz helyzetben élő kárpátaljai iskolás gyerekek javára.

Bővebben >

Sakk szimultán Polgár Judittal az I. Kolozsvári Erkel Ferenc Sakk-napokon

A 6. Kolozsvári Magyar Napok alkalmával Polgár Judit sakkzseni és világklasszis szimultánt ad az érdeklődők számára. Ő az első nő, aki megtörte a férfidominanciát. A szimultánon 25 ellenféllel fog egyszerre játszani.

Első győzelmére 12 évesen került sor, amikor is az első nagymestert legyőzte. Ezután 15 évesen már meg is szerezte a nemzetközi nagymesteri (GM) címet. Abban az időben ez világcsúcsnak számított, ugyanis megelőzte Bobby Fischert, a sakk fenegyerekét. Polgár Judit szeme előtt a világbajnoki cím lebegett, így nem játszott olyan versenyeken, ahol csak női ellenfelek voltak. Ő a sakktörténet egyik legnagyobb női alakja, aki egyben a magyar férfi sakkválogatott szövetségi kapitánya is.

 

Videók

Magyar szemmel a Kárpát-medencében

Augusztus 17., hétfő, 17 óra – Sapientia EMTE Tordai úti épülete, stúdióterem

Idén az MTI/MTVA fotóriporterei a külhoni magyarság életét, hagyományait és szokásait, ünnepeit és hétköznapjait, épített és természetes környezetét mutatják be képeiken.

A kiállítást megnyitja: Gazsó L. Ferenc, az MTI igazgatója és Tonk Márton, a Sapientia EMTE kolozsvári karának dékánja. 

Szervező: Duna Médiaszolgáltató Zrt. MTI Igazgatósága, MTVA, Sapientia EMTE, Kincses Kolozsvár Egyesület

 

A kiállító művészekről: 


Balázs Attila

Nyíregyházán született, fotózással 1987 óta foglalkozik. 1989-től 2003-ig a Kelet-Magyarország című megyei napilap fotóriporter munkatársa, később fotórovatának vezetője. 1993-tól az MTI külsős fotóriportere, 2008-tól folyamatosan tudósít Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből. Szakmai pályafutása során számos díjat és elismerést kapott; az országos sajtófotó pályázaton 1993-ban a sport kategó- ria első, 1996-ban a második díjat, majd 1995-ben az Escher Károly-díjat kapta meg a legjobb egyedi hírképért. A 2014-es kiíráson a természet kategória második, a társadalomábrázolás dokumentarista fotográfia és a képriport kategória harmadik helyezettje volt, valamint elnyerte a megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter különdíját. Megyei Príma-díjas, az elismerést 2012-ben ítélték neki a magyar sajtó kategóriában. Az 1995-ben készült „Tiszai ár” című képe helyet kapott A XX. század legjobb magyar fotói című válogatásban, különböző témákban készített képriportjait a brit The Guardian, a párizsi Polka Magazin és a Le Monde is közölte. Idén, a magyar kultúra napján megkapta a Nyíregyháza művészeti életéért járó Barzó Endre-díjat. A 2015-ös Magyar Sajtófotó Pályázaton egy hajléktalan karácsonyáról készített, egyszerre megdöbbentő és megható képriportjáért neki ítélték a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért járó André Kertész Nagydíjat, emellett ismét megkapta a megyékben dolgozó legjobb fotóriporterének járó elismerést is.

 

Czeglédi Zsolt

1976-ban született Debrecenben, a fotózással 18 éves korában ismerkedett meg. 1995-ben egy akkor induló napilapnál, a Hajdú-Bihari Napnál kezdett el fotóriporterként dolgozni. 1996 szeptemberétől már a megye legnagyobb napilapjának, a Hajdú-Bihari Naplónak fotósa, de esetenként a Magyar Távirati Irodának (MTI) és a Nemzeti Sportnak is készít fotókat. 2011 júliusától az MTI külsős munkatársaként tudósítja a Hajdú-Bihar megyei eseményeket és alkalmanként Erdélyben is fényképez. Tizenöt évig atletizált, amit egy sportsérülés miatt kellett abbahagynia, valószínűleg innen ered lelkesedése a sportfotózás iránt. Második éve tagja a Forma-1 Magyar Nagydíjat tudósítók MTI-s csapatának, és harmadmagával ő utazik a 2016-ban megrendezésre kerülő riói olimpiai játékokra is.

Komka Péter

1966-ban született Salgótarjánban. Felsőfokú műszaki végzettség megszerzése után a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémián szerzett fotóriporteri oklevelet. 2009-től a Magyar Távirati Iroda Fotószerkesztőségének szerződéses munkatársa. A Magyar Sajtófotó Pályázaton 2011-ben és 2012-ben elnyerte a vidéken dolgozó legjobb fotóriporter különdíját. 2011-ben az Emberábrázolás-portré egyedi kategóriában első, 2012-ben Sport egyedi kategória második és 2013-ban Sport egyedi kategória harmadik helyezését ért el. Hobbija az éjszakai- és csillagászati témájú felvételek készítése, amiket hagyományos objektívekkel és csillagá- szati távcsővel készít el. Különleges fényképei gyakran jelennek meg a hazai és a nemzetközi médiumok oldalain.

Máthé Zoltán

1971-ben született Budapesten, fotózással 2001 óta foglalkozik hivatalosan. Agrármérnöki végzettsége után a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémián szerzett fotóriporteri oklevelet. Ezt követően a Magyar Mezőgazdaság fotóriportere, majd dolgozott az Epizód bulvármagazinnak, a Heti Válasz című újságnak, a Nagyítás folyóiratnak és a Magyar Államvasutaknak is. Az Indóház vasúti magazinnak indulása óta szerkesztő-főmunkatársa és fotósa. 2010 óta az MTI fotóriportere. A Magyar Sajtófotó Pályázaton 2011-ben elnyerte a hír- és eseményfotó kategória 2. és 3. díját is képeivel. Hobbija a vasútfotózás, amelyet általános iskolás kora óta gyakorol. Az elmúlt évtizedek vasúti képeiből számos naptár, képeslap, kiadvány és reprezentatív album készült.

Koszticsák Szilárd

1967-ben született Ózdon, a nagyapja világháborúból hazahozott masinájával kezdett fotózni. A fényképész, majd az újságíró iskola elvégzése után, különböző napilapok szerkesztőségében eltöltött 6 év gyakorlatot követően, 1999- től az MTI fotóriportere. Szakmai pályafutása során több mint tíz díjat, elismerést kapott, 2002-ben a Magyar Sajtó- fotó Pályázat Nagydíját neki ítélték. A kollégái szavazata alapján két alkalommal érdemelte ki „Az év fotóriportere” címet. Az MTI vezető fotóriportere, a hazai sajtóban egyedüliként fotózhatta végig a magyar katonák hét éven át tartó afganisztáni misszióját. Képeiből az MTI és az MTVA támogatásával a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ fotóalbumot készít. Az idei sajtófotó pályázat hír- és eseményfotó egyedi kategóriájában 2. helyezett lett az „Avató” című exkluzív képe. Hobbija Székelyföld, minden mennyiségben.

Kovács Tamás

1977-ben született Budapesten. Érettségi után egy képügynökségnél vállalt nyári munka során kötelezte el magát a fotóriporteri szakma mellett. Így, gazdasági főiskolai tanulmányai végeztével először a Vico lapkiadónál gyakornokoskodott, majd a Mai Nap című bulvárújság gyakornok-fotóriportere lett. Lehetősége volt a hír, a sport, a művészetek, a társadalomábrázolás, a természetfotó és még sok más területen kipróbálni magát, de nem elégítette ki az újság adta formai és terjedelembeli korlát. 1998 augusztusától dolgozik az MTI Fotószerkesztőségénél, kezdetben külsős, majd 2005 óta belsős státuszban. Fényképei rendszeresen szerepelnek a Magyar Sajtófotó Pályázat díjazott anyagai között. Fotózás közben arra törekszik, hogy az elkészült kép és az azt szemlélő között tartalmas kapcsolat alakuljon ki. Hitvallása szerint a fotóriporter dolga hitelesen és objektíven, érthető, képi nyelvre fordítani az előtte lévő valóság lényegét.

Varga György

1970-ben született Nagykanizsán. A fotózás szeretetét amatőr fotós édesapjától örökölte, fotós dacból lett. Egyik nyaralásuk alkalmával, amikor tájképet szeretett volna készíteni, apukája közölte vele, hogy azt csak profi fotós tudja megörökíteni, ő nem képes rá. Ekkor határozta el, hogy fotóriporter lesz. Először a természetfotózás volt a szereleme, de megismerkedett a helyi újság fotóriporterével és rabul ejtette a sajtófotózás is. Pécsett elvégzett egy fotós iskolát és a városi hetilapnál helyezkedett el. Ezt követően szabadúszó- ként a Zalai Hírlapnak és a Somogyi Hírlapnak fotózott. Minden álma az volt, hogy a legjobb csapatba, az MTIbe bekerüljön. 2000 óta alkalmanként, míg 2002-től az MTI fotóriportere, Zala, Somogy és Vas megyéből szállítja a híreket. Kedvence a légi- és a víz alatti fotózás.

Molnár Edvárd

1976-ban született Szabadkán. Érettségi után tanulmányait Budapesten, majd Szegeden folytatta angol nyelvtanári szakon. Fotózni 2000-ben kezdett komolyabban. 2001-től 2003-ig a Szegedi Tudományegyetem Hökkentő című egyetemi lapjának fotóriportere, 2002-től külsős munkatársa a Hét Nap és a Magyar Szó vajdasági heti- és napilapnak. 2004-től főállású fotóriporter a Magyar Szó szabadkai szerkesztőségében. A magyar sajtó, a HVG, a Magyar Nemzet és a Népszabadság is rendszeresen közli fotóit. 2014 januárjától az MTI külsős munkatársa. Leginkább színházi előadásokat és jazzkoncerteket szeret fotózni, többször is díjazták munkáit. A szabadkai Népszínház, a Kosztolányi Dezső Színház és a Gyermekszínház fotózá- sa mellett több zenei és összművészeti fesztivál hivatalos fotósa.

Baranyi Ildikó

Csíkszeredában született 1963-ban, a temesvári Tudományegyetemen szerzett programtervező informatikusi oklevelet 1985-ben. 2010 óta szabadúszó fotós, 2012-től az MTI (MTVA) külső munkatársa. Hobbi (természet) fotósként 2008-ban elnyerte a Romániai Fotóművészek Szövetsége „Románia kupáját”, 2009- ben döntős a Sony World Photography Awards-on, illetve megkapta a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus díját. 2010-ben a Mihai Dan Calinescu Nemzeti Fotóművészeti tárlat fődíját ítélték neki, 2011-ben kiállító az Együtt-lét – Hagyományos kultúrák együttélése a Kárpát-medencében elnevezésű kiállításon, illetve a Szathmári Papp Károly jubileumi Nemzetközi Fotóművészeti tárlat – Art Image nagydíjával jutalmazták Kolozsváron. A „Harmony” című fotója 2013-ban a kanadai Viewpoint Gallery-ben az International Feature Photographer tárlat 12 nyertesének egyike.

Veres Nándor

1982-ben született Cegléden, 2000-ben, az érettségi évében kezdett el fotózni. A középiskolát követően fényképész szakvizsgát tett. 2002 óta dolgozik a sajtóban, először a Magyar Narancs, majd a Magyar Demokrata és a Heti Válasz magazinok fotóriportere. 2007 augusztusában Erdélybe, Csíkszeredába költözik, ahol az Erdélyi Napló, az Udvarhelyi Híradó, a Csíki Hírlap és a Székelyhon.ro médiumoknak, valamint alkalmanként a budapesti székhelyű Magyar Nemzetnek fényképez. 2015-től az MTI külsős munkatársa is. Számos csoportos kiállítás rendszeres résztvevője.

Kátai Edit

Az erdélyi Baróton született, a középiskola elvégzése után Sepsiszentgyörgyre költözött. 1996-tól az MTV, Duna TV, majd az MTVA egyik sepsiszentgyörgyi tudósítója, külső munkatársként, független stúdiót működtetve. Kezdetben vágóként dolgozott, később riporter-vágóként, de néha az operatőri feladatokat is ellátja. 1997-től több televíziós képzésen, 2004-2005-ben a Dunaversitas Egyesület televíziós mesterkurzusán vett részt. Mivel a televíziós munka folyamatából a képi világ és a technikai eszközök vonzzák jobban, így bevallása szerint természetes folyamatként jelentkezett a fotózás iránti érdeklődése. 2006-tól, az első komolyabb digitális fényképező- gép beszerzése óta egyre többet fotóz, mára a hobbijává vált a fényképezés. Témáival általában a televíziós munka folyamán találkozik. Alkalmanként a Háromszék napilapban jelennek meg fotói, az MTI-nek 2013 ősze óta tudósít külső munkatársként.

Haáz Sándor

Székelyudvarhelyen élő szabadúszó fotóriporter. Dolgozott az Erdélyben kiadott Krónika alkalmazásában, 2004 óta a Magyar Távirati Iroda külső munkatársa. Az Együtt-lét – Hagyományos kultúrák együttélése a Kárpát-medencében elnevezésű fotópályázaton a mindennapi élet kategóriában második helyezést ért el, továbbá a Közönség díját is elnyerte.

Kiemelt előadások és koncertek

Sajtóvisszhang

Szerdán sem unatkozhattak azok, akik a 6. Kolozsvári Magyar Napok programkínálatából válogattak: előadások és könyvbemutatók, kiállítások és találkozók váltogatták egymást, s az esti eső ellenére is megtelt a tér az Ossian és a Republic zenekarok koncertje alatt. A nap egyik kiemelkedő eseményének számított a Babeș—Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán megszervezett magyar szakos véndiákok találkozója, ahol több mint 150 korábban végzett látta újra egymást. Az eseményen 1954-től, 2012-ig terjedő években végzett magyar szakosok találkoztak.
A mindennapossá vált „migrációs” hírek mellett örömmel véltem felfedezni a hírekben, hogy Kolozsvári Magyar Napok egyik fő témája Kárpátalja volt, és annak is nagyon örültem, hogy Németh Zsolt az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a nyitógálán kijelentette, hogy Kárpátaljának nagy szüksége van az ilyen jellegű szolidaritásra. Egyetértek. Kárpátaljai tehetségek kiállítás megnyitója az Óbudai egyetemen. Kárpátaljai tehetségek kiállítás megnyitója az Óbudai egyetemen. Én magam nyolc éve ismertem meg - az egyetlen Európai Unión kívül rekedt - egykori nemzetrészünket, amikor kárpátaljai képzőművész barátaimmal megalapítottuk a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesületet. Azóta jártam sok helyén, településén, hegyein, folyópartjain. Megcsodáltam a Magyar Királyság, illetve a Monarchia időszakában létrehozott várakat, várkastélyokat, templomokat, középületeket, várromokat. Megismertem az évszázados múltú kárpátaljai képző- és iparművészet egykori és jelenlegi alkotóit, illetve alkotásait, amelyek az egyetemes magyar művészet szerves részét képezik.
A Kolozsvárt végzett magyar nyelv és irodalom szakosok első nagytalálkozójára került sor szerdán a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. A találkozón több mint 150 véndiák vett részt.Egyed Emese költő, egyetemi tanár, az esemény szervezője szerint a Babeş-Bolyain az évfolyamtalálkozók hagyománya nem elég erős. Kevés olyan évfolyam volt, amely meg tudja magát szervezni és rendszeresen találkozik. - Céhként is tekinthetünk magunkra, mint a Magyar Szakosok Céhe, de ennél komplexebb társaságra gondolok. Akár érdekvédelmi, információs csoport is lehet ez, és minden esetre tudnunk kell egymásról és számítani egymásra – mondta a résztvevőknek Egyed Emese. Az eseményen 1954-től, 2012-ig terjedő években végzett magyar szakosok találkoztak. Link (2015.08.20)
Átadták ma délben azt az Ifjúsági Pavilont, ahová különböző ifjúsági programokkal várják vasárnapig a 6. Kolozsvári Magyar Napok résztvevőit. Az Ifjúsági Pavilon helyszíne a Deák Ferenc utca eleje, a Főtér és a Deák Ferenc utca találkozása – mondta el híradónknak Borzási Sarolta a Share Föderáció magyar ügyekért felelős munkatársa. A Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosának legújabb projektjéről Borzási Sarolta tájékoztatta híradónkat. Link (2015.08.20)
A Szent István-rend lovagjaként jöhet pénteken Kolozsvárra Polgár Judit sakkozó, mivel csütörtökön átvette Áder János magyar köztársasági elnöktől a legmagasabb állami kitüntetést. A díjat megkapta még Eötvös Péter zeneszerző is. A Sándor-palotában tartott ünnepségen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is. Áder János a kitüntetetteket méltatva arról beszélt, hogy pályájukon mindketten közösség- és nemzetformáló erővel bírtak, tudásukat továbbadták, példájukkal neveltek, világraszólót alkottak és ezzel Magyarországnak dicsőséget szereztek. A Szent István-rend Magyarország legmagasabb állami kitüntetése, amelyet olyanoknak adnak, akiknek a tehetsége, az akarata, az elszántsága változást hoz, akiknek az eredményei közösség- és nemzetformáló erővel bírnak. Polgár Judit sakkozó pénteken Kolozsvárra érkezik, ahol a Kolozsvári Magyar Napok keretében szimultánt ad az érdeklődők számára, 25 ellenféllel fog egyszerre játszani. A szimultán játszmát megelőzően 14 órától a János Zsigmond Unitárius Kollégium Dávid Ferenc aulájában Polgár Judittal Nagy Elek üzletember, Bukarest hajdani egyetemi sakkbajnoka beszélget. Link (2015.08.20)
A Kolozsvári Magyar Napok ötödik napján megnyílt az Erdélyi Magyar Néppárt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Minta ifjúsági szervezet, a Vigyázó Egyesület és a Kolozsvári Magyar Állampolgárok Klubja által közösen működtetett Part Sátor. Az első tematikus beszélgetésen a Kolozsvár és Pécs közti testvérvárosi kapcsolat került górcső alá. Őri László, Pécs alpolgármestere, Decsi István, Pécs önkormányzatának fideszes frakcióvezetője és Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári elnöke vett részt azon a beszélgetésen, mely Soós Sándornak, az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei elnökének moderálásával a két város között immár negyed évszázada létező testvérvárosi kapcsolatról szólt. A Part Sátor a 6. Kolozsvári Magyar Napok végéig várja látogatóit a Farkas utcában, ahol különböző tematikus beszélgetésekre és gyerekfoglalkozásokra is sor kerül. Link (2015.08.21)

Szervező

Kincses Kolozsvar

Főtámogatók

Főtámogató intézmények

Kiemelt támogatók

Sörpartner

Reklámtermék partner / Autóspartner

Vízfelelős / Üdítőfelelős / Kávépartner

Szakmai Partner / Gasztró partner

Műszaki partnerek / Partner a tisztaságban

Médiapartnerek

Ifjúsági Partnerek

Nyereményeket Felajánlották