A 2017-es Erdélyi Nyári Egyetem résztvevőinek a Romániai Építészek Rendje Erdélyi Fiókjának Regionális Biennáléin életműdíjjal kitűntetett építészeket bemutató kiállítása

A szabadtéri tárlatot bemutatja: Guttmann Szabolcs építész

 

A Romániai Építészek Rendje Erdélyi Fiókja idén rendezi meg a negyedik Regionális Biennálét. Minden alkalommal életműdíjjal hívta fel a figyelmet a kimagasló elődök fontosságára, illetve építészeti örökségére.

A 2017-es Erdélyi Nyári Egyetem résztvevői ezekről az építészekről készítettek egy átfogó bemutató kiállítást a kolozsvári Ferenc-rendi kolostor északi kerítőfalán (Octavian Petrovici utca felöli kerítés).

 

Erre a rendhagyó tárlatra hívjuk meg a Kolozsvári Magyar Napok érdeklődőit.

Az életműdíjak az átadás sorrendjében a következők:

2011 – Vasile MITREA (1935–)  építész, urbanista, egyetemi tanár, a Kolozsvári Műszaki Egyetem keretén belül az építészeti oktatás megalapítója.

2013 – KÓS Károly (1883–1997) építész, író, politikus, egyetemi tanár, „országépítő”, az erdélyi regionális építészet értékmentő szakembere, a középkori gyökerek tudatos továbbéltetője.

2015 – PÁKEI Lajos (1853–1921) építész, urbanista, tanár és múzeumigazgató, a város első hivatalos főépítésze, a XIX századvégi eklektikus Kolozsvár premodern városkép kialakítója. 

2017 – George CRISTINEL (1871–1961) modernista építész, országszerte elismert szakember, a két világháború közötti Kolozsvár jelentős középületeinek alkotója.