A Kincses Kolozsvár Egyesületről

A Kolozsvári Magyar Napokat immár hatodik alkalommal szervező Kincses Kolozsvár Egyesület bejegyzését 2010 tavaszán kezdeményezték az alapítók, elsődleges célként tűzve ki egy sokak számára lehetetlennek tűnő álom megvalósítását: megteremteni a Kolozsváron működő civil, egyházi, oktatási és politikai intézmények közötti legszélesebb körű összefogást és közös erővel, évi rendszerességgel megszervezni Kolozsvár magyar napjait, avagy a kolozsvári magyarság napjait egy köztereken zajló egyhetes rendezvény keretében.

Köztudott, hogy Erdély fővárosát – az itt élő ötven-hatvanezres őshonos magyar közösséggel egyetemben – több mint fél évszázadra kalodába zárta a történelem. A negyven éven át tartó kommunista diktatúra lezárultával az ország nagy része fellélegezhetett, nem így a „fel nem adhatónak” mondott Kolozsvár. Ez a jobb sorsra érdemes város kapott még egy közel másfél évtizedes ráadást a sorstól. A meg nem érdemelt és méltánytalanul hosszú büntetés terhe alatt a magyar közösség egyre inkább szétzilálódott, s a jövője is egyre inkább megkérdőjeleződött.

Hat év távlatából visszatekintve talán nem tűnik túlzásnak, hogy a kolozsvári magyarság a Kincses Kolozsvár Egyesület által szervezett rendezvénysorozat keretében fedezte fel újra önmagát, és a magyar emberek hat évtized után – társadalmi, vallási, politikai hovatartozástól függetlenül – a Kolozsvári Magyar Napok alatt részesülhetnek ismét abban az egyedülálló élményben, amelyre már csak az idősek emlékezhettek: megélni a teljes közösség összetartozásának örömét.

Csodával határos módon, de úgy tűnik, hogy ezt a célt sikerült elérni, s a közös élmény egy egész éven át tartást és önbizalmat ad az embereknek. Hat éve már, hogy a görcseitől és félelmeitől egyre inkább megszabaduló kolozsvári magyarság rendszeresen együtt ünnepel, egyre természetesebbként fogadva azt, hogy a vele élő románok is bekapcsolódnak az ünneplésébe. Egyre többen érezhetik joggal azt, hogy nem ellenünk, értünk teszik! Talán ennek a bizalomerősítő folyamatnak az elindulását nevezhetjük a rendezvényhez s rajta keresztül a Kincses Kolozsvár Egyesülethez kötődő második legfontosabb megvalósításnak.

Gergely Balázs

Az egyesület alapító tagjai:
Gergely Balázs, az egyesület elnöke, régész, történész
Fekete Emőke jogász
† Kötő József erdélyi dramaturg, színháztörténész
Szép Gyula zenetanár, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója
Csigi Levente közgazdász, a Kárpátia Magyar– Román Kereskedelmi és Iparkamara ügyvezető elnöke
Vadas László rendező
Székely István politológus, a Jakabffy Elemér Alapítvány elnöke