AG Weinberger feat. One More Minute koncert – 8. kolozsvári magyar napok

AG Weinberger feat. One More Minute koncert

Mr. Blues a világ meghódítása után Kolozsváron muzsikál

A nemzetközi szinten is elismert AG Weinberger, polgári nevén Weinberger Attila 1984 óta játszik blueszenét közönségének itthon és külföldön egyaránt. Vitathatatlan szerepe van a műfaj és a blues-életérzés hazai térhódításában, de a romániai blues külföldi népszerűsítéséhez is jelentősen hozzájárult.

Az 1965-ben Nagyváradon született zenész nem csak kivételes képességű gitáros, énekes és szájharmonikás, hanem nagyszerű producer, rádiós és televíziós szakember, akit a kritika a romániai Mr. Blues névvel illetett. A legendás B. B. King „kiváló, dinamikus gitárosnak” nevezte őt.

Rögtön a rendszerváltás után, amint megnyíltak a határok, Németországban, Svájcban, Izraelben, Törökországban és Magyarországon turnézik. 1996-ban jut el a blues hazájába, az Amerikai Egyesült Államokba, Memphisbe. 1998-ban meghívják a Bluestock Fesztiválra, mint az egyetlen nem amerikai művészt, aki részt vehet a híres eseményen. Ugyanebben az évben hozza létre a BlueSylvania alapítványt.

2000 májusában veszi kezdetét négy éven át tartó amerikai turnéja, melynek eredményeképpen megszületik első Amerikában jegyzett albuma, a Nashville Calling. 2006-ban 7 kategóriában jelölték Grammy-díjra: ő az egyedüli blueselőadó Romániából, aki ilyen művészi teljesítményt fel tud mutatni. Összesen 11 zenei albumot jelentetett meg, 18 színházi előadáshoz írt zenét, számos rádió- és tévéműsor ötletgazdája, alkotója, producere.

2011-ben Románia Elnöki Hivatala a Kulturális Érdemrend Lovagi Fokozatával tüntette ki zenei karrierjének elismeréseként, illetve az új tehetségek felfedezésére és támogatására tett folyamatos erőfeszítéseiért.

2016-ben elnyerte a Legjobb Bluesművész Díjat, míg a művész saját lemezkiadója, a Big Foot Records által kiadott, külföldön is népszerű Mighty Business című albumáért a Legjobb Blues Album díjat kapta. Az album az Egyesült Államokban a legfontosabb blues-rock toplisták első helyein szerepel, a dalokat több mint 300 rádióállomás sugározza világszerte.

A művész 2016 augusztusában a csíkszeredai Dobban Fesztiválon találkozott a One More Minute zenekarral, amelynek három tagját felhívta a színpadra egy pár szám erejéig. Annyira kialakult a „kémia”, hogy idénre már néhány teljes koncertet is bevállaltak közösen.

A One More Minute zenekar 2015 tavaszán alakult, 3 DNS-tagból, amelyben mintegy öt évet játszottak együtt. Indulásukkor kávézók, kisebb lokálok, kulturális események, intimebb rendezvények, magánpartik közönségének szórakoztatása volt a cél, repertoárjukban soft dzsessz-sztenderdek, mai és régebbi slágerek, közismert dalok átiratai szerepeltek.

A zenekarnak a 2016-os évre kialakult egy konkrétabb éves terve is: a dzsessztémákban való mélyebb elmerülés, tanulás, de nem elhanyagolva a saját elképzeléseket, útvonalat – akár ötvözve a tanultakkal.

Ennek fényében több együttműködés valósult meg neves zenészekkel: workshopok Petra Ackerrel és Tóth Viktorral, koncertek Petra Ackerrel, a Petra Acker Banddel, A.G. Weinbergerrel, közös turné Tóth Viktorral és Petra Ackerrel, magánórák és band coaching Petra Ackerrel, Tóth Viktorral, Berdisz Tamással és A.G. Weinbergerrel.

Honlap: www.agweinberger.com

Facebook oldal: www.facebook.com/agweinberger

Hallgassunk bele muzsikájába: