Charlie koncert

Ötven évnyi blues és dupla whiskey jéggel

A 2017-es esztendő igazi jubileumi év Charlie, azaz Horváth Károly számára, hiszen idén ünnepli 70. születésnapját, és ötven éve annak is, hogy első zenekarával, az Olympiával (korábbi Decca) ismertségre tett szert. A zenekar felbomlása után Charlie két és fél évre Afrikába költözött, ahol az Afriaca nevű formációval zenélt. Saját bevallása szerint ez az élmény felszabadító hatással volt rá, zenei és emberi értelemben egyaránt. Ekkoriban fordult érdeklődése a funk és a soul felé. A fekete kontinensen szerzett élményei hatására Magyarországon elsőként nyúlt a kongához.

Hazatérése után öccsével, a szaxofonon és fuvolán játszó Horváth Csabával, valamint Tátrai Tiborral muzsikál, majd csatlakozik a Generálhoz, megmentve ezzel a zenekart a felbomlástól. Három lemezt készített az együttessel: a Zenegépet, a Heart of Rockot és a Piros biciklit, közben számos turnén játszottak Lengyelországban, az NDK-ban és Nyugat-Berlinben. A Generál kényszerű felbomlása után egy ideig ismét az Olympiával zenél, majd 1982-től újra elhagyja az országot. A Pannonia Expresszel tíz évig járja a nagyvilágot, és csak a rendszerváltozás után tér újra vissza Magyarországra. A Tátrai Banddel közösen tíz lemezt is kiadott, az igazi sikereket azonban szólóénekesként, illetve saját zenekarával aratta. A rock, a jazz, a blues, a soul és a funky jellegzetesen rekedt hangú előadóművészeként olyan mindenki által ismert dalok fűződnek a nevéhez, mint az emblematikus Jég dupla whiskey-vel, Az légy, aki vagy, Nézz az ég felé, vagy a New York, New York, Könnyű álmot hozzon az éj, Mindenki valakié.

Charlie képviselte Magyarországot az 1998-as Eurovíziós Dalversenyen. Albumai, dalai és koncertjei számos díjat és elismerést gyűjtöttek be: Liszt Ferenc-díjas, többszörös EMeRTon-díjas, és 1998-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét is.