A sikeres kézművészek titkai

Szombat délutánra az eső megállt, a nap is kisütött, így hétvégére a Farkas utcában lévő rendezvényekre nagyon sok kolozsvári lakost kicsalt a Kolozsvári Magyar Napok színes program-kavalkádja.

A Farkas utcában járva beültünk Part-sátorban rendezett, a kézművességről szóló bensőséges hangulatú nyílt beszélgetésre, melyet Horváth Enikő moderált. Öt ismert kézműves vállalkozót faggatott vállalkozásuk sikerének kulcsáról. Kiderült: egyre többen kezdenek el újra foglalkozni a kézműves szakmával, és egyre nagyobb a kereslet a piacon az ilyen kreatív kézműves termékek iránt. Ez annak köszönhető, hogy egyre többen igénylik azt, hogy saját elképzelésüknek, kreativitásuknak megfelelő táskákat, ékszereket hordjanak.

A kézművesektől megtudtuk, mi motiválta vállalkozásuk elkezdésében, és miben rejlik sikerük titka. Többek között elhangzott az is, hogy a munka végzése közben jönnek az ötletek. Bár nem szeretnek az anyagiakról tárgyalni és termékeiket drágán adni, de jól tudják, hogy a kétkezi munkának ára és legfőképpen értéke van, mivel minden termék egyszeri és megismételhetetlen.

Horváth Zsuzsa, a táskákat készítő ZsuzsMűvek megálmodója elmondta, hogy mindig is varrogatott. Autodidakta módon sajátította el ezt a mesterséget, és egyetem mellett tökéletes zsebpénz-keresési lehetőségnek bizonyult a hobbivarrás. Vállalkozása 2009-re érett be annyira, hogy barátai ajánlásával, illetve az internetes jelenlét által egyre több rendelése van. Mivel hosszadalmas folyamat a varrás, nem szeretne a hobbiként való varrásnál többet vállalni, mert akkor elvesztené a varázsát. Szigorú keretek közé szorítanák a kliensek, megrendelők és nem tudná már a saját kreációit, elképzeléseit megvalósítani, tömegárú válna belőle.

Jakab Orsolya, a Jorsi Bags alapítója szintén hobbiként kezdte űzni a mesterséget, de később annyira megkedvelte, hogy mára élete részévé vált, és nem tudja elképzelni, hogy a jövőben mással foglalkozna. Újrahasznosított anyagokkal dolgozik, ugyanakkor ószerekből, barátoktól, turkálókból szerez be mindenféle, számára tetszetős anyagot, amiből majd rendelésre, s főleg Facebook-oldalon megkereső kliensek kérésére alkot táskákat.

A beszélgetésen jelen levő egyedüli férfi kézműves Nádudvary László György, a Nádudvary ékszerek tulajdonosa húsz éve szívvel-lélekkel készíti káprázatos ékszereit. Sokszor belekóstolt más mesterségekbe is, de mindig visszatért az ékszerekhez. Ezzel a mesterséggel való kapcsolata egy budapesti kirakatban lévő réz hajfogóval indult. Nem volt pénze megvenni barátnőjének, de később elkészítette ő maga saját kezűleg. Újrahasznosít kanalakat, villákat, s bármilyen fémet, amiben meglátja a majdani ékszert. Karkötők, nyakékek, gyűrűk, fülbevalók, bőrelemekkel, fával, drágakövekkel díszítve mindent elkészít, szinte egyedülálló Erdélyben a saját kézműves ékszereivel. Ő azt vallja, hogy az egyedi kézműves termékeké a jövő, s arra törekszik, hogy meg tudjon élni a két keze munkájából, alkotásai ne váljanak tömeggyártássá.

A következő meghívott Pojum Edit, a Cutie Cards alkotója volt, aki 4-5 éve kezdett rajzolgatni, illusztrálni. Három éve indította el vállalkozását, amikor is felkeresett egy nyomdát és logót, vizuális arculatot adott termékeinek. Ő is megtalálható a Facebookon, és a többiekhez hasonlóan ő is azt vallja, hogy muszáj online lenni. A kézműves mesterséget hobbiként űzi egy 8 órás munka mellett. Úgy tartja, hogy így sokkal szebb dolgokat tud alkotni szabadon, mintsem valakinek dolgozzon, más ízlése szerint, és ne tudjon szárnyalni hagyni elképzeléseit.

Zillmann Zsuzsa a Herbió aromaterápiás biokészítményeivel érkezett a Kolozsvári Magyar Napokra. Legjobban az egész mesterségből a receptek kitalálást, a különböző növényekkel való kísérletezést élvezi. Elmondta, hogy képes éjjel három órakor is felkelni, ha eszébe jut valami recept, és gyorsan bekeveri azt a bizonyos krémet, sampont, babakrémet vagy dezodort. Elgondolkodott, hogy érdemes volna-e csak ezzel foglalkozni, de belátta, hogy szereti azt, amit csinál, elégedett az eddigi sikereivel, és megmarad hobbiszinten.

A beszélgetésből kiderült, hogy mindennek a kulcsa elsősorban az, hogy szeressük, amit csinálunk, teljes odaadással végezzük, nem feltétlenül az anyagiakat számolgassuk, inkább az elismerésben mérjük a sikert, és főleg: legyünk jelen online, alkossunk egyedit, ami kis vállalkozásunkat jellegzetessé teszi.

Csata Réka