Felnőtté képzés

A frissen érettségizett vagy éppen diplomázott fiatalok sok hasznos tudással rendelkeznek választott szakterületükön, de a mindennapi élet kihívásai sokszor meglepetésként érik őket. Sok olyan helyzettel szembesülnek a „felnőtt élet” elkezdése kapcsán, amelyekről az oktatásuk során igen kevés szó esett. „Felnőtté képzésünk” öt, egymással lazán összefüggő képzési alkalmon próbál meg betekintést nyújtani azokba a mindennapi élethelyzetekbe, amelyek kezeléséhez a legtöbb fiatal nem rendelkezik megfelelő ismeretekkel.

A képzéssorozat öt napja alatt a következő témákat érintjük majd:

  • mindennapi közgazdasági ismeretek (bankszámlanyitás, pénzkezelési módok, befektetések, megtakarítások stb.)
  • alapvető állampolgári jogok és kötelezettségek (pl. rendőrségi, csendőrségi és egyéb igazoltatások, elszenvedett támadás bejelentése, csendháborítási feljelentések kezelése stb.)
  • általános ügyintézés (hivatali ügyintézés, családi állapotban beálló változások bejelentése, jogosítványszerzéshez szükséges iratok, adóügyek intézése stb.)
  • munkaügy (a munkavállalás jogi aspektusai, szükséges iratok, munkaszerződés részletei, vállalható munkaórák stb.)
  • egészségügyi rendszer (kártya kiváltása, háziorvos választása, alapjogon járó ellátás, egészségügyi biztosítás egyetem vagy munkahely részéről stb.)

 

A képzések, pontosabban beszélgetések irányítására a témához értő szakembereket kérünk majd fel. Bízunk benne, hogy – bár az idő szűkössége miatt a legtöbb témát csak felületesen futhatjuk is át, mégis – résztvevőink hasznos ismeretekkel gyarapodnak, és saját kérdéseikkel, problémáikkal is bátran fordulnak majd szakértőinkhez.

A képzéssorozat mindenki számára nyitott program lesz, jóllehet már július hónap folyamán meghirdetjük a projektet, és fogadjuk a résztvevők jelentkezéseit.

 

Pontos helyszín: Báthory István Elméleti Líceum, 10-es terem